• Blog

  • 162 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
Ceai de coada șoricelului
Știu că această denumire de plantă vă face să zâmbiți sau chiar să râdeți, dar să știți că nu e "o supă din cuie de lemn" ca-n una din povestirile lui Andersen, ci chiar este o plantă medicinală autentică, autohtonă.
Cu siguranță ne este cunoscută inflorescența ei albă, căci o putem vedea cum crește pe marginea drumurilor și pe locuri necultivate din zona de câmpie sau în zona subcarpatică.
Coada șoricelului cunoaște și alte denumiri, precum: alunele (în Banat) sau sorocină (în alte părți ale țării).
Pizza cu piept de pui
Pizza este un fel de mâncare tradițional din bucătăria italiană, dar a ajuns să fie cunoscută și apreciată și de populațiile altor țări. La noi în țară cea mai populară este pizza pe vatră – preparată în diferite variante și mărimi:
  • pizza vegetariană (variante: cu pariveg – parizer vegetal, cu salată verde sau cu ciuperci, cu felii de roșii proaspete, bucăți de ardei copt, măsline feliate, boabe de porumb, ceapă și ciuperci, frumos aranjate pe blatul de pizza uns cu bulion și presărat cu semințe de susan și puțin oregano);
  • pizza cu pește ton (rețeta mea: un blat de pizza uns cu bulion și garnisit cu felii de roșii și ceapă, bucăți de ton din conservă, boabe de porumb și puțin cașcaval ras, iar după ce este scoasă din cuptor se adaugă și frunze de pătrunjel verde);
  • pizza cu piept de pui, care face subiectul nostru de astăzi.
Floarea-soarelui – beneficii și proprietăți
Nimic nu se întâmplă fără soare. O floare are nevoie de soare. Acest lucru este valabil în special pentru floarea-soarelui, căci îi este cunoscut capriciul: rotitul după soare.
Floarea soarelui este numită în franceză Tournesol, în spaniolă Girasol, ceea ce înseamnă rotire după soare. Există diferite soiuri de floarea-soarelui: de la așa-numitele soiuri pitic, care pot crește doar 40 cm în înălțime, până la soiurile foarte înalte care pot atinge 2,20 m înălțime.
Floarea-soarelui nu impresionează prin frumusețe (deși sortimentele de floarea-soarelui pitice sunt foarte apreciate și folosite la aranjamentele florale pentru diverse ocazii speciale) sau prin înălțime ca în cazul florii gigant (o găsim în Grădina Botanică din Gilford, New Hampshire, SUA, unde în 2010 floarea gigant a stabilit record mondial cu o înălțime de 3,10 m), ci prin multitudinea de beneficii și proprietăți pe care aceasta ni le oferă.
Clătite cu gem de caise şi făină de migdale
Uşor de preparat şi foarte gustoase, clătitele cu gem de caise şi pudră de migdale, fistic sau nuci măcinate pot fi desertul ideal pentru zilele de sărbătoare sau atunci când dorim să ne întâmpinăm oaspeţii cu bunătăţi.
Noi vă recomandăm!
Ardei umplut cu orz
De sărbătorile de iarnă, mama a gătit ceva cu totul special: ardei umplut cu orz.
Foarte gustos acest meniu şi foarte hrănitor.
Dulceaţă de dude negre
Dudele negre sunt foarte gustoase şi sănătoase datorită conţinutului lor bogat în antioxidanţi, luteină şi zeaxatină, substanţe benefice pentru menţinerea sănătăţii oculare. La ţară, dudele sunt preţuite de copii şi gospodinele ştiu să facă din ele multe delicatese pentru ca în sezonul rece să aibă în cămară şi bunătăţi din dude.
Mărturia unui rugbist
Alimentaţia, odihna, abstinenţa de la fumat şi de la consumul de alcool sau alte băuturi nocive sănătăţii sunt foarte importante când faci sport de performanţă şi nu numai. Aveam un program zilnic inclusiv pentru orele de masă şi de odihnă, iar dieta era bogată în vitamine şi minerale datorită consumului de fructe proaspete, nuci, migdale, caju, seminţe de dovleac, peşte şi carne de pasăre din ograda bunicilor.
Pâine cu seminţe
În România, făina de grâu reprezintă materia primă pentru industria de panificaţie; dar în alte locuri de pe glob pâinea poate fi în totalitate din făină de: secară, hrişcă, mei, orz, ovăz, psyllium – origină din India.
O făină bună, creativitate, timp şi pricepere sunt ingredientele ideale pentru a obţine o varietate de bunătăţi, precum: pâine cu seminţe, fursecuri cu nuci şi stafide, cornuri umplute cu gem de caise sau de prune, covrigi cu mac sau cu susan, plăcinte cu mere şi migdale sau cu dovleac şi bucăţele de curmale, brioşe, cozonaci cu stafide aurii şi mixt de nuci, clătite, aluaturi pentru pizza, etc.
Am avut plăcerea să particip la sărbătoarea secerişului, în 28.10.2017 – Târgovişte, ocazie în care cei prezenţi au mulţumit lui Dumnezeu pentru roadele obţinute în acest an; copiii au cântat vocal sau cu instrumente, iar la sfârşit au avut bucuria să servească din prăjiturile pregătite pentru ei. Atenţia mi-a fost atrasă de aspectul pâinii cu seminţe făcută de d-na Margareta Ilinca şi în cele scrise mai jos voi prezenta reţeta dânsei.
 
