Schinduful luptă pentru frumusețea părului tău

0 Comentează
Share:

Schinduful (Trigonella foenum-graecum, Familia Leguminoase, înrudită cu sulfina) este o plantă aromatică, anuală, ce atinge înălțimi cuprinse între 30 – 60 cm și cu ramificații doar spre partea superioară a tulpinei unde se pot vedea frunze ascuțite, trifoliate (asemănătoare cu forma frunzelor de trifoi) și florile de culoare alb – gălbui, iar la bază sunt albastre – schindufliliachii, grupate câte două între tija tupinii și codița frunzelor. Din flori se dezvoltă, după perioada de înflorire, niște păstăi subțiri, puțin arcuite (ca forma unui cioc), în care se găsesc semințe de culoare brun – gălbuie utilizate încă din antichitate în scopuri terapeutice.

Schinduful este o plată medicinală, aromatică (asemănător la miros cu leușteanul) originară din Asia, însă a fost cultivată în India, Egipt, nordul Africii și în sudul Europei. La noi în țară se întâlnește sporadic, prin grădinile și vâlcelele cu soluri calcaroase numai din sudul țării, de-a lungul Dunării; se crede că a fost adusă pe meleagurile țării noastre din Bulgaria, unde – împreună cu cimbrul - sunt utilizate foarte mult ca și condimente.

De la schinduf cel mai mult se folosesc semințele măcinate (au gust dulce-amărui ca și zahărul brut ars), iar din plantă, în special în India și în Egipt, se utilizează doar lăstarii tineri care sunt folosiți, cu sau fără alte legume proaspete, pentru prepararea salatelor și a mâncărurilor.

Beneficii și utilizări ale schindufului

  1. Condiment care stimulează digestia! În Orient semințele de schinduf sunt utilizate ca și condimente, căci acestea intră (crude, uscate sau măcinate) în complexul picant Curry (pudră condimentară de culoare gălbuie) pe care îl apreciază în mod special indienii și englezii. Nici alți europeni însă nu se dau într-o parte de la aceste condimente! Chiar dacă există o gamă variată de curry, ingredientul de bază (schinduful) este obrigatoriu, căci semințele de schinduf sunt cele care dau aroma specifică acestor condimente asemănătoare cu ghimbirul la gust. Atât semințele de schinduf, cât și preparatele gătite cu această mirodenie stimulează digestia și sucul gastric (exemple: sos de carne cu schinduf, prăjitură de mere cu schinduf și altele).

  2. Scade nivelul colesteroluilui în sânge! Potrivit unor studii efectuate pe pacienții cu colesterolul crescut au fost remarcate proprietățile preparatelor cu pudra din semințe de schinduf, care au condus la scăderea colesterolului LDL și menținere colesterolului bun în sânge (HDL). Se recomandă administrarea a 5 lingurițe de semințe de schinduf pe zi pentru persoanele care au colesterolul și trigliceridele crescute.

  3. Nivel normal de glucoză în sânge! Remarcabile au fost efectele unor cantități mici de semințe de schinduf administrate bolnavilor de diabet zaharat, adică menținerea nivelului de glucoză din sânge în limite normale. De asemenea, persoanele sănătoase care consumă preparate cu schinduf își diminuează riscul de a face diabet, căci această mirodenie are proprietatea de a mări toleranța la glucoză.

  4. Ceaiuri și medicamente! În industria farmaceutică, semințele de schinduf intră în compoziția medicamentelor și a ceaiurilor indicate pentru următoarele afecțiuni de sănătate: anemie, infecții ale mucoasei bucale, nevroze, anorexie, sinuzită, infecții vaginale (se fac spălături cu decoct din pudră de semințe de schinduf), diabet (pentru menținerea nivelului normal al glicemiei), controlul nivelului colesterolului în sânge (comprimate Plantofort) și altele.

  5. Frumusețea părului! Pentru a avea „o podoabă capilară de invidiat” femeile cochete din Orient măcinau semințele de schinduf și pudra obținută o amestecau cu ulei de măsline, apoi compoziția rezultată și-o întindeau la rădăcina firelor de păr pentru ca acestea să crească cât mai dese și mai strălucitoare. Timp de 24 de ore acest amestec era lăsat să acționeze pe scalp după care părul se spăla și se vopsea cu vopsea naturală henné. Astăzi există posibilitatea de a cumpăra din comerț produse pentru îngrijirea părului care au în compomența lor schinduf.

