Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă ierboasă, anuală, originară din zona mediteraneană și din Rusia. Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbelă.

mărar

Mărarul este rezistent la frig și se seamănă toamna sau primăvara timpuriu, la adâncimi de 2-3 cm în sol, necesitând mai multă apă doar în perioada de germinare.

 

Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Se utilizează în ciorbe, se utilizează în plăcinți și unde nu se mai utilizează?! În arta gătitului mărarul este o plantă care se folosește în întregime: frunzele, tulpina și semințele. În plus, această plantă mai aduce și o mulțime de beneficii pentru cei care o consumă. Ce beneficii?! Aflați un pic ma jos!

 

Ce conține mărarul?

Mărarul conține substanțe active cu multiple proprietăți benefice pentru sănătatea omului. Frunzele și semințele acestei mirodenii au ulei volatil cu un conțin de până la 60% - carvona (un antioxidant puternic care se mai găsește și în frunzele de dafin și în semințele de chimen), substanțe minerale (potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier etc.) și vitamine (A, B și C).

 

Beneficii și indicații terapeutice ale mărarului

  1. Condiment care stimulează digestia! Mărarul mărunțit sau mărarul uscat este folosit în aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor și supelor de legume, în prepararea deverselor mâncăruri cu cartofi, a brânzeturilor din soia (tofu cu mărar), a omletelor, a droburilor din soia, linte sau năut. Mărarul stimulează digestia și reglează metabolismul; consumul acestei plante aromatice are ca efect benefic combaterea balonărilor. Pentru afecțiunile stomacului este indicat consumul tinctura de mărar sau de ceai din semințe uscate de mărar ( 5-8 g de semințe de mărar la 1 l apă clocotită și după 5 – 10 minute de infuzare se lasă la răcit; se bea câte o cană după o oră de la servirea meselor principale ale zilei).

  2. Extragerea de ulei eteric de mărar! Semințele uscate de mărar aduc beneficii multiple industriei chimice și farmaceutice, datorită conținutului de ulei esențial care este întrebuințat la prepararea medicamentelor, ceaiurilor, pulberilor, comprimatelor recomandate pentru tratarea diverselor probleme de sănătate.

  3. Calmează durerile dentare! Uleiul volatil pe care îl conțin frunzele mărarului ete benefic pentru îndepărtarea durerilor dentare și împrospătarea mirosului cavității bucale.

  4. Stimilează buna funcționare a rinichilor! Mărarul are proprietăți diuretice, așadar o alimentație bogată în sucuri proaspete din verdețuri și lămâie ajută la

    eliminarea colicilor și a pietrelor localizate la rinichi. Cură cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de mărar consumat zilnic timp de două săptămâni previn infecțiile urinare.

  5. Combate depresia! Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.

  6. Fermitatea sânilor! Mărarul este cunoscut ca sursă naturală de estrogen (hormon feminin), care redă frumusețea sânilor și elasticitatea pielii. Pentru cele care doresc să fie frumoase și sănătoase - nu ezitați să consumați zilnic o salată din sfeclă roșie, morcov, o lingură de suc de lămâie și un pumn de mărar proaspăt mărunțit!

  7. Tratează vânătăile și edemele! Cataplasmele cu fiertură de mărar (100 g de frunze de mărar la 1 l de apă) sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, dar și în cazul durerilor de sâni la femeile care alăptează (aplicații de cataplasme de mărar calmează sânii dureroși). Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, mărarul este utilizat la prepararea diverselor unguente indicate în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii: edeme, răni etc.

  8. Stop kilogramelor în plus! Ceaiul din semințe de mărar reface frumusețea și suplețea abdomenului și a coapselor, datorită proprietăților sale diuretice.

  9. Oase puternice! Menținerea sistemul osos al organismului implică aportul zilnic de calciu, așadar este bine de știut că de la o linguriță de semințe de mărar putem obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte.

  10. Aromoterapie și masajoterapie! Esența de mărar este înviorătoare și îndepărtează stările de greață (sunt suficiente câteva picături de esență de mărar sau de ulei de mărar aplicate cu masaj ușor pe antebraț și astfel se poate restabili starea de bine).

 

Precauții!

Uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează și persoanelor cu regim hiposodat strict, căci mărarul conține sare multă în componența sa chimică.

Mărar, în stare proaspătă - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Anethum graveolens
Nume original USDA: Dill weed, fresh
Cod USDA: 2045

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 43 kcal 2%
Calori din carbohidrați 25.1 kcal
Calorii din lipide 9.4 kcal
Calorii din proteine 8.4 kcal
Energie 180 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 7.02 g 2%
Fibre alimentare, total 2.1 g 8%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 208 mg 21%
Fier, Fe 6.59 mg 37%
Magnesiu, Mg 55 mg 14%
Fosfor, P 66 mg 7%
Potasiu, K 738 mg 21%
Sodiu, Na 61 mg 3%
Zinc, Zn 0.91 mg 6%
Cupru, Cu 0.146 mg 7%
Mangan, Mn 1.264 mg 63%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 85 mg 142%
Vitamina B-1, tiamină 0.058 mg 4%
Vitamina B-2, riboflavină 0.296 mg 17%
Vitamina B-3, niacină 1.57 mg 8%
Acid pantotenic 0.397 mg 4%
Vitamina B-6 0.185 mg 9%
Folat, total 150 μg 38%
Acid folic 0 μg
Folat 150 μg
Folat, DFE 150 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 7718 IU 154%
Vitamina A, RAE 386 μg
Retinol 0 μg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 1.12 g 2%
Acizi grași saturați, total 0.06 g 0%
12:0 0.001 g
14:0 0.001 g
16:0 0.049 g
18:0 0.009 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.802 g
16:1 undifferentiated 0.004 g
18:1 undifferentiated 0.798 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.095 g
18:2 undifferentiated 0.082 g
18:3 undifferentiated 0.013 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 3.46 g 7%
Triptofan 0.014 g
Treonină 0.068 g
Izoleucină 0.195 g
Leucină 0.159 g
Lizină 0.246 g
Metionină 0.011 g
Cisteină 0.017 g
Fenilalanină 0.065 g
Tirozină 0.096 g
Valină 0.154 g
Arginină 0.142 g
Histidină 0.071 g
Alanină 0.227 g
Acid aspartic 0.343 g
Acid glutamic 0.29 g
Glicină 0.169 g
Prolină 0.248 g
Serină 0.158 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 85.95 g
Cenușă 2.45 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie: