Semințele de in oferă o serie de beneficii atât de importante pentru sănătatea omului încât acestea au ajuns să fie înacadrate în categoria selectă a superalimentelor. Cel puțin așa le-a categorisit Dr. Joel Fuhrman, autorul cărții ”Superimunitatea”.
Ce l-a determinat pe Dr. Joel Fuhrman să încadreze semințele de in în categoria superalimentelor? Acesta amintește, pe scurt, următoarele justificări:
semințele de in conțin acizi grași omega-3 (acid eicosapentaenoic, un compus esențial pentru o bună funcționare a organismului, deoarece are capacitatea de a reduce inflamațiile, de a inhiba dezvoltarea cancerului și de a proteja vasele sangvine);
semințele de in sunt bogate în lignani anticancerigeni, niște compuși ai plantelor care se leagă de receptorii estrogenilor, intervenind în efectele cancerigene ale estrogenilor în țesuturile mamare. Lignanii, pe lângă proprietățile lor anticancerigene, au de asemenea și puternice efecte antioxidante. Semințele de in și semințele de susan conțin mai mulți lignani decât orice alt aliment;
mucilagiile aflate în semințele de in lubrifiază tractul intestinal, ușurând scaunele;
semințele de in sunt de ajutor în lupta cancerului- s-a efectuat un studiu care a relevat faptul că pacientele bolnave de cancer la sân cărora li s-au administrat semințe de in au prezentat o reducere a creșterii tumorii și o creștere a ratei de supravețuire comprativ cu pacientele cărora nu li s-au administrat semințe de in;
nu în ultimul rând dr. Joel Fuhrman susține că ”s-a demonstrat prin sute de studii medicale că semințele prelungesc impresionant de mult viața și protejează de îmbolnăviri”.
Semințele de in – ce beneficii prezintă pentru sănătate consumul lor?
Te ajută în lupta împotriva cancerului – un studiu efectuat în SUA de către cercetătorii de la Duke University Medical Center, Durham, Carolina de Nord a sugerat că semințele de in, care sunt bogate în acizi grași omega-3 și lignani, pot să stopeze creșterea tumorilor cancerului de prostată. Cercetătorii cred că semințele de in, care are proprietăți similare cu semințele de susan, probabil întrerup lanțul de evenimente care cauzează scăparea de sub control a multiplicării celulelor (ceea ce poate să ducă la formarea tumorilor).
Este de folos în reducerea colesterolului – cercetătorii de la Iowa State University's Nutrition and Wellness Research Center au descoperit că nivelul colesterolului s-a redus la bărbații care au inclus semințele de in în dieta lor.
Îmbunătățește controlul glicemiei – un studiu efectuat a scos în evidență faptul că există dovezi puternice care să sugereze că includerea semințelor de in în consumul zilnic poate să aibe un efect pozitiv asupra controlului glicemiei în bărbații și femeile obeze cu pre-diabet.
Este important pentru îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal – semințele de in sunt o sursă foarte bogată în fibre alimentare, care au efect pozitiv în cultivarea bacteriilor prietenoase din colon. Fibrele ajută la ”măturarea” rezidurilor și a diverselor substanțe nedorite din tractul digestiv.
Reduce hipertensiunea – bolile cardiovasculare reprezintă una din cauzele majore ale morții în foarte multe țări. Datorită stilului de viață și a dietei moderne foarte mulți oameni suferă de hipertensiune. Din fericire, consumul de ulei obținut din semințe de in poate fi de ajutor – cel puțin acesta a fost rezultatul spre care a indicat un studiu efectuat de cercetători greci.
Te ajută să lupți cu depresia – semințele de in conțin triptofan (un aminoacid esențial) și acizi grași omega-3, compuși implicați în creșterea producției de serotonină (un neurotransmițător extrem de important pentru buna funcționare fizică și psihică).
Oferă nutrienți care au efect antioxidant și antiinflamator – stresul oxidativ (ceea ce este adeseori legat de dieta modernă care nu oferă suficienți nutrienți cu efect antioxidant) și inflamațiile excesive (care la rândul lor sunt legate de lipsa nutrienților antiinflamatori) reprezintă niște factori foarte des întâlniți care stau la rădăcina a foarte multor probleme de sănătate (cum ar fi: rezistența la insulină, diabet de tip 2, astmă, obezitate și sindromul metabolic). Existe dovezi preliminare care indică faptul că adăugarea de semințe de in în alimentație poate să reducă riscul bolilor menționate mai sus prin creșterea protecție antiioxidante și antiinflamatoare.
Semințele de in sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, o sursă foarte bună de vitamina B1, cupru, mangan și fibre alimentare, o sursă bună de magneziu, fosfor și seleniu.
Sugestie: Atunci când fierbeți mixtura de cereale pentru micul dejun adăugați și 2-3 lingurițe de semințe de in pentru a vă bucura de multiplele beneficii și proprietăți ale acestui superaliment!
Pentru vânătorii de curiozități: regele Charlemagne, care a trăit în sec. VIII, credea atât de mult în beneficiile pe care le aduc sănătății semințele de in încât a cerut supușilor săi să le mănânce, dând chiar și o lege în acest sens.
Notă: informația de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!
Bibliografie:
Superimunitatea, Dr. Joel Fuhrman, Lifestyle Publishing 2012
Stocăm și/sau accesăm informații de pe dispozitivul dvs (cum ar fi module cookie) și prelucrăm date cu caracter personal (cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de dispozitiv) pentru scopuri precum: buna funcționare a site-ului, analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor.
În anumite cazuri nu ne bazăm pe consimțământ, ci pe interesul nostru legitim. Apăsați pe ”Opțiuni” pentru a afla care sunt acele cazuri și cum puteți obiecta. Aflați mai multe detalii și controlați modul în care sunt prelucrate datele dvs accesând în orice moment secțiunea Politica de Confidențialitate.
Apăsând pe ”Sunt de acord” vă exprimați consimământul cu privire la prelucrarea datelor dvs conform celor prezentate mai sus.
RECENZII