DESCRIERE
Afinele (bace de culoare albăstru-închis cu gust acrişor) sunt fructele afinului (nume ştiinţific Vaccinium myrtillus, un arbust mic din familia Ericaceae care poate fi întâlnit în Europa - chiar şi la noi în ţară la munte la altitudinea de 2000–2500 m, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei şi vestul Statelor Unite).
Potrivit celor scrise de Earl Mindell şi Hester Mundis în cartea „Noua biblie a vitaminelor” editată de Lifestyle Publishing 2011, afinele sunt un puternic antioxidant datorită conţinutului de anthocyanozide despre care s-a constatat că ar menţine tonusul capilarelor sanguine, asigură protecţia împotriva cataractei şi inhibă dezvoltarea bacteriilor, acţionând ca antiinflamator.
Dr. George D. Pamplona-Roger ne aduce în cartea „Sănătate prin alimentaţie” un plus de informaţie despre proprietăţile afinelor (conţin 11, 4% carbohidraţi în forma fructozei, potasiu, vitamina A, dar şi acizi organici, tanină, mirtilina şi antocianinele - substanţe care dau culoarea acestor fructe şi pentru care sunt atât de benefice în diabet, hipertensiune sau arterioscleroză – boli care afectează retina, ducând la pirderea vederii); importanţa acestora sunt menţionate şi de autorii cărţii „Noua biblia a vitaminelor”. Aşadar, afinele sunt indicate în infecţiile urinare datorită efectelor antiseptice, fiind un remediu remarcabil asupra bacterie Escherichia coli. Sucul de afine este recomandat şi în cazuri de cistite cronice (300 ml pe zi poate reduce infecţia la nivelul aparatului urinar în rândul femeilor cu sensibilitate la a dezvolta aceste boli). Tot aici aflăm că Cranberry şi afinele conţin acid chinic care ajută organismul să elimine pietrele de la rinichi. De asemenea consumul de astfel de fructe este benefic şi pentru flora intestinală (tratamentul cu afine elimină oxiurile), în special în cazuri de disbacterioză (dereglare a florei intestinale cauzată în general de folosirea antibioticelor). Şi în bolile circulatorii, consumul regulat de afine este recomandat în cazuri de inflamare a piciorelor (în varice, flebită, ulcere varicoase, dar şi hemiroizi).
Modalităţi de utilizare a cestor fructe: afinele pot fi consumate fie proaspete, fie în diverse deserturi. Pot fi congelate pentru a le avea şi în sezonul rece sau le putem consuma în varanta de afine uscate, confiate.
O altă modalitate de conservare a acestor fructe mici o reprezintă prepararea de gemuri, jeleuri, dulceţuri, compoturi şi sucuri.
RECENZII