DESCRIERE
Alunele de pădure – datorită aromei delicate și a gustului extraordinar de delicios pe care îl au, precum și a nutrienților valoroși pe care îi conțin – sunt vânate cu un deosebit inter13es - mai ales! - de către copii. Însă nici adulții nu se dau într-o parte de la porție de alune!
Alunele de pădure sunt fructele alunului (Corylus avellana, arbust din familia botanică Betulaceae care formează tufișuri întinse care cresc în poieni, în păduri, chiar și în câmpie). Din lujerii tineri ai alunului se fac diverse împletituri, iar lemnul este bun pentru lucrări de strungărie.
Principalii constituenți ai alunelor de pădure
Alunele de pădure conțin puțină apă, însă sunt foarte bogate în grăsimi vegetale 63 g /100 de g de alune. De asemenea la 100 g de alune de pădure conținutul de proteine este de 14g, iar hidrați de carbon 13 g; sărurile de potasiu 635 mg; calciu (225 mg) - mai mult chiar decât nucile și arahidele care nu depășesc 70 mg de calciu; fosfor 330 mg; fier (3, 8 mg) și numai 2 mg sodiu.
Vitamina A se află în cantitate de 2 µg, B1 (0, 04 mg) și B2 (0, 20 mg), niacină, iar vitamina C numai 3 mg.
Beneficii ale consumului de alune de pădure
- Stimulează și îmbunătățește digestia - Alunele de pădure, la fel ca și celelalte nuci, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Fibrele alimentare își asumă – de bună voie și nesilite de nimeni – rolul de ”măturători” care fac curățenie în tractul tău digestiv, ajutând la expulzarea reziduurilor și a tot felul de substanțe nedorite afară din organism.
- Oferă protecție pentru sistemul cardiovascular - Alunele de pădure sunt o sursă bogată în acizi grași mononesaturați, precum acidul oleic, și în acizi grași esențiali (acidul linoleic) care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL). Studiile efectuate au sugerat că o dietă mediteraneană bogată în acizi grași mononesaturați ajută la prevenirea bolilor la arterele coronare și a accidentelor vasculare cerebrale, fapt datorat profilului benefic al lipidelor pe care îl produce în interiorul sângelului.
În plus, alunele de pădure – datorită conținutului lor bogat în folat – contribuie la scăderea nivelului homocisteinei, reducând astfel riscul bolilor de inimă.
- Contribuie la asigurarea necesarului de proteine - O porție de doar 28 grame de alune de pădure conține 4 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 8% din doza zilnică recomandată (DZR) – aspect foarte important mai ales pentru persoanele înclinate spre o dietă vegetariană. Ca bază de comparație - un ou obișnuit furnizează 5, 5 g de proteine. Nucile însă, spre deosebire de ouă și de hrana de origine animală nu conțin colesterol deloc și nici alte ”dureri” care vin sub forma de diverși hormoni sau factori de creștere!
- Ajută să-ți menții pielea tânără și sănătoasă - Efectul de protejare a pielii este datorat prezenței din belșug a vitaminei E (doar 28 g de alune de pădure furnizează 21% din doza zilinică recomandată de vitamina E), precum și a unei concentrații ridicate de alți antioxidanți care protejează pielea de efectele adverse ale îmbătrânirii. Vitamina E ajută la menținerea aspectului tânăr prin întârzierea îmbătrânirii celulare cauzate de oxidare.
- Te ajută să slăbești sau să-ți ții sub control greutatea corporală - Lupta cu kilogramele este o luptă grea pentru multă lume din zilele noastre! Dacă dorești să scapi de kilogramele de pe tine sau dacă vrei să-ți menții greutatea corporală sub control, atunci consumul de nuci, în general, și a alunelor de pădure, în particular, este o idee cât se poate de bună! Persoanele care consumă în mod regulat nuci se bucură de o greutate corporală mai aspectuoasă, ca să nu spun mai sănătoasă, și rate de obezitate mai scăzute în comparație cu cei care – din diverse motive, justificate sau mai puțin justificate în cele mai dese cazuri - evită mâncatul de nuci.
Alunele de pădure sunt benefice în menținerea sub control a greutății corporale - fapt datorat prezenței din belșug atât a unor proteine și grăsimi sănătoase, cât și a unor fibre alimentare care determină un grad ridicat de sațietate, ajutându-te să te simți sătul și plin de energie o perioadă mai lungă de timp. Astfel se reduce nevoia de a mânca între mese.
- Este de folos celor care suferă de intoleranța la gluten - Alunele de pădure, la fel ca și migdalele, nu conțin gluten, ceea ce este foarte important pentru persoanele care – de voie, de nevoie - sunt silite să adopte o dietă liberă de gluten, cum ar fi cazul celor care suferă de boala celiacă.
- Contribuie la întărirea sistemului imunitar - Alunele de pădure conțin multe vitamine și minerale care acționează în rol de antioxidanți puternici. Antioxidanții au o funcție foarte importantă – aș spune chiar absolut esențială! - în potolirea ”foamei de lup” a radicalilor liberi, substanțe care sunt considerate a fi responsabile pentru îmbătrânirea prematură și agravarea riscurilor de îmbolnăvire de diverse boli, ajutând astfel la prevenirea unor boli grave precum cancerul sau bolile de inimă. Alunele de pădure sunt – așa cum s-a amintit deja – o sursă excelentă de vitamina E, care contribuie în lupta împotriva inflamațiilor și a proceselor cauzatoare de îmbătrânire.
Alunele de pădure sunt de asemenea o sursă excelentă de mangan, care nu este în sine un antioxidant, însă acesta contribuie din plin la sinteza unor enzime care au acest rol antioxidant.
- Te ajută să concepi și să naști copii sănătoși - Alunele de pădure sunt o bună sursă de folat (28 g de alune acoperă necesarul zilnic din această vitamină, care face parte din grupul de vitamine E, în proporție de 8%). Femeile care doresc că să devină mame, precum și cele care se află în primele săptămâni de sarcină, trebuie să se asigure că dispun de un aport suficient de vitamina E, aceasta fiind absolut necesară pentru o dezvoltare normală a copilului. Folatul este important nu numai pentru femei, ci și pentru bărbați, contribuind la mărirea fertilității prin creșterea numărul de spermatozoizi la bărbați.
Recomandări terapeutice ale alunelor de pădure
Alunele de pădure au o valoare nutritivă foarte mare și sub aspect energetic 100 g alune oferă 690 kcal, aceasta face ca aceste fructe uscate să fie recomandate ca energizant pentru bolnavii de tuberculoză și diabeticilor.
Uleiul de alune de pădure este considerat tenifug (distruge viermii plați).
Moduri de întrebuințare a alunelor de pădure
-
Consumate ca atare sau măcinate în amestec cu miere; la micul dejun împreună cu musli și bucăți de musli.
-
Uleiul ca tenifug, câte o linguriță în fiecare dimineață, timp de 15 zile.
-
Observație: Frunzele de alun (Folium Corylli) sunt considerate ca materie primă vegetală cu aplicabilitate terapeutică. Ele au proprietăți tonifiante venoase, cu aplicații în tratamentul varicelor și edemelor la picioare. Se utilizează sub formă de fluid în doze de 60 – 80 picături. Sub formă de infuzie se recomandă extern în tratamentul plăgilor și ulcerelor varicoase.
RECENZII