• Fructe uscate

 • 11 articole
 • Ordonează-le după:
 • Articole pe pagină:
10 beneficii ale consumului de smochine uscate
Smochinele uscate fac parte din alimentația omului de mii și mii de ani. Cum stau însă lucrurile în România? Pe plaiurile mioritice smochinele uscate sunt mult mai populare decât smochinele proaspete. De ce oare?! Din motive ușor de priceput: cele proaspete sunt o prezență cam rară pe piață (fiind foarte delicate și perisabile), iar atunci când și pot fi văzute pe rafturile supermarketurilor te cam ustură la buzunar, fiind destul de scumpe (cel puțin în comparație cu cele uscate).
 
Smochinele uscate pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate pentru prepararea unei varietăți întregi de bucate: plăcinte, budinci, prăjituri, tarte, compoturi, dulceață, gemuri, jeleuri, iaurt cu smochine. Smochinele uscate, în combinație cu alte fructe uscate (cireșe uscate, caise uscate, fructe goji uscate, etc) și cu nucile (miez de nucă, nuci braziliene, nuci pecan) și semințele de tot felul (semințe de susan, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de mac, etc) pot reprezenta ideea salvatoare în fața ”lupilor” flămânzi din stomacul copiilor sau a soțului tău. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cerealele tale favorite (orez brun, fulgi de ovăz, fulgi de secară, fulgi de porumb, etc) și să arunci mixul de fructe uscate, nuci și semințe peste ele. Este atât de simplu, nu-i așa?! Iar în plus mai este și hrănitor, gustos și sănătos!
 
Care sunt deci beneficiile consumului de smochine uscate?
Prunele uscate - beneficii surprinzătoare pentru sănătate
Prunele uscate se remarcă prin-un gust plăcut - cine s-ar putea îndoi de aceasta?! În același timp însă prunele uscate se disting și printr-o valoare nutritivă deosebită care aduce numeroase beneficii sănătății omului.
După mere, prunele sunt fructele cele mai cultivate în România (conform unor surse aproximativ 50% din producția totală de fructe din România este reprezentată de prune). Prunele proaspete sunt disponibile doar o scurtă perioadă de timp în cursul anului (la sfârșitul verii, începutul toamnei). În rest, pe parcursul anului, prunele sunt disponibile pentru consum sub forma de fructe uscate.
Care deci sunt beneficiile pe care le aduce consumul de prune uscate sănătății???
Caisele uscate - ce beneficii aduc pentru sănătate?
 1. Avantajul caiselor uscate este că pot fi consumate chiar și de cei care suferă de afecțiuni ale stomacului sau ale ficatului, caisele proaspete fiindu-le acestora neindicate deoarece pot provoca tulburări digestive sau biliare (arsuri, deranjament etc.).¹
 2. Conținutul bogat în minerale face din caisele uscate aliatul important pentru combaterea anemiei provocate de lipsa fierului din organism. Așadar putem avea un orgsnism sănătos consumând un tratament cu caise deshidratate timp de 15 zile: se pun la muiat circa 10 – 15 caise confiate pentru o jumătate de oră pentru a fi bine hidratate și se consumă la cina, ideal ar fi ca singur aliment,însă se poate folosi cu pâine prăjită pentru a oferi sațietate.
 3. Caisele uscate stimulează digestia, datorită substanțelor alcaline pe care le conțin, așadar este bine să le consumăm cu o jumătate de ora înainte de mesele principale.
Chiselul de fructe uscate – desert cu multiple beneficii pentru sănătate
Una dintre delicatesele rusești, dar întâlnită și în gastronomia scandinavă, este chiselul de fructe uscate (preparat culinar asemănător cu dulceața, dar cu deosebirea că fiertura fructelor se face cu o concentrație redusă de zahăr și se servește imediat datorită pericolului de fermentare; fie rece sau cald, decorat cu frișcă). Pentru prepararea acestui desert se pot folosi fie mere, cireșe uscate sau fructe de pădure.
 
