Piperul negru poate ajuta la tratarea unor afecțiuni ale pielii, reducând totodată susceptibilitatea de a dezvolta cancer de piele, care se crede că este cauzat de expunerea în exces la radiațiile ultraviolete. Acest condiment luptă împotriva cariilor dentare și poate calma durerile de dinți.
Piperul negru (Piper nigrum – fam. Piperaceae) este originar din India (coasta Malabar), este o liană lemnoasă, subțire, lungă de 10 - 15 m, cu un fel de cârcei (rădăcini adventive fixatoare) la noduri cu ajutorul cărora se agață de plantele din jur. Frunzele, ovale și cu marginea întreagă, sunt așezate de o parte și de alta a tulpinii, la niveluri diferite, iar florile stau în ciorchini lungi de 5 – 10 cm opuse frunzelor. Fructul este o drupă și se culege înainte de maturitate, înnegrindu-se.
Beneficii ale consumului de piper boabe
Piperul negru boabe este utilizat în prepararea murăturilor.
Piperul negru măcinat, fiind mai fin, se folosește pentru condimentarea diverselor preparate culinare (sosuri, supe, pateuri cu carne, droburi etc. ), aroma sa picantă oferind un gust deosebit prețuit în bucătăriile universale, ba mai mult chiar fiind considerat un condiment rafinat și utilizat în bucătaria cezarilor Imperiului Roman.
Excelente sunt sărmăluțele fie cu carne, fie de post (cu ciuperni sau granule de soia) în compoziția cărora se adăugă puțin piper negru măcinat.
Piperul negru te ajută să combați radicalii liberi datorită antioxidanților puternici pe care îi conține. În același timp acesta are și efecte antibacteriene - un alt mod prin care acest condiment minunat promoveaza sănatatea tractului digestiv.
Te ajută să-ți menții sub control greutatea corporală - piperul negru conține anumite substanțe care stimulează descompunerea celulelor adipoase, ajutându-te astfel să-ți mențini talia cât mai subțire.
Notă: articolul de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!
Bibliografie:
¹ Vintilă Slonovschi, Plante cunoscute și totuși... necunoscute, Editura Ceres, 1984
Stocăm și/sau accesăm informații de pe dispozitivul dvs (cum ar fi module cookie) și prelucrăm date cu caracter personal (cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de dispozitiv) pentru scopuri precum: buna funcționare a site-ului, analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor.
În anumite cazuri nu ne bazăm pe consimțământ, ci pe interesul nostru legitim. Apăsați pe ”Opțiuni” pentru a afla care sunt acele cazuri și cum puteți obiecta. Aflați mai multe detalii și controlați modul în care sunt prelucrate datele dvs accesând în orice moment secțiunea Politica de Confidențialitate.
Apăsând pe ”Sunt de acord” vă exprimați consimământul cu privire la prelucrarea datelor dvs conform celor prezentate mai sus.
RECENZII