Ananasul (Ananas comosus – denumiea științifică) este un fruct dulce-acrișor (datorită acidului citric și acidului malic componente ale acestuia proaspăt sau ale ananasului - fructe uscate) despre care se spune că în 1493, Cristofor Columb l-a primit de la locuitorii insulei Guadalupe din Antile și l-a luat cu el în Spania, de unde s-a răspândit în zonele tropicale din Africa și Asia. Actualmente, principala țară producătoare de ananas la nivel mondial este Hawaii (ajuns aici din secolul XIX-lea).
Informații prețioase despre beneficiile fructului de ananas pentru sănătatea oamenilor ne sunt precizate în cartea „Sănătatea prin alimentație”, scrisă de dr. Geoge D. Pamplona-Roger care recomandă pentru o digestie bună următoarele alimente: ananasul (conține bromelină cae descompune proteinele facilitând digestia), papaya, zucchini, cartofii și bamele.
Din conțínutul ananasului, vitamina C este în cea mai mare pondere (15, 4 mg la 100 g), vitaminele B1 și B6, carbohidrați (11% din conținut când fructul copt, ajuns la maturitate), minerale: mangan (1, 65 mg/100 g), magneziu, cupru, potasiu și fier.
Este recomandat în afecțiuni ale stomacului (exemple: hipoclorhidrie și ptoză gastrică) să fie consumat (înainte sau după masă) fructul proaspăt și copt bine, deoarece conservat pierde enzima bromelină. De asemenea este benefic în tratarea sterilității, obezității, cancerului gastric (este inhibator pentru substanțele canceroase numite nitrozamine).
Ananasul uscat este nutritiv, savuros, vitaminizant, remineralizant, are efecte revigorante, antiinflamatore, detoxifiante, purgative, antidepresive.
Țara de origine: Thailanda
RECENZII