Fisticul crud se remarcă prin gust savuros cu totul deosebit. Gustul delicios, precum și lista de beneficii pe care o oferă sănătății, au promovat fisticul în topul listei de alimente sănătoase - compusă din fructe, nuci și semințe - ale acelor oameni care și-au propus să ducă un stil de viață cât mai sănătos cu putință.
Fisticul, la fel ca și migdalele, se bucură de o reală apreciere în rândul vegetarienilor. Fiind foarte ușor de transportat, fisticul devine un bun candidat pentru o gustare ușoară servită în orice moment al zilei.
Consumul de fistic crud aduce numeroase beneficii pentru sănătatea omului:
1. Promovează sănătatea sistemului cardiovascular
Fisticul crud reprezintă o sursă excelentă de grăsimi sănătoase. Astfel 100 grame de fistic crud conțin 44 g de grăsimi, din care 23, 3 g sunt mononesaturate (53%), iar 13, 5 g polinesaturate (30, 7%). Acest raport benefic de acizi grași este de ajutor în prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul de grăsimi mononesaturate fiind asociat cu o incidență mai scăzută a acestor boli.
Studiile au sugerat că fisticul poate să ducă la scăderea nivelului colesterolului rău (LDL). Cu o condiție însă - să fie consumat în mod regulat! În plus, fisticul crud conține antioxidanți, care ajută organismul să se lupte cu radicalii liberi, promovând și în acest fel sănătatea inimii prin prevenirea factorilor răspunzători de declanșarea bolilor cardiovasculare.
2. Te ajută să slăbești și să-ți ții sub control greutatea corporală
Dacă dorești să slăbești sau să-ți menții greutatea corporală sub control, atunci consumul de
nuci, în general, și a fisticului crud, în particular, este o idee cât se poate de bună!
Persoanele care consumă în mod frecvent nuci de tot felul, inclusiv fistic crud, se bucură de o greutate corporală mai sănătoasă și rate de obezitate mai scăzute în comparație cu cei care evită mâncatul de nuci.
Fisticul este de folos în menținerea sub control a greutății corporale - fapt datorat prezenței din belșug atât a unor proteine și grăsimi sănătoase, cât și a unor fibre alimentare care determină un grad ridicat de sațietate, ajutându-te să te simți sătul și plin de energie o perioadă mai lungă de timp.
Astfel se reduce nevoia de a mânca între mese sau - cum se mai spune pe la noi! – se reduce nevoia de a ciuguli între mese.
3. Ajută la acoperirea necesarului de proteine al organismului
O porție de doar 28 grame de fistic crud conține 6 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 12% din doza zilnică recomandată (DZR). Ca bază de comparație - un ou obișnuit furnizează 5, 5 g de proteine.
4. Promovează sănătatea sistemului digestiv
O porție de doar 28 g de fistic crud oferă 8 g de carbohidrați, inclusiv 3 g de fibre alimentare (ceea ce acoperă aproximativ 12% din DZR). În mod normal, un om matur obișnuit ar avea nevoie de mai mult de 25 de grame de fibre în fiecare zi – nivel pe care, datorită alimentației moderne sărăcăcioase, puțini îl ating!
Fibrele au un rol important în protejarea tractului digestiv - lucru pe care foarte puțini oameni îl conștientizează, din păcate, la justa sa valoare - având rolul de „măturători” care ajută la expulzarea din organism a reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite.
5. Combate anemia
Persoanele care se confruntă cu anemia cauzată de deficiența fierului pot obține
beneficii în urma includerii fisticului în dieta lor zilnică.
Fisticul reprezintă o sursă foarte bogată în cupru (o porție de doar 28 g de fistic acoperă 18% din DZR), un oligoelement foarte valoros care facilitează, conform unor studii recente, absorbția fierului, producând astfel un efect antianemic superior chiar unor medicamente farmaceutice care se bazează doar pe fier.
Fisticul însă este relativ sărac în vitamina C. De aceea, pentru a crește efectul antianemic al acestuia este recomandat să-l consumați împreună cu alte
fructe și legume bogate în vitamina C (ceea ce va avea ca rezultat o mai bună absorbție a fierului în intestin).
6. Reduce riscul de degenerescență maculară datorată înaintării în vârstă
Fisticul conține luteină și zeaxantină, niște antioxidanți care - conform studiului efectuat de către Chen CYO și Blumberg JB de la Tufts University, Boston, SUA – pot să reducă riscul de contractare a bolii maculare în oamenii vârstnici. Fisticul poate fi inclus în dietă, alături de legume, pentru a asigura o creștere a aportului de luteină și zeaxantină.
7. Te ajută în plan sexual
Studiul efectuat de către Aldemir et al (2011) pe 17 bărbați căsătoriți care se confruntau de disfuncții erectile de cel puțin 12 luni a arătat că fisticul a influențat semnificativ vitalitatea sexuală a bărbaților consumatori de fistic.
