Migdale crude, nesărate.
Migdalele crude au fost recomandate în tratarea multor afecțiuni încă din antichitate de medici și învățați, precum: Teofrast, Porcius Cato, Columella și Scribonius Largus. După considerente legate de gustul său plăcut, medicii arabi recomandau de asemenea migdalele ca medicament.
Migdalele sunt fructele migdalului (Amygdalus Communis, din familia Rosaceae), cele mai apreciate pentru proprietățile nutritive datorită multiplelor utilizări și în terapeurică. Migdalul apare în poveștile mitologice grecești, dar mai înainte de acestea era cunoscut în Siria, Persia, în Asia Centrală până în Turkistan unde crește spontan. A fost naturalizat (sălbăticit) în China, India și în țările mediteraneene; iar mai târziu a fost cultivat în Europa Centrală și în America.
În grădinile medicinale ale lui Carol cel Mare (secolul al XI-lea) era plantat și migdalul, iar în evul mediu și mai târziu semințele delicioase ale acestui pom au fost puternic comercializate. Migdalele fac parte din fructele uscate, căci de la aceste fructe se consumă sâmburi; există migdale și amare și dulci, comestibili fiind varietățile de migdale dulci.
Beneficiile consumului de migdale crude
-
Promovează sănătatea sistemului cardiovascular – migdalele sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate (100 grame de migdale conțin 49, 4 g de grăsimi, din care 30, 9 g sunt mononesaturate). Consumul de grăsimi mononesaturate a fost asociat cu o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare. În plus, acestea conțin antioxidanți, care ajută organismul să se lupte cu radicalii liberi, promovând în acest fel și sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare. Migdalele conțin în mod specific antioxidanți pe bază de flavonoide (niște substanțe care se găsesc în coaja migdalelor) care acționează împreună cu vitamina E (un antioxidant puternic care se găsește din belșug în migdale) pentru întărirea arterelor și reducerea inflamațiilor.
Studiile efectuate au arătat că consumul de nuci contribuie la reducerea colesterolului rău cu 3% până la 19%. Migdalele s-au dovedit a avea un efect constant de reducere a colesterolului rău atât în cazul persoanelor sănătoase, cât și a persoanelor care au un nivel ridicat al colesterolului sau care suferă de diabet zaharat.
Alte substanțe nutritive cardioprotectoare conținute în migdale includ: α - tocoferol, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu, aminoacidul L-arginină (care joacă un rol important în promovarea sănătății vaselor sangvine, împiedicând depunerile pe pereții acestora, ceea ce are efect de protejare împotriva aterosclerozei).
-
Ajută la acoperirea necesarului de proteine ale organismului – o porție de doar 28 grame de migdale (aproximativ 23 de semințe) oferă 6 g de proteine, ceea ce corespunde la 12% din DZR (doza zilnică recomandată). Spre comparație un ou obișnuit furnizează 5, 5 g de proteine.
-
Promovează sănătatea sistemului digestiv – o porție de 23 de semințe de migdale oferă 5, 6 g de carbohidrați, inclusiv 3, 3 g de fibre alimentare (ceea ce acoperă aproximativ 14% din DZR). Majoritatea oamenilor au nevoie de mai mult de 50 de grame de fibre în fiecare zi – nivel pe care, datorită alimentației moderne total neadecvate, puțini îl ating! Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv, având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite. În plus fibrele joacă un rol important în: reglarea nivelului glicemiei; controlul greutății; promovarea sănătății sistemului cardiovascular; protejarea pielii; prevenirea formării pietrelor la vezica biliară și la rinichi; atenuarea sindromului colonului iritabil; reducrea riscului de formare a hemoroizilor; reducrea riscului de a suferi infarct; hrănirea florei bacteriene ”prietenoase”. Beneficiile aduse de consumul de fibre stau tocmai în faptul că acestea nu pot fi digerate de către organism. Fibrele solubile, așa cum sunt găsite în migdale și alte tipuri de nuci, se transformă în tractul digestiv într-o substanță cu textură gelatinoasă, ceea ce are ca efect reducerea digestiei. Efectul?! Datorită simțământului de sațietate instalat te simți sătul o perioadă mai lungă de timp, fiind una dintre explicațiile pentru faptul că migdalele, la fel ca alte tipuri de nuci și alune, ajută la controlul greutății.
-
Ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă – efect datorat prezenței din belșug a vitaminei E (doar 28 g de migdale, adică circa 23 de semințe, furnizează 37% din doza zilinică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii. Vitamina E ajută la menținerea aspectului tânăr prin întârzierea îmbătrânirii celulare cauzate de oxidare. Beneficiile vitaminii E însă nu se opresc aici. Aceasta mai este benefică și în următoarele cazuri: ajută la furnizarea oxigenului către organism, oferind astfel mai multă rezistență; ajută la prevenirea diferitelor forme de cancer; întărește sistemul imunitar, crescând puterea celulelor T care luptă împotriva bolilor; previne și dizolvă cheagurile de sânge; ajută la reducerea oboselii; reduce riscul de apariție a cataractei; acționând ca un diuretic poate contribui la reducerea tensiunii arteriale; ajută la prevenirea avorturilor; ajută la atenuarea crampelor și durerilor musculare; scade riscul de boală cardiacă ischemică și de accidente vasculare cerebrale.
