Piper - beneficii
Există piper de mai multe culori, anume: piper alb boabe, piper negru boabe sau măcinat, piper roșu boabe sau piper verde boabe sau măcinat.
Aromele Indiei au fost cunoscute și utilizate încă din vremuri îndepărtate și au ajuns să fie apreciate și în bucătăria românească, fiind a adevărată artă utilizarea lor. Interesantă este evoluția numelui de la origine până a ajuns la noi: indienii îi spuneau „pipali”; perși care l-au luat de la ei, i-au schimbat puțin numele în „pippari”; grecii și romanii i-au spus „piperi”, iar la noi a ajuns sub numele de „piper”.
Piper negru
Piperul negru (Piper nigrum – fam. Piperaceae) este originar din India (coasta Malabar), este o liană lemnoasă, subțire, lungă de 10 - 15 m, cu un fel de cârcei (rădăcini adventive fixatoare) la noduri cu ajutorul cărora se agață de plantele din jur.
Piper - beneficii
Frunzele, ovale și cu marginea întreagă, sunt așezate de o parte și de alta a tulpinii, la niveluri diferite, iar florile stau în ciorchini lungi de 5 – 10 cm opuse frunzelor.
Fructul este o drupă și se culege înainte de maturitate, înnegrindu-se.
Beneficii ale consumului de piper boabe
- Piperul negru boabe este utilizat în prepararea murăturilor.
- Piperul negru măcinat, fiind mai fin, se folosește pentru condimentarea diverselor preparate culinare (sosuri, supe, pateuri cu carne, droburi etc. ), aroma sa picantă oferind un gust deosebit prețuit în bucătăriile universale, ba mai mult chiar fiind considerat un condiment rafinat și utilizat în bucătaria cezarilor Imperiului Roman.
- Piperul alb (fiind mai fin la gust se folosește la salate sosuri albe și brânzeturi), piperul verde, roșu sau negru (pentru murături și pentru condimentarea mâncărurilor cu carne), boabe sau măcinat conțin alcaloidul peperina și alte uleiuri esențiale (care se găsesc doar în fruct) fac ca acesta să fie recomandat ca stomahic (substanță care face bine stomacului, favorizând digestia gastrică). Excelente sunt sărmăluțele fie cu carne, fie de post (cu ciuperci sau granule de soia) în compoziția cărora se adăugă puțin piper negru măcinat.
- Piperul negru te ajută să combați radicalii liberi datorită antioxidanților puternici pe care îi conține. În același timp acesta are și efecte antibacteriene - un alt mod prin care acest condiment minunat promoveaza sănatatea tractului digestiv.
- Te ajută să-ți menții sub control greutatea corporală - piperul negru conține anumite substanțe care stimulează descompunerea celulelor adipoase, ajutându-te astfel să-ți mențini talia cât mai subțire.
Condimente, piper negru - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Piper nigrum
Nume original USDA: Spices, pepper, black
Cod USDA: 2030
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
251 |
kcal |
13% |
Calori din carbohidrați |
204.6 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
27.3 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
19 |
kcal |
|
Energie |
1050 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
63.95 |
g |
21% |
Fibre alimentare, total |
25.3 |
g |
101% |
Glucide, total |
0.64 |
g |
|
Sucroză |
0.02 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
0.24 |
g |
|
Fructoză |
0.23 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0 |
g |
|
Galactoză |
0.15 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
443 |
mg |
44% |
Fier, Fe |
9.71 |
mg |
54% |
Magnesiu, Mg |
171 |
mg |
43% |
Fosfor, P |
158 |
mg |
16% |
Potasiu, K |
1329 |
mg |
38% |
Sodiu, Na |
20 |
mg |
1% |
Zinc, Zn |
1.19 |
mg |
8% |
Cupru, Cu |
1.33 |
mg |
67% |
Mangan, Mn |
12.753 |
mg |
638% |
Seleniu, Se |
4.9 |
μg |
7% |
Fluor, F |
34.2 |
μg |
|
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
0 |
mg |
0% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.108 |
mg |
7% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.18 |
mg |
11% |
Vitamina B-3, niacină |
1.143 |
mg |
6% |
Acid pantotenic |
1.399 |
mg |
14% |
Vitamina B-6 |
0.291 |
mg |
15% |
Folat, total |
17 |
μg |
4% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
17 |
μg |
|
Folat, DFE |
17 |
μg |
|
Colină, total |
11.3 |
mg |
|
Betaine |
8.9 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
547 |
IU |
11% |
Vitamina A, RAE |
27 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
310 |
μg |
|
Caroten, alfa |
12 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
25 |
μg |
|
Licopen |
20 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
454 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
1.04 |
mg |
5% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Tocoferol, beta |
0 |
mg |
|
Tocoferol, gama |
6.56 |
mg |
|
Tocoferol, delta |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, alfa |
0.85 |
mg |
|
Tocotrienol, beta |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, gama |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, delta |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
163.7 |
μg |
205% |
Dihydrophylloquinone |
0 |
μg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
3.26 |
g |
5% |
Acizi grași saturați, total |
1.392 |
g |
7% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0.012 |
g |
|
8:0 |
0.102 |
g |
|
10:0 |
0.036 |
g |
|
12:0 |
0.093 |
g |
|
13:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0.03 |
g |
|
15:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
0.533 |
g |
|
17:0 |
0 |
g |
|
18:0 |
0.327 |
g |
|
20:0 |
0 |
g |
|
22:0 |
0 |
g |
|
24:0 |
0 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.739 |
g |
|
14:1 |
0.016 |
g |
|
15:1 |
0 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0.077 |
g |
|
17:1 |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.647 |
g |
|
18:1 c |
0.647 |
g |
|
18:1 t |
0 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
24:1 c |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
0.998 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.694 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.152 |
g |
|
18:3 n-3 c,c,c (ALA) |
0.152 |
g |
|
18:3 n-6 c,c,c |
0 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:2 n-6 c,c |
0 |
g |
|
20:3 undifferentiated |
0.152 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Acizi grași trans trans-monoenoic, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
Fitosteroli |
92 |
mg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
10.39 |
g |
21% |
Triptofan |
0.058 |
g |
|
Treonină |
0.244 |
g |
|
Izoleucină |
0.366 |
g |
|
Leucină |
1.014 |
g |
|
Lizină |
0.244 |
g |
|
Metionină |
0.096 |
g |
|
Cisteină |
0.138 |
g |
|
Fenilalanină |
0.446 |
g |
|
Tirozină |
0.483 |
g |
|
Valină |
0.547 |
g |
|
Arginină |
0.308 |
g |
|
Histidină |
0.159 |
g |
|
Alanină |
0.616 |
g |
|
Acid aspartic |
1.413 |
g |
|
Acid glutamic |
1.413 |
g |
|
Glicină |
0.441 |
g |
|
Prolină |
1.413 |
g |
|
Serină |
0.409 |
g |
|
Hidroxiprolină |
0 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
12.46 |
g |
|
Cenușă |
4.49 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
¹ Vintilă Slonovschi, Plante cunoscute și totuși... necunoscute, Editura Ceres, 1984
2 Black pepper
Actualizat la: 09.06.2024
Comentarii