Papaya (poartă denumirea de pawpaw – pepene tropical pentru că are un conținut mare de apă – aproape 90%, având coaja vede sau galbenă) este fructul arborelui Carica papaya (plantă ierbicee tropicală foarte mare, care crește repede și poate ajunge la înălțimi cuprinse între 3-6 m). Există în mai toate regiunile tropicale, cel mai des comercializat pe piață este specia de papaya din Hawai, India, Mexic și Australia care are miezul portocaliu, cu gust dulce; iar în centru are semințe negre acre. Datorită proprietăților sale benefice sănătății și utilizării în prepararea cosmeticelor mai este numit și „fructul îngerilor”, denumire pe care i-a dat-o Cristofor Columb.
În cartea sa „Sănătate prin nutriție” medicul George D. Pamplona – Roger punctează că atât papaya (nimit și pepene tropical), cât și pepenele (92% apă) au un conținut cam la fel de mare de apă, totuși fac parte din „familii botanice distincte, cu trăsături complet diferite.” Tot aici aflăm că este un fruct bogat în vitamine: 100 g de papaya furnizează vitamina C în proporție de 103% din DZR( doza zilnică recomandată pentru un adult) și vitamina A – 18 % din DZR. Printre proteinele conținute de acest fruct se găsesc: potasiu, calciu, fier, magneziu și fosfor. Este recomandat în tratarea bolilor stomacului și ale intectinelor: gastrită, arsuri ale stomacului, ulcer, colită, intestin iritabil, diaree infecțioasă, paraziți intestinali; dar și în tratarea bolilor de piele: eczeme, acnee și furunculoză.
Papaya se numără printre fructele bogate în folați - substanță solubilă în apă, aparținând complexului B, numită și vitamina M care este măsurată în micrograme și este esențială în formarea globulelor roșii în sânge; în papaya se găsește 38µg/100 g – aproape la fel de mult ca mango. Alte surse naturale de folați: legumele cu frunze verzi, morcovii, anghinare, caise, dovleac, avocado și făina de secară. Sursa acestei informații o găsim menționată în cartea “Noua biblie a vitaminelor” scrisă de Earl Mindell și Hester Mundis.)
Ca utilizare pentru consum este de preferat fructul proaspăt, însă se poate folosi și în varianta de fructe uscate. Alte modalități de preparare: în înghețate, băuturi și shake-uri.
Țara de origine: Thailanda
RECENZII