Coriandrul - beneficii, proprietăți și utilizări

1 comentariu
Share:
Coriandrul (Coriandrul sativul – familia Umbelliferae) – este o plantă anuală ce se înscrie pe lista condimentelor.
Este cultinată pe multe suprafețe ale globului, inclusiv în țările europene, din Italia până în Norvegia și este o plantă aromată cunoscută încă din vechime la fel ca și anasonul.
Ca și condiment este comecializat în multiple forme: coriandru măcinat, coriandru boabe etc.
 

Planta de coriandru

În prima fază de vegetație, coriandrul emană un miros neplăcut, o aroma specifică, aroma plăcută dobândind-o spre maturitate.

Din punct de vedere morfobiologic, coriandrul are o rădăcină pivotantă, puțin ramificată, iar tulpina este dreaptă, cu ramificație spre vârf și înaltă de 50 – 100 cm.boabe de coriandru

Frunzele coriandrului sunt de trei feluri: cele cotiledonate întregi și ovale, cele tulpinate, de la bază, întregi, cordiforme, iar cele de la vârful tulpinii, divizate și pețiolate.

Această plantă are florile mici, albe sau roz, dispuse în umbele compuse. Înflorește în iunie-iulie. Fructul, de formă sferică are cca 3 - 5 mm și carpele concrescute cu 2 semințe semisferice și culoare galbenă – arămie.

Spre deosebire de anason (este pe piață sub formă de semințe sau anason stelat), coriandrul  este mai puțin pretențios față de condițiile de dezvoltare; reacționează favorabil la solurile aprovizionate cu humus și calciu, calde și friabile.

Cele mai mari recolte se obțin pe solurile de cernoziom și are o durată de vegetație de 90 – 120 zile.

Coriandrul este o plantă care consumă multe elemente nutritive din sol, așadar reacționează prompt la îngrășămintele cu azot și calciu, iar după coriandru este bine să urmeze o plantă prășitoare, pentru că, prin scuturare, devine o buruiană greu de plivit sau de înlăturat din terenul unde urmează se se mai facă alte culturi.

Ce conține coriandrul boabe sau măcinat?

Boabele de coriandru au un mare conținut de elemente nutritive: vitamine (A, complexul de vitamina B și C), minerale (potasiu, fosfor, calciu, cupru, zinc, magneziu, etc.), fibre dietetice și acizi (oleic, ascorbic, palmitic și altele).

Proprietăți terapeutice

Coriandru are acțiune farmacodinamică și multiple utilizări, printre care și terapeutice, datorită conținutului de ulei eteric care acționează ca stomahic (care favorizează digestia gastrică), carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), spasmolitic (suprimă starea spasmodică), afrodisiac, antiseptic (previne sau înlătură infecțiile microbiene sau care împiedică putrefacția), antibacterian etc.

Beneficii și utilizări ale coriandrului

  1. Condiment! Fructele de coriandru, datorită aromei deosebite, servește în gastronomie (atât casnic, cât și industrial) la condimentarea produselor din carne: cârnați, mezeluri și altele.

  2. Fabricarea medicamentelor! Coriandrul măcinat, în cantitate de 0, 5 – 1 g pe zi, se administrează înainte de mâncare atât la om, dar mai ales în medicina veterinară (la animalele mici), căci conținutul de ulei eteric al coriandrului îl recomandă ca stomahic. De asemenea, uleiul de coriandru este folosit în farmacii și în industria medicamentelor, pentru aromatizarea și corectarea gustului unor medicamente, căci acesta dă gust de scorțișoară.

  3. Uleiul de coriandru! Din fructele coriandrului (Fructus Coriandri) se extrage uleiul eteric (Oleum Coriandri), fiincă fructele acestei plante aromate conține 0, 15 – 1, 5% ulei eteric, 15 – 20% ulei gras, aproximativ 15 % proteine etc. Uleiul eteric de coriandru se separă din fructe, prin antrenarea cu vapori de apă. Este necesară zdrobirea în prealabil, pentru deschiderea canalelor secretoare și eliberarea uleiurilor. Distilarea se face din fructele proaspete, cele vechi pierzând o parte din uleiul volatil, mai ales dacă au fost păstrate zdrobite. Ca și compoziție chimică, uleiul de coriandru este alcătuit din 70 – 90% d-linalol (coriandrol), în cantitate mai mică și alte hidrocarburi alifatice, ciclice etc.

  4. Ceaiurile de coriandru! Fructele de coriandru intră în componența ceaiurilor comercializate prin PLAFAR, ca fiind indicat cotra colicilor la copii, ceai tonic – aperitiv și altele. În medicina casnică se folosește coriandrul boabe sub formă de ceai călduț (0, 5 – 1 g)/zi, câte 1-2 căni pe zi înainte de culcare, în depresii, indigestii, balonări.

  5. Hrană pentru animale! Sunt folosite turtele de coriandru rămase după separarea uleiului eteric și după presarea masei vegetale, căci acestea au un conținut bogat în proteine și astfel ajută la îngrajarea animalelor.

  6. Fabricarea de parfumuri și unguente! Datorită aromei specifice, uleiul de corianrdrul este utilizat la prepararea parfumurilor și a unguentelor care sunt benefice contra eczemelor și a altor probleme ale pielii.

» Vezi oferta de CONDIMENTE  

Condimente, semințe de coriandru - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Coriandrum sativum
Nume original USDA: Spices, coriander seed
Cod USDA: 2013

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 298 kcal 15%
Calori din carbohidrați 107.2 kcal
Calorii din lipide 148.7 kcal
Calorii din proteine 41.6 kcal
Energie 1245 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 54.99 g 18%
Fibre alimentare, total 41.9 g 168%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 709 mg 71%
Fier, Fe 16.32 mg 91%
Magnesiu, Mg 330 mg 83%
Fosfor, P 409 mg 41%
Potasiu, K 1267 mg 36%
Sodiu, Na 35 mg 1%
Zinc, Zn 4.7 mg 31%
Cupru, Cu 0.975 mg 49%
Mangan, Mn 1.9 mg 95%
Seleniu, Se 26.2 μg 37%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 21 mg 35%
Vitamina B-1, tiamină 0.239 mg 16%
Vitamina B-2, riboflavină 0.29 mg 17%
Vitamina B-3, niacină 2.13 mg 11%
Folat, total 0 μg 0%
Acid folic 0 μg
Folat 0 μg
Folat, DFE 0 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 17.77 g 27%
Acizi grași saturați, total 0.99 g 5%
14:0 0.02 g
16:0 0.81 g
18:0 0.11 g
Acizi grași mononesaturați, total 13.58 g
16:1 undifferentiated 0.1 g
18:1 undifferentiated 13.48 g
Acizi grași polinesaturați, total 1.75 g
18:2 undifferentiated 1.75 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 46 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 12.37 g 25%

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 8.86 g
Cenușă 6.02 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie: