DESCRIERE
Ingrediente: Caise deshidratate, conservant E220.
Caisele uscate se află, cu siguranță, printre cele mai populare fructe uscate – fapt datorat atât aspectului lor foarte apetisant, cât și gustului lor irezistibil (mai ales pentru copii). Lucrurile frumoase nu se termină însă aici, consumul de caise uscate aducând o multitudine de beneficii pentru alimentația omului. Conținutul bogat în nutrienți, vitamine și minerale fac din acest fruct gustos un adevărat izvor al vigorii și sănătății.
Ce beneficii aduce consumul de caise uscate pentru sănătate?
-
Este de folos în combaterea anemiei – caisele uscate sunt o sursă bună atât de fier – mineral necesar pentru combaterea anemiei, cât și de cupru – mineral necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină. Ceea ce ar putea fi de ajutor și femeilor care suferă scurgeri masive în timpul ”perioadei” lor lunare.
-
Este de ajutor în îmbunătățirea digestiei – caisele uscate conțin o bogăție de fibre alimentare (pectine, celuloză) ceea ce ajută la tratarea constipației datorită efectului lor ușor laxativ. Constipația este cauzată, de regulă, de lipsa fibrelor din nutriție, stil sedentar de viață și inactivitate sportivă, putând însă să fie și un efect advers al unor medicamente, precum codeina. Fibrele alimentare odată ajunse în tractul digestiv ajută la ”măturarea” rezidurilor și a substanțelor nedorite în afara organismului.
-
Este benefic în îngrijirea pielii – zeama obținută din caisele uscate poate fi folosită la tratarea mâncărimii pielii datorată arsurilor solare, eczemei sau scabiei, fiind de asemenea de ajutor și la curățirea acneei sau a altor probleme ale pielii. Pasta obținută din caisele deshidratate poate fi folosită și pentru exfolierea pielii. În plus, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți caisele uscate te ajută să-ți păstrezi pielea netedă și tânără.
-
Este de ajutor la buna funcționare atât a sistemului cardiovascular, cât și a întregului organism – datorită faptului că caisele uscate sunt o sursă bogată în potasiu, magneziu, cupru și mangan.
Potasiul joacă un rol important în: păstrarea clarității gândirii, prin alimentarea cu oxigen a creierului; normalizarea tensiunii arteriale; reducerea riscului de boli cardiovasculare și de accidente vascular-cerebrale; eliminarea deșeurilor de către organism; tratarea alergiilor. Magneziul este necesar pentru: metabolismul calciului și al vitaminei C, precum și al fosforului, sodiului și al potasiului; buna activitate a nervilor și mușchilor; transformarea zahărului din sânge în energie. Cuprul este necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobină. Manganul ajută la: activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corectă a biotinei, a vitaminei C; menținerea structurii normale a oaselor; la tratarea oboselii.
-
Păstrează funcția de coagulare a sângelui în limite normale – caisele deshidratate conțin vitamina K (menadiona), care ajută la formarea protrombinei, o substanță chimică implicată în coagularea sângelui.
-
Întârzie procesele îmbătrânirii – pentru a supravețui un om are o nevoie necontenită de oxigen. Problema este însă că fiecare respirație are ca efect colateral generarea de radicali liberi, niște oxidanți care odată scăpați de sub control pot să-ți afecteze negativ celulele, grâbind astfel deteriorarea și îmbătrânirea organismului. Caisele uscate sunt o sursă exterm de bogată în antioxidanți (betacaroten, carotene), care îți ajută organismul să lupte cu radicalii liberi.
-
Susține sănătatea ochilor - caisele deshidratate sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten, care sunt benefice atât în lupta cu radicalii liberi, cât și pentru menținerea acuității vizuale în timpul nopții, având totodată un rol și în prevenirea degenerescenței maculare legate de înaintarea în vârstă. În plus, caisele conțin zea-xantin, un carotenoid care este absorbit în mod selectiv în retina ochilor unde se crede că oferă funcția de protecție antioxidantă și de filtrare a luminii. Astfel consumarea unor fructe precum caisele poate fi de folos în protejarea ochilor de problemele apărute odată cu înaintarea în vârstă.
Caisele uscate, în combinație cu alte fructe uscate (cireșe, smochine, goji, prune, coacăze, curmale) și cu nucile (miez de nucă, nuci braziliene, nuci macadamia, nuci pecan) și semințele de tot felul (susan, in, dovleac, mac, etc) pot reprezenta o idee foarte bună în ceea ce privește pregătirea micului dejun. Tot ce trebuie să faci este să fierbi cerealele tale favorite (orez, ovăz, secară, porumb, etc) și să arunci un mix de fructe uscate, nuci și semințe peste ele. Este atât de simplu, nu-i așa?! Iar în plus mai este și consistent, gustos și sănătos!
Notă: articolul de mai sus își propune să informeze și să educe, nicidecum să înlocuiască sfatul competent al profesioniștilor care activează în sistemul de ocrotire a sănătății. Folosiți orice informație cu grijă și înțelepciune!
Prețul afișat este pentru o greutate a produsului de 500 grame.
Bibliografie:
-
Apricots
-
How Is Anemia Treated?
-
Noua biblie a vitaminelor, Earl Mindell și Hester Munids, Lifestyle Publishing 2011
-
The best and worst foods for beautiful skin
-
15 Best Benefits Of Dried Apricots (Sukhi Khubani) For Skin, Hair And Health
-
Top 8 benefits of apricots for skin care
-
Apricot nutrition facts
RECENZII