Oregano - beneficii care dau gust vieții tale!
Oregano (Origanum vulgare, cunoscut și sub denumirea populară de șovârv) este o plantă cu aromă picantă (miros asemănător cu cimbrișorul) și cu înălțimi până la 50 – 60 de cm, ramificată spre vârf, unde cresc, sub aspect asemănător cu spicele, buchete de flori roșiatice, roz-albe sau liliachii, iar frunzele îi sunt ascuțite și puțin dantelate.

Semințele de oregano sunt foarte mici (într-un gram intră 12 000 de astfel de semințe), cu formă ovală, de culoare maroniu închis, cu putere de germinare valabilă doar 5 ani.
Oregano este o plantă indigenă, perenă, ușor adaptabilă la orice fel de sol și nu necesită o întreținere deosebită, căci crește spontan pe marginea pădurilor, prin fânețe și livezi.
Oregano face parte din aceeași familie ca și cimbrul, busuiocul, salvia, menta, isopul, roinița, lavanda – Familia Labiatae (plante medicinale și aromatice de la care se folosesc terapeutic frunzele și florile).
Perioada de recoltare pentru oregano este în iunie – august, când florile sunt bine înflorite și după spălare, rămurelele de oregano se scutură bine și se lasă la aerisit și uscat undeva la umbră, pentru a nu permite ca razele solare să distrugă uleiul volatil conținut de întreaga plantă.
Ce conține oregano?
Principalele substanțe active ale plantei oregano sunt: ulei volatil ce conține carvacrol și timol, limonen, terpene, camfen, linalool, dar și taninuri, flavonoizi și substanțe antocianice. Datorită acestor substanțe active, oregano cunoaște multiple utilizări și beneficii pentru sănătatea omului.
Beneficii și utilizări pentru oregano
-
Condiment! Oregano este unul dintre acele condimente care nu necesită prea multă reclamă, fiind prezent nu numai în bucătăria restaurantelor de lux, ci și în bucătăria a numeroase familii din România. Aroma oferită de oregano este foarte apreciată pentru condimentarea oricărui sortiment de brânzeturi, fripturi, rasol de pește, carne la grătar, sosuri pentru carne și paste făinoase. În bucătăria italiană, oregano este nelipsit la prepararea spaghetelor, macaroanelor și aluaturilor pentru pizza - cea care a făcut faima acestei plante aromatice. În bucătăria vegetariană este folosit pentru condimentarea supelor de tomate și de fasole, a soteurilor de legume, a salatelor și mâncărurilor cu brocoli, varză, linte, cartofi, dovlecei, morcovi și tomate. De asemenea, gustul picant al acestei mirodenii este pe placul meridionalilor și a mexicanilor, care gătesc diverse mâncăruri în stilul lor specific cu mult oregano.
-
Ajută digestia! Oregano stimulează pofta de mâncare și are proprietăți stomahice (favorizează digestia gastrică). Ceaiul de oregano: 15 g de oregano mărunțit se infuzează timp de 2 minute în 200 ml de apă clocotită și din care se iau 3-4 linguri ca remediu cu beneficii evidente în tratarea gastritelor hipoacide, meteorism abdominal, colite, colici abdominale, Giardia și alte boli de stomac. Tabletele Gastrovit, care sunt comercializate în farmacii, au în componența lor oregano și sunt indicate pentru afecțiunile gastrice.
-
Calmează tusea! În industria farmaceutică, oregano intră în componența ceaiurilor recomandate pentru bronșite și astm (ceaiul antibronșitic este un amestec din următoarele plante medicinale și aromatice: 10 g oregano, 20 g frunze podbal și 20 g nalbă; din acest amestec se fierb 2 – 3 lingurițe la 250 ml apă clocotită și după ce se infuzează câteva minute, se strecoară și se consumă 2-3 ceaiuri pe zi).
-
Aromoterapie și masajoterapie! Uleiul volatil de oregano este utilizat în ședințele de aromoterapie sau de masajoterapie (benefic în tratarea reumatismului) datorită proprietăților sale antispastice și sedative, înviorând organismul.
-
Frumusețea și sănătatea pielii! Esența de oregano este utilizată la prepararea diverselor creme (exemplu: crema Hebe-celulit, emulsia Celulit etc.) și unguente – se recomandă aplicații locale în caz de afecțiuni ale pielii (eczeme, acnee, celulită etc), fiindcă oregano este un puternic dezinfectant și cicatrizant.
Precauții!
Produsele pe bază de ulei volatil de oregano sunt contraindicate persoanelor alergice la aromaticele din Familia Labiatea, dar și femeilor gravide și celor care suferă de anemie feriprivă, fiindcă uleiul eteric de oregano poate duce la absorția deficitară de fier în organism.
