Năutul este un aliment sărac în grăsimi, bogat în fibre, cu indice glicemic mic – ceea ce îl face o alegere excelentă pentru persoanele care vor să-și țină greutatea sub control. Năutul, la fel ca și hrișca, este o sursă extrem de bună pentru asigurarea necesarului de proteine de cea mai înaltă calitate. Ceea ce înseamnă că boabele de năut, prin valoarea lor alimentară deosebită, pot să înlocuiescă, într-o foarte mare măsură, proteinele din carne.
Ce conține năutul?
Ca principali constituenți, năutul conține proteine (o porție de 100 grame de năut fiert oferă circa 18% din necesarul zilnic de proteine), carbohidrați, fibre alimentare (o porție de 100 grame asigură 30% din doza zilnică recomandată de fibre), minerale (sursă excelentă de mangan; sursă foarte bună de cupru, fosfor, fier, magneziu, zinc; sursă bună de seleniu, potasiu și calciu), lipide, antioxidanți, vitamine din complexul B și mici cantități de vitamina C.
Beneficiile consumului de năut
-
Asigură organismului necesarul de proteine – un aspect cu o semnificație deosebită legat de năut este conținul său bogat în proteine, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru includerea în alimentația oricărui om și, mai ales, a vegetarienilor. Însă - chiar dacă acesta oferă o sursă bună de proteine - recomandarea este totuși să nu faceți din năut unica sursă. Alternați consumul său cu alte alimente bogate în proteine, cum ar fi: hrișca, orezul, soia, quinoa.
-
Normalizează nivelul glicemiei din sânge – ca și alte leguminose, năutul conține o formă complexă de carbohidrați care se digeră încet, eliberând treptat energia. În felul acesta se evită creșterea bruscă a glicemiei din sânge, ceea ce este foarte important pentru diabetici.
-
Ajută la controlul greutății corporale – boabele de năut sunt bogate atât în proteine, cât și în fibre alimentare, ceea ce înseamnă o sațietate sportiă în urma consumului. Șimțindu-te sătul nu vei mai avea o nevoie atât de presantă de a servi și alte gustări nesănătoase între mese.
-
Îmbunătățește digestia – năutul reprezintă o sursă foarte bună de fibre – așa cum deja scrie mai sus, o porție de numai 100 g de năut oferă aproximativ 30% din doza zilnică recomandată de fibre. Necazul major al alimentației omului modern, care pune un mare accent pe produsele de origine animală (carne, lactate, ouă), este că genul aceasta de alimentație oferă prea puține fibre alimentare. De fapt, carnea, laptele și oule nu conțin deloc fibre. Chiar dacă fibrele nu sunt digerate de către organism, acestea totuși au rol foarte important în nutriție: acela de ”măturător” al reziduurilor și al substanțelor nedorite din tractul interstinal. Fibrele au un aport important în cultivarea bacteriilor prietenoase din flora interstinală. Fibrele sunt, de asemenea, de ajutor în combaterea constipației. Nu în ultimul rând, fibrele sunt implicate și în reglarea nivelului colesterolului.
-
Promovează sănătatea oaselor – năutul este o sursă bună de nutrienți necesari pentru sănătatea oaselor: minerale, incluzând mangan, cupru, fier, zinc, magneziu, fosfor, potasiu și calciu; vitamina K; vitamine din complexul B. Ceea ce ajută la creșterea densității osoase și la prevenirea unor probleme legate de înaintarea în vârstă, cum ar fi osteoporoza.
-
Promovează sănătatea sistemului cardiovascular – fiind o sursă bogată în fibre solubile, năutul ajută la echilibrarea nivelului colesterolului din sânge și inimă, ajutând în felul acesta la prevenirea aterosclerozei, infarctelor și atacurilor cerebrale. Mai mult decât atât, lipidele conținute în năut sunt, în principal, sub forma de acizi grași omega-3, care sunt niște forme benefice de grăsimi polinesaturate (de care organismul nostru are nevoie).
-
Reduce riscul defectelor genetice – năutul furnizează o sursă bogată de folat, un membru al complexului B de vitamine, care are un rol important în susținerea următoarelor funcții din organism: formarea celulelor roșii; sintetizarea proteinelor; producerea de acizi nucleici (ARN și ADN); diviziunea celulelor; folosirea zahărului și a aminoacizilor. Asigurarea consumului recomandat de folat este foarte importantă mai ales pentru femeile gravide și cele care alăptează. Astfel bebelușii sunt feriți în mod semnificativ de riscurile cu privire la defectele tubului neural, cum ar fi spina bifida.
Scurt istoric al năutului?
Năutul (denumire latină Cicer Arietinum din familia botanică Leguminosae) este originar din bazinul mediteranean, unde a fost cultivat multă vreme în țări precum Egipt, Grecia, Imperiul Roman. La noi, în România, este cultivat în prezent pe suprafețe reduse. Principalele țări cultivatoare a năutului sunt: India, China, Mexic și Turcia. În Europa năutul este foarte apreciat în bucătăria spaniolilor.
Recomandări terapeutice ale năutului
Pentru consumul intern, năutul este un bun diuretic (decocția diuretică cu 100 g de năut la un litru, cantitatea se bea în cursul unei zile), util în colici nefritice, dureri ale aparatului urinar, litiază și ca antiseptic urinar. Ajută la eliminarea de acid uric și cloruri datorită asparaginei conținute; năutul fiind astfel eficient și în caz de edeme renale sau în stări congestive ale ficatului.
În utilizare externă, aplicațiile cu făină de năut se pot utiliza în pleurezii (inflamarea pleurei pulmonare), doar pentru atenuarea durerilor, fără a avea efecte particulare. Cataplasmele cu făină de năut și apă caldă sunt recomandate și în răceli sau în nevralgii.
Utilizarea în consum a năutului
Năutul poate fi folosit pentru gătirea unei varietăți foarte mari de preparate: pateuri, supe, chiftele, sarmale, pilaf, salate cu boabe de năut. Făina de năut se folosește la pregătirea aluaturilor pentru prăjituri.
În Orientul apropiat este foarte popular humusul – un fel de mâncare care se prepară în felul următor: boabele de năut se fierb, se pisează, după care sunt amestecate cu o pastă din semințe de susan (denumită și tahini), la care se adăugă condimente, după gust.
Chiftelele prăjite din făina de năut se numesc falafel și sunt foarte populare în Israel și Liban.
Cum se păstrează năutul?
Boabele de năut se depozitează în vase închise ermetic în locuri răcoroase și ferite de lumină, unde se păstrează proaspăte până la un an. Asigură-te înainte de a le pune la păstrare că nu prezintă urme de umezeală. Făina obținută din năut trebuie păstrată în vase închise ermetic în frigider.
Note
- Prețul afișat este pentru greutatea de 1 kg.
- Ofertele promoționale (cele cu preț redus) de pe acest site sunt valabile în limita stocului disponibil.
- Articolul de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!
Bibliografie:
-
Năutul, o sursă de proteine vegetale
-
Năut
-
Health Benefits of Chickpeas
-
Noua biblie a vitaminelor, Earl Mindell și Hester Mundis, Lifestyle Publishing 2011
RECENZII