Studiile au arătat că acei bărbați care au consumat în jur de 100 grame de fistic timp de 3 săptămâni și-au îmbunătățit funcția erectilă cu aproximativ 50%, fapt care a fost dovedit prin scanări cu ultrasunete a fluxului sanguin din interiorul penisului.
8. Te ajută să fii plin de energie
Vitaminele B1, B2 și B6, conținute în fisticul crud au un rol în obținerea de energie din carbohidrați și transmiterea impulsurilor sistemului nervos. Mineralele cum sunt magneziul, potasiul și calciul asigură o bună funcționare a nervilor.
9. Este de ajutor în menținerea sănătății oaselor și a dinților
Fisticul promovează sănătatea oaselor și a dinților cu ajutorul mineralelor conținute – magneziu, fosfor și calciu - care au un rol important în producerea și menținerea masei osoase, ajutând astfel la păstrarea unor dinți sănătoși. Beneficiile aduse de nutrienții prezenți în fistic ajută la prevenirea deteriorării dinților, reducând totodată riscul de facturi și osteoporoză.
10. Satisface necesarul de minerale al organismului
Fisticul sunt o sursă abundentă de minerale estențiale: o sursă excelentă de cupru, mangan și fosfor; o sursă bună de magneziu, potasiu și fier; mici cantități de zinc, calciu, seleniu.
Scurt istoric
Fisticul a fost cunoscut omului din cele mai străvechi timpuri, fiind menționat în Biblie – cartea sfântă a creștinilor – în cartea Genezei:
”Israel, tatăl lor, le-a zis: "Fiindcă trebuie, faceți așa. Luați-vă în saci ceva din cele mai bune roade ale țării, ca să duceți un dar omului aceluia, și anume: puțin leac alinător, și puțină miere, mirodenii, smirnă, fisticuri și migdale.” Geneza 43: 11
Observăm că, alături de miere, mirodenii, smirnă și midgale, fisticul făcea parte din lista celor mai bune roade ale țării.
În prezent fisticul este cultivat pe arii extinse în SUA, în regiunea Californiei. Alte țări mari producătoare de fistic sunt: Iran, Turcia, China, Australia, precum și țările meditaraneene.
Valoare nutrițională – 28 grame de fistic crud
-
Calorii: 156
-
Grăsimi: 12 g
-
Carbohidrați: 8 g
-
Proteine: 6 g
-
Fibre: 3 g
Fistic crud – indicații terapeutice
Se recomandă consumul de nuci, inclusiv a fisticului, în tratamentul adjuvant în cazul următoarelor boli:
-
deficiență imunitară;
-
ateroscleroză;
-
hipertensiune;
-
constipație;
-
demență;
-
depresie;
-
diabet zaharat de tip 2;
-
afecțiuni ale bilei;
-
gastrită și arsuri la stomac;
-
infarct miocardic și boli cardiovasculare;
-
lipsă de concentrare sau tulburări de concentrare sau de somn;
-
cardiopatie coronariană;
-
varicele;
-
ulcer gastric sau duodenal;
-
boli provocate de deficiența de vitamine sau de substanțe nutritive;
-
accident vascular cerebral.
Recomandare pentru un mic dejun delicios și sănătos
Fisticul - în combinație cu fructele uscate (caise uscate, curmale uscate, smochine uscate, fructe goji uscate) și cu alte nuci (nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia, caju crud) și semințele de tot felul (semințe de in, semințe de dovleac, semințe de susan, semințe de floarea soarelui) - pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios și sănătos, având la bază cerealele (preferabil integrale – orez brun, de exemplu) sau pseodocerealele (hrișcă, quinoa, amarant).
Bibliografie:
-
Nucile și sănătatea, Gabriela Schwarz, Editura Casa, 2016
-
Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2012
-
-
Pistachio Diet Improves Erectile Function Parameters and Serum Lipid Profiles in Patients with Erectile Dysfunction
-
Health Benefits of Pistachios
-
Pistachios May Boost Vascular Health in Diabetics
-
Pistachio nuts: composition and potential health benefits.
-
Effects of pistachio nuts on body composition, metabolic, inflammatory and oxidative stress parameters in Asian Indians with metabolic syndrome: a 24-wk, randomized control trial.
-
Nut consumption is associated with decreased health risk factors for cardiovascular disease and metabolic syndrome in U. S. adults: NHANES 1999-2004.
-
The Health Benefits of Fiber
-
Food is your Medicine, Dr. Jitendra Arya, 2014
-
Fisticul (Pistacia vera) - beneficii și proprietăți
-
Beneficial effect of pistachio consumption on glucose metabolism, insulin resistance, inflammation, and related metabolic risk markers: a randomized clinical trial
-
RECENZII
Copiii adoră fisticul!