Curmalele uscate fără sâmburi pot fi un înlocuitor ideal pentru dulciuri, sunt bogate în vitaminele C, polivitamină A, vitamina D, K, vitamine din grupul vitaminic B, minerale fier și magneziu în cantitate mare, potasiu, calciu, fosfor, sulf, magneziu, fibre, proteine, carbohidrați, antioxidanți - luteină, beta-caroten, carotenoide, polifenoli.
Curmalele pot fi consumate atât în sezonul rece (pentru întărirea sistemului imunitar), cât și în sezonul cald. Consumul de curmale proaspete nu este posibil tuturor, pentru că aceste fructe provindin zonele cu soare mult, fiind un aliment de bază în Magreb (cele trei țări nordafricane Tunisia, Algeria și Maroc, Egiptul, parțial și Libia și Mauritania. În arabă prin Maghreb de regulă se înțelege Marocul, pentru că este cea mai vestica țară arabă). De asemenea mai sunt fie din Iran, din Irak, din Soata – Columbia sau din California, unde sunt suprafețe importante cultivate cu palmierul Phoenix dactylifera (denumirea botanică a curmalului).
Curmalul poate atinge înălțimea de 20 m, iar fructul său cu gust dulce este recunoscut pentru proprietățile sale nutritive. Potrivit celor scrise de dr. George D. Pamplona-Roger în cartea „Sănătate prin alimentație”, curmalul are un conținut mare de zaharuri (66%), de minerale (potasiu, fier, magneziu, fosfor și calciu, cupru, mangan și zinc), dar și de vitamine din grupa B, anume: vitamina B1 (tianină), B2, B6. De asemenea curmalele conțin și proteine în proporție de doar 2% și grăsimi în proporție de 0, 5%.
Datorită conținutului mic de proteine, așa cum am notat în rândurile precedente, curmalele sunt recomandate în insuficiență renală. Însă sunt benefice și în tratarea bolilor aparatului respirator, curmalele fiind apreciate pentru proprietățile antitusive care calmează mucoasa bronhiilor. Pentru a ne bucura de efectul benefic al curmalelor asupra aparatului respirator trebuie pentru câteva minute să firbem 100 g din aceste fructe uscate într-o jumătate de litru de lapte ori de soia.
Vă recomand să consumați curmale datorită aportului lor de energie furnizat de conținutul mare de zaharuri, fiind recomandate în perioade de oboseală resimțită pe o perioadă îndelungată. De asemenea pentru tineri și în special pentru atleți sau pentru cei care fac efort fizic sau intelectual. Curmalele sunt indicate și pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Atenție: nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, căci curmalele sunt fructe bogate în zaharuri!
De preferat este să fie cosumate la micul dejun. De exemplu: paste cu lapte de migdale și curmale, alături de cereale (muesli); în prepararea diverselor deserturi (cozonaci, brișe, balabuște, challa, înghețată, budincă, biscuiți, tort, chec, plăcinți, tartă, batoane) etc. Dar pot fi folosite și în prepararea salatelor cu carne de pui sau în prepararea salatelor vegane, exemplu: salata de andive cu nuci și curmale, salată de andive cu portocală și curmale sau salată de fenicul.
Sau în aperitive: curmale umplute cu brânză (de vacă, de capră, de oaie și se poate chiar cu tofu).
Sosuri: sos de curmale (cu sau fără fragi și portocală).
Supe ca de exemplu: supă de pui cu goji și curmale, însă nu putem lăsa neamintite și delicioasele gemuri și siropuri din curmale sau limonada de curmale.
RECENZII