Smochinele uscate sunt mult mai populare în România decât smochinele proaspete. De ce? Din motive lesne de înțeles: cele proaspete sunt o prezență rară pe piață (fiind foarte delicate și perisabile), iar atunci când și sunt prezente te cam ard la buzunar, fiind destul de scumpe (cel puțin în comparație cu varianta care vine sub forma de smochine uscate).
Smochinele uscate, în combinație cu alte fructe uscate (cireșe, caise, goji, etc) și cu nucile și semințele de tot felul (susan, in, dovleac, mac, etc) pot reprezenta ideea salvatoare în fața ”lupilor” flămânzi din stomacul copiilor sau a soțului tău. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cerealele tale favorite (orez, ovăz, secară, porumb, etc) și să arunci mixul de fructe uscate, nuci și semințe peste ele. Este atât de simplu, nu-i așa?! Iar în plus mai este și hrănitor, gustos și sănătos!
Care sunt cele 10 beneficii ale consumului de smochine uscate?
-
Îți îmbunătățește digestia – smochinele uscate sunt o sursă foarte bogată în fibre alimentare (28 g de smochine uscate acoperă 11% din recomandarea cu privire la necesarul zilnic de fibre). De ce ai avea nevoie de fibre? Ce faci atunci când se acumulează praful și mizeria în casă? Dai cu mătura, nu-i așa?! Același lucru îl fac și fibrele în tractul tău digestiv – ”mătură” rezidurile acumulate, aruncându-le afară din organismul tău (altfel riști să te confrunți cu fel de fel de neplăceri în planul sănătății tale). De asemenea, bogăția de fibre recomandă smochinele uscate și pentru prevenirea și combaterea constipației.
-
Te ajută să-ți menții greutatea corporală – Universitatea Loma Linda a făcut un studiu care a avut ca scop evaluarea efectului consumului de smochine uscate (de California) asupra colesterolului ”rău” (LDL – colesterol compus din lipoproteine cu densitate mică). Bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30-75 de ani au fost împărțiți în mod aleatoriu în două grupe, urmând ca prima grupă să includă timp de 5 săptămâni câte 120 grame (adică circa 14 smochine, ceea ce este un număr destul de mare) de smochine uscate în dieta lor, iar participanții din cealaltă grupă au continuat să servească meniul lor obișnuit. După primele 5 săptămâni rolurile celor 2 grupe s-au inversat, pentru încă 5 săptămâni de studiu. Rezultatul? Cel puțin din punctul de vedere al controlului greutății rezultatul este cât se poate de interesant, în sensul că deși au servit o cantitate apreciabilă de smochine în fiecare zi, greutatea lor corporală nu s-a modificat!
-
Te ajută să încetinești procesele îmbătrânirii – pentru a rămâne în viață un om are o nevoie permanentă de oxigen. Necazul este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care, dacă se acumulează, riscă să fie scăpați de sub control, ceea ce poate să afecteze negativ celulele, grâbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Smochinele deshidratate conțin polifenoli, niște antioxidanți extrem de puternici care sunt un aliat de nădejde cu organismul tău în lupta sa necontenită cu radicalii liberi.
-
Te ajută să-ți menții tensiunea arterială în limite normale – dieta omului modern tinde adeseori să includă prea multă sare. Consumarea unor cantități mari de sodiu (Na) poate să cauzeze deficiențe de potasiu, rupând echilibrul dintre cele două elemente – sodiul și potasiul (Na și K) - care funcționează împreună pentru reglarea echilibrului hidric al organismului și normalizarea ritmului cardiac. Funcțiile nervoase și musculare sunt de asemenea afectate atunci când echilibrul sodiu-potasiu este tulburat. Smochinele uscate te ajută să restabilești echilibrul sodiu-potasiu datorită faptului că acestea sunt pe de-o parte bogate în potasiu, iar de cealaltă parte sunt sărace în sodiu.
-
Înlesnesc menținearea unei flore intestinale sănătoase – smochinele uscate conțin prebiotice (fibre care nu pot fi digerate de către organismul uman), care contribuie la dezvoltare bacteriilor benefice.
-
Îți întărește sistemul osos – smochinele deshidratate sunt bogate în calciu și mangan, două minerale care sunt esențiale pentru menținearea și întărirea sănătății oaselor. Conținutul ridicat în potasiu poate, la rândul său, să contracareze eliminarea calciului prin urină (cauzată de dieta bogată în sare). Ceea ce va avea ca rezultat menținerea calciului în oase, reducând astfel riscurile legate de osteoporoză.
-
Te ajută să reduci riscurile de apariție a cancerului – conform unui studiu fructele care conțin cele mai multe fibre sunt merele, curmalele, smochinele, perele și prunele, iar femeile care au consumat cele mai multe fibre au înregistrat o reducere de 34% a riscurilor de cancer la sân în comparație cu femeile care au consumat cantitatea cea mai mică de fibre.
-
Te ajută în planul performanțelor sexuale – anticii, în special grecii, considerau smochinele un afrodiziac natural demn de toată considerația. Există oameni care și astăzi cred același lucru, dându-le crezare anticilor! O fi având dreptate? Nu o fi având? Cine te împiedică să încerci?! Un lucru însă este sigur: smochinele uscate conțin magneziu, un mineral necesar pentru producerea de hormoni sexuali (precum androgenul și estrogenul) care au ceva control asupra libidoului. În plus smochinele conțin aminoacizi care contribuie la fabricarea oxidului nitric, care are un rol important în expandarea vaselor de sânge și creșterea fluxului de sânge către... destinație.
-
Te ajută să-ți îngijești pielea – datorită conținutului lor bogat în antioxidanți puternici smochinele deshidratate te ajută să-ți păstrezi pielea netedă și tânără: acid galic - care are proprietăți antibacteriene; mangan; acid clorogenic – scade tensiunea arterială; rutin – îmbunătățește circulația sanguină și previne cheagurile de sânge.
-
Este de ajutor în bucătărie - smochinele uscate pot fi consumate ca atare sau pot fi utilizate pentru prepararea unei diversități de alimente: compoturi, plăcinte, budinci, prăjituri, tarte, dulceață, gemuri, jeleuri, iaurt cu smochine.
Precauție: consumate în cantiate mare smochinele uscate pot să cauzeze diaree.
Pentru vânătorii de curiozități: din toată varietatea de fructe de pe fața pământului, Biblia menționează pe nume doar 8 fructe: strugurii, smochinele, rodiile, măslinele, merele, curmalele, migdalele și fisticul. Campion absolut la numărul de menționări în Biblie sunt strugurii. Pe locul doi însă sunt... smochinele, totalizând un număr de 23 de menționări! De ce atâta atenție?! Studiați mai sus lista beneficiilor și veți găsi, cel puțin în parte, răspunsul!
Notă: articolul de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!
Prețul este afișat pentru o greutate de 1 kg.
Bibliografie:
RECENZII