-
Te ajută să ții sub control greutatea corporală – fapt datorat prezenței din belșug atât a unor grăsimi sănătoase, cât și a fibrelor alimentare, ceea ce conferă un grad mai ridicat de sațietate, ajutându-te să te simți sătul o perioadă mai lungă de timp. Astfel se reduce nevoia de a ciuguli între mese. Grăsimile și nutrienții prezenți în migdale sunt de asemenea de ajutor în menținerea unui nivel stabil al glicemiei din sânge, ceea ce ajută la spargerea cercului vicios ”scade aportul de energie – apare nevoia de a mânca ceva”.
Un studiu efectuat timp de 24 de săptămâni pe 65 de persoane supraponderale sau obeze, cu vârsta între 27-79 ani și cu indexul masei corporale între 27-55, a scos în evidență că suplimentarea dietei cu migdale, în contrast cu carbohidrații complecși, a fost asociată cu reducere mai mare a greutății (-18% vs – 11%) și a circumferinței taliei (-14% vs -9%).
În general, persoanele care consumă în mod frecvent migdale, precum și alte feluri de nuci, se manifestă printr-o greutate corporală mai sănătoasă și rate de obezitate mai scăzute în comparație cu cei care evită mâncatul de nuci.
-
Este de ajutor în menținerea sănătății oaselor și a dinților – datorită prezenței mineralelor magneziu și fosfor, care au un rol important în producerea și menținerea masei osoase, ajutând astfel la păstrarea unor dinți sănătoși. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în migdale ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând totodată riscul de facturi și osteoporoză. În plus, migdalele au un efect alcalinizant, ceea ce îmbunătățește retenția de calciu.
-
Poate fi de ajutor în combaterea cancerului și a inflamațiilor – Conform Dr. Josh Axe: ”Migdalele conțin gamma - tocoferol, un compus care face parte din familia de vitamine E, care acționează ca un antioxidant puternic, luptând împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ, care pot să conducă la cancer. Multe studii scot în evidență o legătură între consumul de nuci și efectul de prevenire a cancerului, inclusiv un risc redus de cancer la colon, de prostata și de sân.”
-
Te ajută să naști copii sănătoși – migdalele conțin acid folic, o vitamină din grupul de vitamine E. Femeile care dores că să devină mame și cele care se află în primele săptămâni de sarcină, trebuie să se asigure de un aport suficient din această vitamină, deoarece aceasta este necesară pentru o dezvoltare normală a copilului. Dr. George D. Pamplona-Roger, autorul cărții Sănătate prin alimentație, menționează următoarele în cartea sa: ”S-a demonstrat că migdalele sporesc secreția de lapte la mamele care alăptează.”
-
Te ajută să fii plin de energie – vitaminele B1, B2 și B6, conținute în migdale, au un rol în obținerea de energie din carbohidrați și transmiterea impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor.
-
Satisface necesarul de minerale al organismului – migdalele sunt o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de mangan, magneziu, cupru, fosfor; o sursă bună de calciu, fier, potasiu, zinc; mici cantități de seleniu.
Ce conțin migdalele crude?
Semințele proaspete conțin până la 88 % apă, iar migdalele uscate au un conținut de numai 4, 50 % apă. Au multe grăsimi (acid oleic și fermenți), proteine, hidrați de carbon, acizi organici, săruri de potasiu (835 mg / 100 g migdale), calciu, fosfor, fier, vitamine (A, B1, B2, B3 – niacina și C – în cantități mici) și emulsină (enzimă care se găsește în migdalele amare și în ciuperci).
Valoarea energetică a 100 g de migdale crude sub forma de fructe uscate este de 651 de Kcal.
Recomandări terapeutice ale migdalelor crude
În terapeutica antică, migdalele aveau un rol foarte important. Astăzi aceste fructe uscate sunt folosite în alimentație și în cosmetică.
Utilizate intern, migdalele crude sunt recomandate în afecțiuni ale stomacului (exemple: ulcer gastric, gastrite hiperacide, colite de fermentație etc. - tratament din medicina populară: amestec din 30g migdale dulci, 10 g lapte și 5 g smântână). Datorită grăsimilor pe care le conțin aceste fructe uscate protejează peretele stomacului. De asemenea sunt ușor laxative, antispasmodice (calmează tusea convulsivă) și anticatarale (având efecte remarcabile în laringite și în inflamațiile aparatului genito-urinar).
Migdalele sunt tonice (benefice sistemului nervos) și mineralizante (medicament natural în caz de TBC); cu un conținut redus de glucide ce le permite chiar și diabeticilor un consum moderat.
Extern: Uleiul de migdale este folositor în tratarea arsurilor, eczemelor sau al crăpăturilor pielii. În cosmetică, apreciat ca fiind foarte hrănitor, „laptele” de migdale este folosit pentru hidratarea pielii.
RECENZII