Condimente, oregano, uscat - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Origanum vulgare
Nume original USDA: Spices, oregano, dried
Cod USDA: 2027
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
265 |
kcal |
13% |
Calori din carbohidrați |
206.8 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
35.8 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
22 |
kcal |
|
Energie |
1107 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
68.92 |
g |
23% |
Fibre alimentare, total |
42.5 |
g |
170% |
Glucide, total |
4.09 |
g |
|
Sucroză |
0.91 |
g |
|
Glucoză (dextroză) |
1.9 |
g |
|
Fructoză |
1.13 |
g |
|
Lactoză |
0 |
g |
|
Maltoză |
0 |
g |
|
Galactoză |
0.15 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
1597 |
mg |
160% |
Fier, Fe |
36.8 |
mg |
204% |
Magnesiu, Mg |
270 |
mg |
68% |
Fosfor, P |
148 |
mg |
15% |
Potasiu, K |
1260 |
mg |
36% |
Sodiu, Na |
25 |
mg |
1% |
Zinc, Zn |
2.69 |
mg |
18% |
Cupru, Cu |
0.633 |
mg |
32% |
Mangan, Mn |
4.99 |
mg |
250% |
Seleniu, Se |
4.5 |
μg |
6% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina C, acid ascorbic total |
2.3 |
mg |
4% |
Vitamina B-1, tiamină |
0.177 |
mg |
12% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.528 |
mg |
31% |
Vitamina B-3, niacină |
4.64 |
mg |
23% |
Acid pantotenic |
0.921 |
mg |
9% |
Vitamina B-6 |
1.044 |
mg |
52% |
Folat, total |
237 |
μg |
59% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
237 |
μg |
|
Folat, DFE |
237 |
μg |
|
Colină, total |
32.3 |
mg |
|
Betaine |
9.8 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina B-12, adăugată |
0 |
μg |
|
Vitamina A, IU |
1701 |
IU |
34% |
Vitamina A, RAE |
85 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
1007 |
μg |
|
Caroten, alfa |
20 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
7 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
1895 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
18.26 |
mg |
91% |
Vitamina E, adăugată |
0 |
mg |
|
Tocoferol, beta |
0 |
mg |
|
Tocoferol, gama |
24.42 |
mg |
|
Tocoferol, delta |
0.92 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
621.7 |
μg |
777% |
Dihydrophylloquinone |
0 |
μg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
4.28 |
g |
7% |
Acizi grași saturați, total |
1.551 |
g |
8% |
4:0 |
0 |
g |
|
6:0 |
0 |
g |
|
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0.004 |
g |
|
12:0 |
0.246 |
g |
|
13:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0.004 |
g |
|
15:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
0.792 |
g |
|
17:0 |
0 |
g |
|
18:0 |
0.505 |
g |
|
20:0 |
0 |
g |
|
22:0 |
0 |
g |
|
24:0 |
0 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
0.716 |
g |
|
14:1 |
0 |
g |
|
15:1 |
0 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0.004 |
g |
|
17:1 |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
0.712 |
g |
|
18:1 c |
0.712 |
g |
|
18:1 t |
0 |
g |
|
20:1 |
0 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
24:1 c |
0 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
1.369 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
0.748 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.621 |
g |
|
18:3 n-3 c,c,c (ALA) |
0.621 |
g |
|
18:3 n-6 c,c,c |
0 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:2 n-6 c,c |
0 |
g |
|
20:3 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0 |
g |
|
Acizi grași trans, total |
0 |
g |
|
Acizi grași trans trans-monoenoic, total |
0 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
Fitosteroli |
203 |
mg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
9 |
g |
18% |
Triptofan |
0.203 |
g |
|
Treonină |
0.322 |
g |
|
Izoleucină |
0.441 |
g |
|
Leucină |
0.78 |
g |
|
Lizină |
0.5 |
g |
|
Metionină |
0.127 |
g |
|
Cisteină |
0.11 |
g |
|
Fenilalanină |
0.449 |
g |
|
Tirozină |
0.297 |
g |
|
Valină |
0.585 |
g |
|
Arginină |
0.449 |
g |
|
Histidină |
0.144 |
g |
|
Alanină |
0.5 |
g |
|
Acid aspartic |
1.009 |
g |
|
Acid glutamic |
0.975 |
g |
|
Glicină |
0.517 |
g |
|
Prolină |
1.712 |
g |
|
Serină |
0.314 |
g |
|
Hidroxiprolină |
0 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
9.93 |
g |
|
Cenușă |
7.87 |
g |
|
Alcool, etilic |
0 |
g |
|
Cafeină |
0 |
mg |
|
Teobromină |
0 |
mg |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie:
-
Dr. Doru Laza, Îndreptar profilactic și terapeutic de medicină naturistă, Editura Păzitorul Adevărului, Ediția a 2-a, anul 2000.
-
Valentin Nădășan, Incursiune în fitoterapie, ediția a10-a, Editura Viață și Sănătate, 2014.
-
Maria-Elena Ceaușescu, Gabriela Doru & Ileana Bereșiu, Editura Ceres, 1989.
-
Oregano (Origanum vulgare) - beneficii şi proprietăţi
Actualizat la: 09.06.2024
Comentarii