Ulei de floarea soarelui, nerafinat, presat la rece
Volum: 500ml
Ulei de floarea soarelui se produce din seminţe de floarea soarelui, plantele din familia Asteraceae. Astăzi, floarea-soarelui pentru noi este o plantă comună, cu toate acestea, nu a fost întotdeauna. Pentru prima dată floarea soarelui a venit în Rusia datorită lui Petru I, care a trimis un pumn de seminţe din Olanda, fiind anterior plante necunoscute.
Tipuri de ulei de floarea soarelui:
Ulei de floarea soarelui nerafinat are un miros caracteristic şi gust specific, este recomandat să se folosească în salate, fără tratament termic.
Ulei rafinat de floarea soarelui poate fi nedeodorizat şi deodorizat, care sunt diferențiate prin culori şi miros. Ulei rafinat de floarea soarelui este recomandat să fie folosit în primul rând pentru prăjit. Uleiul de floarea-soarelui nerafinat este ideal pentru salate și mancaruri reci, este, de asemenea, utilizat pentru prepararea aluatului. Uleiul de floarea-soarelui are un miros şi gust remarcabil de seminţe de floarea-soarelui, care dau originalitate și gust specific oricărei mese. Orice tip de bucate, fie că este vorba de ciuperci, salate, legume, ele se combină foarte bine cu ulei de floarea soarelui. În bucătărie, uleiul de floarea-soarelui este considerat cel mai „popular” dressing. Un alt avantaj al uleiului de floarea-soarelui este ca e permis să se mănânce în post.
Uleiul de floarea soarelui nerafinat, spre deosebire de cel rafinat, este purificat numai prin mijloace mecanice, fără alte tipuri de prelucrare. Datorită acestui fapt, în el se păstrează substanţele nutritive şi vitaminele: fosfolipide, vitamine E, F, şi caroten. Fosfolipidele sunt împlicate în „construcţia” ţesutului nervos şi celulelor creierului, împiedică dezvoltarea aterosclerozei si gresarea ficatului. Vitamina E normalizează metabolismul,încetineşte îmbătrânirea, previne cancerul, întărește sistemul imunitar, susține funcţiile sexuale şi alte glande endocrine, activitatea muşchilor, promovează digestia grăsimilor, vitaminele A şi D, şi, de asemenea, îmbunătăţeşte memoria, protejează celulele creierului. β-caroten este un antioxidant, este o sursa de vitamina A, care este numit, de asemenea, vitamina creşterii și vederii. Vitamina F, care de asemenea se conţine în uleiul de floarea soarelui este necesară pentru organism. Lipsa ei afectează mucoasa tractului gastro-intestinal, sistemul capilar, duce la boli cronice ale ficatului şi artrită.
Uleiul de floarea soarelui este folosit în scopuri terapeutice şi profilactice. Conține substanţe utile ce normalizează metabolismul colesterolului. Se recomandă să se bea o linguriţă de ulei de floarea-soarelui pe zi, pe stomacul gol pentru cei care au probleme cu tractul gastro-intestinal. Uleiul de floarea soarelui nerafinat sub formă de comprese calde – este un instrument minunat pentru tratamentul de hidratare și hrănire a pielii uscate. Uleiul mai este utilizat pentru tratarea rănilor și arsurilor. De asemenea, uleiul de floarea soarelui nerafinat mai ajută şi la tratarea durerilor în gât.
Compoziţia de ulei de floarea-soarelui vegetal conţine acizi graşi nesaturaţi, care sunt uşor absorbiți de organism şi nu sunt depozitate pe pereţii vaselor sangvine, provocînd îngustarea acestora. Culoarea uleiului de floarea soarelui nerafinat este galben de culoare închisă.
Uleiul trebuie să fie depozitat într-un loc întunecat, uscat, la temperaturi care nu depășesc 20 °C. În plus, uleiul ar trebui să fie protejat de contactul cu aerul şi umezeala, de aceea este recomandat să păstraţi într-un recipient cu capac închis ermetic.
RECENZII