Fasolea (Phasoleus Vulgaris, din familia botanică Leguminosae) a fost adusă din America de către conchistadori. Abia la sfârșitul secolului a XVI-lea, botanistul Lonicer a menționat unele proprietăți medicinale ale acestei legume. Sub aspect alimentar, fasolea reprezintă un aliment energetic, care acționează favorabil ca tonic al sistemului nervos și muscular. În fitoterapie, o importanță mai mare o au păstăile verzi și uscate, semințele (boabele) având utilizări reduse.
Principalii constituenți ai fasolei
Fasolea uscată ( fasolea boabe) are un conținut ridicat de proteine (21%), fiind bogată în hidrați de carbon (56%) și în potasiu (1770 mg%). De asemenea, această legumă conține calciu (195 mg%), fosfor (420 mg%) și fier (7 mg%). Fierul este foarte important pentru organism, de aceea fasolea se recomandă persoanelor care suferă de astenie, anemie, apatie, colesterol crescut sau constipație. Conținutul în vitamina A este remarcabil (250 µg%), în vitamina B1 de 0, 5 mg%, iar în vitamina B2 de 0, 4 mg%, în niacină 3, 4 mg%, iar vitamina C de 20 mg%. Dintre microelemente fasolea conține: nichel, cupru, și cobalt. Valoarea energetică bazată pe conținutul ridicat în proteine și hidrocarburi este de 328 kcal / 100 g boabe de fasole uscată.
Fasolea verde are un conținut de 10 ori mai mic în proteine și hidrați de carbon, celelalte elemente fiind și ele mai reduse. Valoarea energetică este de 31 kcal.
Recomandări terapeutice ale fasolei
Intern: Ca toate celelalte leguminoase, fasolea păstăi este diuretică, fiind utilă în: litiază renală, reumatism, gută. Efectul pe care-l are sucul de păstăi verzi (cca. 100 ml/zi) face ca acesta să fie recomandat în acnee, inflamații cutanate la copii și la adolescenți (acnee juvenilă).
Fasolea verde este un tonic hepatic și pancreatic, apreciată pentru efecte în scăderea glicemiei, deci foarte benefică diabetcilor.
Extern: Făina de fasole are proprietăți calmante utile în eczeme, abcese și panarițiu.
Moduri de întrebuințare a fasolei
Consumată fie sub formă de fasole verde (păstăi) sau sub formă de facole uscată (boabe) în preparatele culinare: supe-creme, ciorbe,și diverse mâncăruri.
Suc – utilizat ca diuretic-depurativ.
Mircea Alexan și Ovidiu Bojor recomandă în cartea „Fructele și legumele - factori de terapie naturală” utilizarea de tinctură din 20 g păstăi / 100ml alcool, macerat 7-8 zile. Se administrează 70 - 120 picături de 4 ori pe zi, medicament naturist benefic în pauza tratamentului de digitalice (medicament administrat celor cu probleme cardio-vasculare).
Infuzie (două minute) preparată din 2 linguri teci de fasole verde uscată / 250 ml apă. Se lasă apoi la macerat de seara până dimineața și se consumă în timpul zilei 2 căni în tratamentul de lungă durată în special pentru scăderea glicemiei în diabet și ca tonic hepatic și pancreatic.
Extern: Aplicațiile cu cataplasme din făină de fasole uscată (boabe) preparată cu apă caldă sunt benefice în caz de eczeme și panarițiu.
Rețetă
RECENZII