Fisticul crud se remarcă prin gust savuros cu totul deosebit. Gustul delicios, precum și lista de beneficii pe care o oferă sănătății, au promovat fisticul în topul listei de alimente sănătoase - compusă din fructe, nuci și semințe - ale acelor oameni care și-au propus să ducă un stil de viață cât mai sănătos cu putință.
Fisticul, la fel ca și migdalele, se bucură de o reală apreciere în rândul vegetarienilor. Fiind foarte ușor de transportat, fisticul devine un bun candidat pentru o gustare ușoară servită în orice moment al zilei.
Consumul de fistic crud aduce numeroase beneficii pentru sănătatea omului:
- Promovează sănătatea sistemului cardiovascular
- Te ajută să slăbești și să-ți ții sub control greutatea corporală
- Ajută la acoperirea necesarului de proteine al organismului
- Promovează sănătatea sistemului digestiv
- Combate anemia
- Reduce riscul de degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă
- Te ajută în plan sexual
- Te ajută să fii plin de energie
- Este de ajutor în menținerea sănătății oaselor și a dinților
- Satisface necesarul de minerale al organismului
- Te ajută să naști copii sănătoși
- Te ajută să lupți cu radicalii liberi
- Combate inflamațiile
- Menține sănătatea sistemului nervos
- Promovează sănătatea creierului
- Protejează și menține pielea cât mai tânără
- Te ajută să previi cancerul și să combați infecțiile
- Te ajută să-ți menții sănătatea și frumusețea părului
- Te ajută să previi diabetul
- Te ajută în bucătărie!
Scurt istoric
Fisticul a fost cunoscut omului din cele mai străvechi timpuri, fiind menționat în Biblie – cartea sfântă a creștinilor – în cartea Genezei:
”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43: 11
Observăm că, alături de miere, mirodenii, smirnă și midgale, fisticul făcea parte din lista celor mai bune roade ale țării.
În prezent fisticul este cultivat pe arii extinse în SUA, în regiunea Californiei. Alte țări mari producătoare de fistic sunt: Iran, Turcia, China, Australia, precum și țările meditaraneene.
Valoare nutrițională – 28 grame de fistic crud
-
Calorii: 156
-
Grăsimi: 12 g
-
Carbohidrați: 8 g
-
Proteine: 6 g
-
Fibre: 3 g
Fistic crud – indicații terapeutice
Se recomandă consumul de nuci, inclusiv a fisticului, în tratamentul adjuvant în cazul următoarelor boli:
-
deficiență imunitară;
-
ateroscleroză;
-
hipertensiune;
-
constipație;
-
demență;
-
depresie;
-
diabet zaharat de tip 2;
-
afecțiuni ale bilei;
-
gastrită și arsuri la stomac;
-
infarct miocardic și boli cardiovasculare;
-
lipsă de concentrare sau tulburări de concentrare sau de somn;
-
cardiopatie coronariană;
-
varicele;
-
ulcer gastric sau duodenal;
-
boli provocate de deficiența de vitamine sau de substanțe nutritive;
-
accident vascular cerebral.
Recomandare pentru un mic dejun delicios și sănătos
Fisticul - în combinație cu fructele uscate (caise uscate, curmale uscate, smochine uscate, fructe goji uscate) și cu alte nuci (nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia, caju crud) și semințele de tot felul (semințe de in, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de floarea soarelui) - pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrișcă, quinoa, amarant).
Bibliografie:
-
Nucile și sănătatea, Gabriela Schwarz, Editura Casa, 2016
-
Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2012
-
RECENZII