Chiselul de fructe uscate nu este doar foarte delicios, ci are și proprietăți terapeutice fiind recomandat în cazul în care experimentați următoarele probleme de sănătate: gastrite hipoacide și hiperacide, constipație, dispepsie cu putrefacție (tulburare a digestiei), boli hepatice, colecistite (inflamații ale vezicii biliare), litiază biliară, afecțiuni ale inimii, nefropatii (afecțini ale rinichilor), hipertensiune, gută (boala provocată de depunerea sărurilor acidului uric în regiunea unor articulații care duce la paralizie) și altele.
Noi vă recomandăm!
Miez de nuca 250g
Miez de nuca 250g
Super Foods
8,50 lei
10,50 lei (-19,05%)
Fructe uscate exotice – beneficii și proprietăți
Fructele uscate exotice reprezintă o prețioasă sursă de vitamine în perioada anotimpului rece chiar și într-o ceașcă de ceai. Voi trata cele mai comune fructe tropicale și mediteraneene din alimentația noastră: lămâiul și portocalul.
Top 10 fructe uscate
Stafide
Stafidele sunt struguri stafidiți, foarte folositoare nutritiv, având proprietăți pectorale de calmare a tusei. Pot fi folosite cu rezultate garantate după ce au fost lasate la muiat în apă calduță timp de 20 de minune. Stafidele aurii sunt stimulente, iar cele de culoare închise – stafidele brune sunt astrigente datorită taninului pe care îl conțin și în mod deosebit tonice, având un conținut bogat de acizi organici, minerale: sodiu (2 mg /100 de g de stafide), potasiu (255 mg / 100 g de stafide), fier, calciu, fosfor; dar și vitamine (A, B1, B2, B3 – niacină și C)...
Fructele uscate – specificațiile grupării lor
În cartea „Fructele și legumele – factori de terapie naturală”, scriitorii Mircea Alexan și Ovidiu Bojor prezintă fructele după clasarea lor pe grupe, anume:
 1. Grupa fructelor sămânțoase (exemple: mărul, părul, gutuiul etc.),
 2. Grupa fructelor sâmburoase ( prunul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul, migdalul, etc.),
 3. Grupa arbuștilor și plantelor ierboase fructifere (coacăzul roșu și negru, murul, fragul, afinul, zmeurul, căpșunul și agrișul),
 4. Grupa fructelor uscate (alunul, castanele comestibile, nucile și arahidele)
 5. Grupa fructelor exotice (lămâiul, portocalul, mandarinul, smochinul, curmalul, măslinul și altele)
 6. Vița-de-vie.
Fructele uscate – metode de conservare
Fructele uscate se obțin printr-o metodă de conservare, bazată pe principiul eliminării parțiale a apei din fructe. Prin acest procedeu se reduce apa la 10 – 25 %, se concentrează zahărul, acizii și toți nutrienții pe care îi conțin fructele. Astfel durata de păstrare a fructelor uscate este mai mare. Acestea pot fi servite la micul dejun împreună cu cereale sau se pot folosi la prepararea ceaiurilor.
 
Pot fi uscate următoarele fructe: merele, perele, vișinele, cireșele, prunele, fragine, zmeura, afinele, măceșele, pepenele galben, mango, papaya, agrișele, strugurii (obținându-se astfel delicioasele stafide), coacăze, ananas și altele.
 
În general, din 100 kg fructe uscate proaspete se obțin 10 kg fructe uscate în cazul fructelor cu semințe, iar pentru cele sâmburoase 25 – 30 kg.
Promo non-stop!
Fructele uscate, calităţi nutritive.
Fructele uscate au multe calităţi nutritive, în primul rând pentru că pot înlocui cu succes fructele proaspete. În timpul procesului de uscare, conţinutul de apă din fructe este redus până la nivelul de 1 la 5.Conţinutul de glucide naturale adică zaharuri naturale(fructoza) creşte, în comparaţie cu fructele proaspete, de aproximativ cinci ori. 
Înainte de consum, fructele uscate se vor spală bine de mai multe ori, se vor aşeza într-o farfurie adâncă şi se vor acoperi cu apă. Vor fi lăsate în apă până când vor deveni moi, dar nu fescaite.Dacă apă nu a fost absorbită de fructe în totalitate, înseamnă că am turnat prea multă apă în farfurie. 
Fructele hidratate în acest fel vor fi păstrate la rece. 
Fructe uscate si nuci - combinatii
Probabil că v-aţi făcut un plan să mâncaţi mai multe nuci (şi bine aţi făcut) sau poate deja aveţi acest obicei format, însă apare o întrebare: cum să le mănânc (crude sau coapte)? cum să le combin?
Aş dori să va spun că eu chiar m-am confruntat cu această problemă. Nu ştiam cum să mănânc atâtea nuci într-o zi, nu-mi plăcea să le mănânc doar simple aşa că au început să fac experimente:)
Fructele uscate si nucile in alimentatie
Există oameni care au fost dispuşi să renunţe la vechiul stil de alimentaţie şi să mănânce mai multe fructe uscate, nuci, alune care să le ofere un plus de energie şi vitalitate; dar există şi extremă cealaltă care nu acepta să renunţe la vechile obiceiuri.
Hipocrate spunea: "Lasă hrană să-ţi fie medicament." Din fericire întâlnim tot mai multe dovezi ale faptului că hrană raw vegană şi consumul de nuci, migdale şi derivate ale acestora ne ajută să ne menţinem sănătatea fizică şi psihică.
Created in 0.042 sec