  6. Produse pentru îngrijirea pielii! Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, schinduful este folosit încă din antichitate pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii: răni purulente (pentru acestea sunt recomandate cataplasme cu schinduf timp de 15 minute), edeme, celulită, plăgi, abcese, furuncule etc.

  7. Antiseptic! Mirosul puternic al schindufului îndepărtează moliile și insectele, așadar câteva plante uscate așezate printre hainele din dulapuri vor menține prospețimea aerului și igiena casei.

  8. Nutreț pentru animale! Denumirea latină foenum-graecum înseamnă fân grecesc. Elementele nutritive pe care plantele de schinduf le conțin chiar și uscate, fac ca în Orientul Mijlociu, Spania și Africa de Nord să fie utilizată ca plantă furajeră pentru hrana vitelor.

  9. Tratează impotența! Este folosit încă din antichitate ca afrodisiac (egiptenii foloseau schiduful pentru ritualurile de înbălsămare, dar și ca afrodisiac, anul 1000 î. e. n.). Despre schinduf notează și Plinius în scrierile sale, precizând efectele semințelor acestei mirodenii benefice pentru stimulea libidoului sexual.

  10. Stop kilogramelor în plus! Pentru cei care se luptă cu obezitatea, cura cu decoct din semințe de schinduf ajută organismul în fie sănătos și oferă suplețe abdomenului și coapselor, prin stimurarea diurezei. Decoctul din semințe de sinduf se pregătește astfel: 20 g la 1 litru apă fiartă, se lasă la infuzat 10 minute, iar după ce se mai răcește, se strecoară și se consumă zilnic câte 3 căni pe zi.

     

Ce conțin semințele de schinduf?

Semințele de schinduf conțin minerale (fier, fosfor, calciu, mangan), substanțe proteice, grăsimi, lecitină, saponozide, mucilagii, fitosteroli, trigonelina, cumerine, taninuri și altele.

 

Contraindicații

Semințele de schinduf nu sunt indicate femeilor însărcinate!

Condimente, semințe de schinduf - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Trigonella foenum-graecum
Nume original USDA: Spices, fenugreek seed
Cod USDA: 2019

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 323 kcal 16%
Calori din carbohidrați 189.6 kcal
Calorii din lipide 53.7 kcal
Calorii din proteine 79.8 kcal
Energie 1352 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 58.35 g 19%
Fibre alimentare, total 24.6 g 98%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 176 mg 18%
Fier, Fe 33.53 mg 186%
Magnesiu, Mg 191 mg 48%
Fosfor, P 296 mg 30%
Potasiu, K 770 mg 22%
Sodiu, Na 67 mg 3%
Zinc, Zn 2.5 mg 17%
Cupru, Cu 1.11 mg 56%
Mangan, Mn 1.228 mg 61%
Seleniu, Se 6.3 μg 9%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 3 mg 5%
Vitamina B-1, tiamină 0.322 mg 21%
Vitamina B-2, riboflavină 0.366 mg 22%
Vitamina B-3, niacină 1.64 mg 8%
Vitamina B-6 0.6 mg 30%
Folat, total 57 μg 14%
Acid folic 0 μg
Folat 57 μg
Folat, DFE 57 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 60 IU 1%
Vitamina A, RAE 3 μg
Retinol 0 μg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 6.41 g 10%
Acizi grași saturați, total 1.46 g 7%
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 140 mg

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 23 g 46%
Triptofan 0.391 g
Treonină 0.898 g
Izoleucină 1.241 g
Leucină 1.757 g
Lizină 1.684 g
Metionină 0.338 g
Cisteină 0.369 g
Fenilalanină 1.089 g
Tirozină 0.764 g
Valină 1.102 g
Arginină 2.465 g
Histidină 0.668 g
Alanină 1.02 g
Acid aspartic 2.708 g
Acid glutamic 3.988 g
Glicină 1.306 g
Prolină 1.198 g
Serină 1.215 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 8.84 g
Cenușă 3.4 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie:

  • Îndrumar profilactic și terapeutic de medicină naturistă, Dr. Doru Laza, Editura Păzitorul Adevărului, Ediția a 2-a, 2000.

  • Incursiune în fitoterapie, Valentin Nădășan, Editura Viață și Sănătate, 2014.

  • Plante Aromatice și condimentare utilizate în preparate culinare, Maria -Elena Ceaușescu, Gabriela Doru & Ileana Bereșiu, Editura Ceres, 1989.