Cimbrul - beneficii, proprietăți și utilizări
Cimbrul (Satureja hortensis, familia Labiatae) – este o plantă mediteraneană, anuală şi foarte aromată, care îmi aduce aminte de cimbrul din grădina străbunilor mei şi de mâncărurile gătite de bunica, dar în mod special de cioba de roşii cu cimbru pe care dânsa o gătea.
Ca şi caracteristici morfologice, cimbrul are o tulpină mult ramificată şi llignifică, înaltă de 30 - 40 cm, rădăcina subţire şi cu ramificaţii.
Frunzele cimbrului sunt mici şi florile alb – roze sunt şi ele micuţe.
Cultura cimbrului are productivitate bună pe soluri bine fertilizate cu expunere sudică.
Produsul brut al acestei plante este reprezentat de părţile vegetative, de la care se înlătură tulpinile îngroşate şi lignificate, precum şi orice fel de impuritate.
Pentru a păstra aroma cimbrului, această plantă trebuie uscată la umbră sau în uscătorii cu aer cald, încălzit la 30 - 35° C, pentru evitarea evaporării uleirilor eterice (care sunt răspunzătoare de mirosul aromat al cimbrului).
Ce conţine cimbrul?
Părţile aeriene ale plantei de cimbru conţin 0, 3 – 2% ulei volatil, acizi terpenici liberi, 4-8% tanin, mucilagii, rezine, ß-fitosterină, zaharuri, vitamine, calciu, mangan, fier etc.
Proprietăţi terapeutice ale cimbrului
Terapeutic, cimbrul are multiple acţiuni farmacidinamice, căci conţinutul de ulei eteric îl recomandă ca expectorant şi carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale), iar datorită taninului are proprietăți astrigente.
Beneficii şi utilizări ale cimbrului
-
Condiment! Cimbrul este folosit încă din vremuri străvechi pentru condimentarea mâncărurilor, în special al preparatelor din fasole, în ciorbe de roşii, în iaurt, în salate etc.
-
Ceaiuri! Cimbrul uscat şi mărunţit poate fi utilizat terapeutic în industria farmaceutică şi în medicina casnică pentru prepararea ceaiurilor recomandate în caz de tulburări digestive, având efect carminativ; dar şi ca expectorant pentru tratarea bronşitelor. Ceaiul de cimbru este are acţiuni benefice şi în anorexii (lipsa poftei de mâncare) sau în episoade de disconfort al intestinelor datorate diareei, cimbrul fiind antidiareic.
-
Extragerea uleiului de cimbru! Produsul vegetal brut de cimbru serveşte la extragerea uleiului eteric - procedeu care se realizează prin antrenarea cu vapori de apă. Uleiul de cimbru este utilizat în industria farmacologică pentru prepararea anumitor medicamente, în special în componenţa frecţiilor pentru dureri musculare şi pentru nevralgii.
-
Aromoterapie cu cimbru înlătură oboseala! Un masaj relaxant cu ulei de cimbru reînviorează organismul şi redă vitalitatea necesară pentru a trece cu bine peste momentele solicitante din timpul unei zile foarte încărcate de activităţi.
-
Calmant pentru tuse! În sezonul rece, când suntem predispuşi la răceli, este bine venită o cană de ceai de cimbru (200 - 250 ml), servită în mai multe reprize, căci are efectul de calmare a tusei convulsive, spastice sau asmatice.
Condimente, cimbru, uscat - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Thymus vulgaris
Nume original USDA: Spices, thyme, dried
Cod USDA: 2042
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
276 |
kcal |
14% |
Calori din carbohidrați |
191.8 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
62.2 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
22.2 |
kcal |
|
Energie |
1156 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
63.94 |
g |
21% |
Fibre alimentare, total |
37 |
g |
148% |
Glucide, total |
1.71 |
g |
|
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
1890 |
mg |
189% |
Fier, Fe |
123.6 |
mg |
687% |
Magnesiu, Mg |
220 |
mg |
55% |
Fosfor, P |
201 |
mg |
20% |
Potasiu, K |
814 |
mg |
23% |
Sodiu, Na |
55 |
mg |
2% |
Zinc, Zn |
6.18 |
mg |
41% |
Cupru, Cu |
0.86 |
mg |
43% |
Mangan, Mn |
7.867 |
mg |
393% |
Seleniu, Se |
4.6 |
μg |
7% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
50 |
mg |
83% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.513 |
mg |
34% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.399 |
mg |
23% |
Vitamina B-3, niacină |
4.94 |
mg |
25% |
Vitamina B-6 |
0.55 |
mg |
28% |
Folat, total |
274 |
μg |
69% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
274 |
μg |
|
Folat, DFE |
274 |
μg |
|
Colină, total |
43.6 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
3800 |
IU |
76% |
Vitamina A, RAE |
190 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
2264 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
33 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
1895 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
7.48 |
mg |
37% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
1714.5 |
μg |
2143% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
7.43 |
g |
11% |
Acizi grași saturați, total |
2.73 |
g |
14% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0.24 |
g |
|
10:0 |
0.12 |
g |
|
12:0 |
0.23 |
g |
|
14:0 |
0.15 |
g |
|
16:0 |
1.72 |
g |
|
18:0 |
0.28 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.47 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.47 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
1.19 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.5 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.69 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
Fitosteroli |
163 |
mg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
9.11 |
g |
18% |
Triptofan |
0.186 |
g |
|
Treonină |
0.252 |
g |
|
Izoleucină |
0.468 |
g |
|
Leucină |
0.43 |
g |
|
Lizină |
0.207 |
g |
|
Valină |
0.502 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
7.79 |
g |
|
Cenușă |
11.74 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Actualizat la: 09.06.2024
Comentarii