Scorțișoara accelerează procesul de metabolizare a zaharurilor din organism și reduce foamea, în special poftă de dulce care, știm foarte bine, duce la acumularea kilogramelor. Scorțișoara (Cinnamomum zeylanica, familia Lauraceae) este un condiment apreciat atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile pe care le aduce organismului, din punct de vedere medical. Scorțișorul este un copac exotic, înalt de 10 -15 m, cu frunze mereu verzi și oval – ascuțite care persistă mai mulți ani pe ramuri. Scorțișoara care se comercializează se obține în urma procedurilor de tăiere, de decojire și de uscare a ramurilor tinere ale scorțișorului. După ce coaja ramurilor se usucă până devine de culoare cărămizie – roșiatică, urmează procedura de măcinare obținându-se scorțișoara măcinată care este ambalată în recipiente cu gramaje diferite. Scorțișoara măcinată este bogată în nutrienți: minerale (calciu, mangan, fier etc.), fibre, acetat cinamic care reduce vâscozitatea trombocitelor.
Beneficii și utilizări ale scorțișoarei
Stimulantă a circulației sanguine! Datorită conținutului de acetat cinamic, scorțișoara are proprietăți de stimulare a circulației sanguine, reducând vâscozitate trombocitelor.
Inhibator al bacteriilor! Scorțișoara are proprietăți anti-microbiene, luptând împotriva fungilor, a streptococilor, și chiar oprind înmulțirea candidozelor.
Aromoterapie – stimularea și relaxarea sistemului nervos! Amestecați 200 ml de ulei de măsline cu un vârf de linguriță cu scorțișoară măcinată și lăsați ca mirosul să fie ambientul camerei în care lucrați și veți observa că vă veți simți mult mai în formă, îndeplinindu-vă activitățile cu mai multă ușurință, mai ales sarcinile legate de atenție, în mod special pentru cei care suferă de anxietate.
Îmbunătățește digestia și ajută la slăbit! Scorțișoara reduce glicemia cu 20% și colesterolul, diminuând totodată și senzația de „gol în stomac”. Excelent de hrănitoare sunt budincile din orez, mere și scorțișoară măcinată sau tradiționalul orez cu scorțișoară pe care ni-l servea bunica când eram copii.
Întărește sistemul imunitar! Scorțișoara oferă multiple beneficii petru sănătatea trupul, fiind un puternic antioxidat în comparație cu alte mirodenii: lemn dulce, nucușoară, ghimbir, vanilie și altele.
Notă: articolul de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!
Bibliografie:
Vintilă Slonovschi, Plante cunoscute și totuși... necunoscute, Editura Ceres, 1984.
Stocăm și/sau accesăm informații de pe dispozitivul dvs (cum ar fi module cookie) și prelucrăm date cu caracter personal (cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de dispozitiv) pentru scopuri precum: buna funcționare a site-ului, analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor.
În anumite cazuri nu ne bazăm pe consimțământ, ci pe interesul nostru legitim. Apăsați pe ”Opțiuni” pentru a afla care sunt acele cazuri și cum puteți obiecta. Aflați mai multe detalii și controlați modul în care sunt prelucrate datele dvs accesând în orice moment secțiunea Politica de Confidențialitate.
Apăsând pe ”Sunt de acord” vă exprimați consimământul cu privire la prelucrarea datelor dvs conform celor prezentate mai sus.
RECENZII