• Alimentație sănătoasă

  • 145 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Rozmarin - 10 beneficii pentru sănătatea ta!
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis, familia Labiatae, plantă mediteraneană, căreia îi place lumina și căldura) face parte din grupa plantelor aromatice, ce nu depășește înălțimi cuprinse între 100 – 150 cm; cu frunzulițe înghesuite pe tulpină, care înflorește în aprilie – mai, iar florile sunt de culori diferite în funcție de specie: fie albe, fie roșii închis sau albastre.
 
De la această plantă se folosește ca și condiment savuros pentru mâncăruri sau diverse ciorbe frunzele uscate de rozmarin, însă planta întreagă poate oferi multiple beneficii pentru sănătate, având o gamă întreagă de întrebuințări.
Menta - ce beneficii ascunde?!
Frumoasă la culoare și la miros, menta (Menta spicata, Familia Lamiaceae) este o plantă perenă apreciată pentru proprietățile uimitoare pe care le are. Menta crește pe solurile bogate în humus și nu mai sus de 1000 m altitudine.
Folosită fie uscată, fie sub formă de ceaiuri, fie proaspetă în sucuri și siropuri sau macerată pentru tincturi menta are multiple întrebuințări pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.
Ceai de gălbenele
Pentru foarte mulţi dintre noi cu siguranţă gălbenele (denumirea latină: Calendula officinalis, Fam. Compositae) ne sunt cunoscute; le-am văzut poate prin grădini la ţară sau poate la piaţă puse la vânzare de vreo bătrânică...
Ceai de sunătoare
Pojarnița, după cum este denumită popular sunătoarea (Hypericum perforatum, Familia Hypericacae), plantă ce atinge 60 de cm înălțime, se remarcă prin coloritul galben al florilor ei, dar și prin puterea de crește mai peste tot prin câmpii și dumbrăvi, pe dealurile cu iarbă deasă sau prin poienițele din păduri.
Noi vă recomandăm!
Ceai de soc
De la soc (Sambucus nigra L.- Fa milia Caprifoliaceae, arbore ce creşte prin grădini, pe lângă garduri sau pe marginea păduricilor de la câmpie, deal sau în zona subcarpatică) se folosesc frumoasele lui flori (Flores Sambuci), care cresc în mănunchiuri de culoare alb – gălbuie; coaja şi fructele (Fructus Sambuci) în diferite boli sau ca materie primă pentru prepararea delicateselor culinare: dulceţuri, siropuri, marmelade.
Ceai de salvie
Popular, cunoscută sub denumirile jaleşul-de-grădină sau jaleş, salvia este o plantă medicinală ce poate atinge 80 cm înălţime, cu flori albastre - violet, cu frunze dinţate fin şi puternic aromate, puţin amare la gust. Atât frunzele cât şi vârfurile florale sunt recoltate pentru ceaiuri.
Ceai de coada calului
Interesantă denumire!!!
Există în lumea plantelor medicinale un trio - așa îmi place să-l numesc, anume: trioul cozilor (coada șoricelului, coada calului și coada racului).
Coada calului (Equisetum arvense – Familia Equisetaceae) este o plantă perenă, căreia îi plac locurile argiloase și umede. În unele zone ale țării, coada calului este denumită: brăduleț, barba-ursului, barba-sasului, coada iepii, iarbă-de-cositor, părul-porcului sau codîie.
Ceai de coada șoricelului
Știu că această denumire de plantă vă face să zâmbiți sau chiar să râdeți, dar să știți că nu e "o supă din cuie de lemn" ca-n una din povestirile lui Andersen, ci chiar este o plantă medicinală autentică, autohtonă.
Cu siguranță ne este cunoscută inflorescența ei albă, căci o putem vedea cum crește pe marginea drumurilor și pe locuri necultivate din zona de câmpie sau în zona subcarpatică.
Coada șoricelului cunoaște și alte denumiri, precum: alunele (în Banat) sau sorocină (în alte părți ale țării).
Pizza cu piept de pui
Pizza este un fel de mâncare tradițional din bucătăria italiană, dar a ajuns să fie cunoscută și apreciată și de populațiile altor țări. La noi în țară cea mai populară este pizza pe vatră – preparată în diferite variante și mărimi:
  • pizza vegetariană (variante: cu pariveg – parizer vegetal, cu salată verde sau cu ciuperci, cu felii de roșii proaspete, bucăți de ardei copt, măsline feliate, boabe de porumb, ceapă și ciuperci, frumos aranjate pe blatul de pizza uns cu bulion și presărat cu semințe de susan și puțin oregano);
  • pizza cu pește ton (rețeta mea: un blat de pizza uns cu bulion și garnisit cu felii de roșii și ceapă, bucăți de ton din conservă, boabe de porumb și puțin cașcaval ras, iar după ce este scoasă din cuptor se adaugă și frunze de pătrunjel verde);
  • pizza cu piept de pui, care face subiectul nostru de astăzi.
Floarea-soarelui – beneficii și proprietăți
Nimic nu se întâmplă fără soare. O floare are nevoie de soare. Acest lucru este valabil în special pentru floarea-soarelui, căci îi este cunoscut capriciul: rotitul după soare.
Floarea soarelui este numită în franceză Tournesol, în spaniolă Girasol, ceea ce înseamnă rotire după soare. Există diferite soiuri de floarea-soarelui: de la așa-numitele soiuri pitic, care pot crește doar 40 cm în înălțime, până la soiurile foarte înalte care pot atinge 2,20 m înălțime.
Floarea-soarelui nu impresionează prin frumusețe (deși sortimentele de floarea-soarelui pitice sunt foarte apreciate și folosite la aranjamentele florale pentru diverse ocazii speciale) sau prin înălțime ca în cazul florii gigant (o găsim în Grădina Botanică din Gilford, New Hampshire, SUA, unde în 2010 floarea gigant a stabilit record mondial cu o înălțime de 3,10 m), ci prin multitudinea de beneficii și proprietăți pe care aceasta ni le oferă.
Clătite cu gem de caise şi făină de migdale
Uşor de preparat şi foarte gustoase, clătitele cu gem de caise şi pudră de migdale, fistic sau nuci măcinate pot fi desertul ideal pentru zilele de sărbătoare sau atunci când dorim să ne întâmpinăm oaspeţii cu bunătăţi.
Ardei umplut cu orz
De sărbătorile de iarnă, mama a gătit ceva cu totul special: ardei umplut cu orz.
Foarte gustos acest meniu şi foarte hrănitor.
Pagina: 12345...13
Created in 0.025 sec