• Blog

  • 190 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Tarhon și ulei de tarhon
Tarhonul (Artemisia dracunculus, familia Compositae, adică a florii-soarelui) este o plantă perenă, aromatică, originară din Europa, din nordul rece al Siberiei și a ajuns să fie cultivată și în zone cu mai mult soare: Italia, Franța, Germania, S.U.A și Argentina. Tarhonul poate crește până la 50-60 cm, cu numeroase tulpini, ramificate care, pe la sfârșitul lunii august se lemnifică la bază, având doar partea superioară a tufei cu lăstari verzi și fragezi. După recoltare în perioada de înflorire, lăstarii verzi ai tarhonului sunt utilizați pentru obținerea uleiului volatil, extras prin antrenare cu vapori.
Ghimbir și ulei de ghimbir
Ghimbirul (Zingiber officinale, denumirea latină) este originar din Asia și se cultivă în India, China, Africa Occidentală și America Centrală pentru rizomul său foarte mult întrebuințat în industria alimentară ca și condiment sau în industria farmaceutică pentru fabricarea medicamentelor recomandate pentru tratarea răcelii, a gripei, dar și pentru calmarea disconfortului la stomac. Ghimbirul este o plantă iubitoare de căldură și de altitudini înalte. Abia după perioada de înflorire se face recoltarea rizomilor, care sunt decorticați, uscați și utilizați în procesul de obținere a uleiului volatil de ghimbir sau a oleorezinei (lichid vâscos de culoare brună, cu miros aromatic intens, cald și dulceag folosit în concentrație de 0,01% ca aromatizant și condiment pentru multe produse alimentare: preparate din carne, produse de patiserie, bitter și cola, dulciuri, dar și în produse farmaceutice cu acțiune carminativă).
Cardamom şi ulei de cardamom
Cardamomul este o plantă ierboasă perenă care îşi are originea în Asia Centrală. În India, Sri Lanka şi Guatemala este cultivă planta cardamom, datorită interesului sporit pentru fabricarea de ulei de cardamom, dar şi pentru alte întrebuinţări (în care se utilizează concentraţii de maximum 0,01%), precum: aromatizarea băuturilor, dulciurilor şi pâinii; la condimentarea conservelor de carne sau de peşte se foloseşte uleiul de cardamom. Pentru obţinerea uleiului de cardamom sunt zdrobite fructele uscate sau seminţele cardamomului şi apoi se păstrează ferit de lumină pentru că prin expunerea la lumină acesta din incolor devine brun. În industria farmaceutică, uleiul de cardamom este benefic datorită acţiunii de eliminare a gazelor intestinale şi de calmare a durerilor abdominale.. Şi în industria cosmetică, uleiul de cardamom se regăsește în diverse compoziţii pentru loţiuni, săpunuri etc.
Tort de înghețată cu fructe
Vara este anotimpul concediilor petrecute la munte sau la mare, răcorindu-ne cu un suc natural de portocale sau cu o înghețată, iar în ocazii speciale tortul de înghețată cu fructe este una dintre alegerile de top pe timp de vară. Există multe varietăți de înghețată (de vanilie, de fistic, de căpșuni sau de fructe de pădure, de pepene, etc.). Vreau astăzi să vă arăt ce tort frumos a făcut cumnata mea pentru ziua fratelui meu.
 
 
 
 
 
 
 
 
Noi vă recomandăm!
Tort cu fructe si ciocolată din pudră de roșcove
Pentru aniversarea zilei de naștere a fetiței mele am pregătit un tort grozav cu fructe și ciocolată din pudră de roșcove. Pudra de roşcove este un îndulcitor natural foarte sănătos, având capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge. Roşcovă conţine fibre, care ajută la reglarea în mod natural a nivelului zahărului din sânge, ceea ce este deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet zaharat. Sunt sigură că veți vrea și voi o porție de tort cu fructe și ciocolată din pudră de roșcove, așa ca să-l degustați…
Sărăţele cu chimen
Sărăţelele cu chimen sunt crocante şi pot fi consumate de cei mici sau de cei mari, la un picnic cu prietenii. Sărăţelele cu chimen sunt recomandate mai ales când există disconfort al stomacului, căci se ştie foarte bine că seminţele de chimen sunt eficiente pentru calmarea colicilor intestinale şi pentru stimularea funcţiilor gastrice, balonări, etc. Datorită proprietăţilor sale de stimulare a lactaţiei, chimenul este recomandat şi femeilor care alăptează.
 
Chifle cu seminţe de in, de susan şi mac
Chiflele cu seminţe de in, de susan şi mac sunt uşor de făcut, foarte hrănitoare şi pot fi servite chiar şi în drumeţie.
Anastasia, fetiţa mea de doar 5 anişori, ştie să facă pâinici cu seminţe de in, de susan şi mac. Îi place să modeleze, cu mânuţele ei mici, aluatul pentru prăjituri sau pâine. Sunt fascinată de creativitatea şi pasiunea ei pentru modelarea diferitelor forme din cocă, care după coacerea la cuptor sunt frumos rumenite, gustoase şi apetisante.
10 salate de primăvară - detoxifiere cu verdețuri și legume proaspete
Iată că a venit și primăvara și este bine să facem o cură de verdețuri și legume pentru detoxifierea organismului. Este știut că verdețurile au propriețăți benefice pentru sănătatea noastră.
De aceea vă propun câteva rețete de salate de primăvară cu verdețuri și legume. Acestea se consumă imediat după ce au fost pregătite alături de mâncăruri pe bază de: cartofi, fasole, orez, linte, soia, năut, etc.
Usturoi - 10 beneficii picante!
Usturoiul (Alium sativum) este o plantă cu origine mediteraneană, foarte cultivată în toate județele din țara noastră. De la usturoi se folosesc bulbișori (căței) care sunt întrebuințați în gastronomie la prepararea multor mâncăruri (de la tradiționalul mujdei de usturoi folosit la fripturi până la siropul de usturoi folosit pentru tratarea bolilor renale, iar infuzia cu 10 g usturoi/100 ml apă este benifică în combaterea viermilor intestinali).
Rozmarin - 10 beneficii pentru sănătatea ta!
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis, familia Labiatae, plantă mediteraneană, căreia îi place lumina și căldura) face parte din grupa plantelor aromatice, ce nu depășește înălțimi cuprinse între 100 – 150 cm; cu frunzulițe înghesuite pe tulpină, care înflorește în aprilie – mai, iar florile sunt de culori diferite în funcție de specie: fie albe, fie roșii închis sau albastre.
 
De la această plantă se folosește ca și condiment savuros pentru mâncăruri sau diverse ciorbe frunzele uscate de rozmarin, însă planta întreagă poate oferi multiple beneficii pentru sănătate, având o gamă întreagă de întrebuințări.
Menta - ce beneficii ascunde?!
Frumoasă la culoare și la miros, menta (Menta spicata, Familia Lamiaceae) este o plantă perenă apreciată pentru proprietățile uimitoare pe care le are. Menta crește pe solurile bogate în humus și nu mai sus de 1000 m altitudine.
Folosită fie uscată, fie sub formă de ceaiuri, fie proaspetă în sucuri și siropuri sau macerată pentru tincturi menta are multiple întrebuințări pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.
Ceai de gălbenele
Pentru foarte mulţi dintre noi cu siguranţă gălbenele (denumirea latină: Calendula officinalis, Fam. Compositae) ne sunt cunoscute; le-am văzut poate prin grădini la ţară sau poate la piaţă puse la vânzare de vreo bătrânică...
Pagina: 123456...16
Created in 0.027 sec