Vanilia - beneficii și utilizări

0 Comentează
Share:
Printe mirodeniile de mult cunoscute se numără și vanilia (Vanilla planifolia, familia Orchidaceae), care este o plantă aromatică, al cărui parfum plăcut este dat de conținutul de vanilină.
flori de vanilieProprietățile aromatice ale vaniliei au fost apreciate de către europeni odată cu descoperirea și amploarea pe care a luat-o consumul de cacao.
Aztecii cunoșteau vanilia însă mult mai de mult. 

Planta de vanilie

Vanilia este o liană lungă, epifită, cu rădăcini adventive la noduri. Frunzele vaniliei sunt oblongi, plane și netede, iar florile au o culoare galben – verzuie și doar pentru o singură zi are înflorirea.¹

Fructul este o capsulă lungă de 15 – 30 cm, bete de vaniliecărnoasă, ce se deschide prin două valve și conține o rășină aromată. Semințele vaniliei sunt minuscule și negre, în număr de circa 25 000.

Pentru consum, fructele sunt recoltate înaintea maturării, după care sunt supuse unui tratament special de fermentare.

În prezent este mult cultivată în zonele tropicale ale globului, dar trebuie polenizată artificial deoarece îi lipsește polenizatorul, insectele genului Melipora ce sunt specifice doar litoralului Mexican, de unde este originară și vanilia.²

În comerț vanilia este comercializată în sticluțele de esențe de vanilie, în plicurile de zahăr vanilat, bețe de vanilie și altele.

 

Beneficii și utilizări ale vaniliei

  1. Aromotepatie! Vanilia este folosită în SPA datorită parfumului plăcut care are proprietăți benefice de relaxare asupra organismului.

  2. Fabricarea parfumurilor și a cosmeticelor! Vanilia intră în lista mirodeniilor utilizate în industria parfumurilor, a apei de colonie cu esență de vanilie și a cosmeticelor.

  3. Produse de cofetărie și patiserie! Aroma bețelor de vanilie este prețuită în fiecare bucătărie, căci aceasta este după șofran cea mai scumpă mirodenie utilizată la prepararea delicateselor culinare.

  4. Fabricarea uleiului de vanilie! Din păstăile de vanilie se obține uleiul de vanilie foarte prețuit în masajoterapie; benefic pentru diminuarea durerilor menstruale, a durerilor dentare, afrodisiac, cu efect puternic de calmare.³

  5. Alungă insomnia! Lăsați ca în nopțile în care sunteți chinuiți de insomnii să vă fie casa parfumată de aroma vaniliei. Beți un ceai și spălați-vă piciorele într-un lighean cu apă în care să puneți câteva picături de ulei de vanilie și veți alunga astfel insomnia.

  6. Fabricarea ceaiului de vanilie! Vanilia oferă multiple beneficii - așadar ne putem bucura de proprietățile sale chiar și într-o ceașcă de ceai, mai ales atunci când suntem răciți căci vanilia are efectul de calmare a tusei.4

  7. Vanilia ajută la pirderea kilogramelor în plus! Te lupți cu obezitatea? Sportul, masajul și dieta sunt foarte importante pentru menținerea sănătății. Vanilia, atât în masaj, dar și intern ajută la menținerea echilibrului corpului și a minții prin efectele relaxante pe care le aduce un masaj cu aromă de vanilie. Intern, se administrează câteva picîturi de ulei de vanilie la o cană de apă și se consumă dimineața pe stomacul gol. Efectele sunt cu adevărat benefice pentru sănătate! Încercați și vedeți!

» Vezi oferta de CONDIMENTE  

Bibliografie:

¹ Floarea de Vanilla

² Vintilă Slonovschi, Plante cunoscute și totuși... necunoscute, Editura Ceres, 1984.

³ 5 beneficii ale uleiului esential de vanilie

4 Ceai de vanilie: proprietati si beneficii