Busuioc, ridiche neagră şi miere – remediul excelent pentru tratarea tusei şi a gripei
Săptămâna aceasta, fetiţa mea de numai 4 ani, Anastasia a gândit şi a făcut prima ei reţetă de tratament antitusiv pe bază de ridiche neagră, miere şi frunze de busuioc. Dacă obişnuiam să-mi tratez răcelile sau gripa cu sucul de la o ridiche neagră îmbibată cu miere şi lăsată peste noapte, Anastasia a venit cu ceva inovativ adăugând şi frunze de busuioc, care dau o aromă deosebită; iar beneficiile acestui amestec de ingrediente nu s-au lăsat prea mult aşteptate, căci durerea de gât s-a diminuat evident.
 
Quinoa – beneficii
  • Vă place quinoa?
  • Eu am mâncat mic dejun cu quinoa, nuci şi fructe uscate şi mi-a plăcut! Dietetic, uşor de pregătit - în doar 15 minute şi foarte hrănitor!
Şi la noi în ţară, quinoa devine tot mai cunoscută şi apreciată de consumatori.
Din cele citite am descoperit că Beth Gleisler (autorul cărţii Quinoa – proteina sin gluten ) consideră quinoa ”un cadou ancestral din Anzi în lume”. Quinoa (Chenopodium quinoa ) este din punct de vedere tehnic o sămânţă, deşi este numită adesea cereală.
 
Ceai de mușețel - beneficii și utilizări
Nu știu dacă vă place ceaiul de mușețel, dar eu vă scriu cinstit că-mi place parfumul ceaiului de mușețel și floarea mușețelului (Matricaria chamomilla, Fam. Compositae) îmi face bine: mă duce cu gândul la joaca de copil din curtea bunicilor – când adunam vara buchete cât putem de mari și le dăruiam bunicii, iar dânsa nu le punea în apă cum credeam eu, ci la uscat pe coli de hârtie. Ce vremuri demult apuse...
Astăzi mă bucur să știu că bunica era o femeie inteligentă, căci din cămara ei nu lipseau ceaiurile frumos aranjate în săculețe, iar pe fiecare dintre ele era brodat caligrafic denumirea plantei medicinale existente în interiorul său.
Mușețelul (originar din sud -estul Europei, popular denumit: morună, romaniță, mătricea, romaniță brună) este o plantă anuală, cu flori mici, formate din petale albe, subțiri și mijlocul galben ce emană un parfum specific, foarte plăcut, datorită conținutului de ulei volatil.
 
Top 5 ceaiuri din plante medicinale existente în România
Atunci când ne aflăm în România se poate să uităm că suntem pe teritoriul unei țări bogate, cu toate că ceea ce este bogăție pentru unii dintre noi, nu înseamnă nimic pentru alții. Însă există bogății ale naturii create numai de Dumnezeu și ele se găsesc și-n țara noastră. În Sfânta Scriptură este scris că "pâinea și apa nu-ți vor lipsi".
Iată că nu ne lipsesc nici plantele medicinale!
 
Când eram copil îmi plăcea să-mi adun mușețel de pe pajiștile din apropierea casei bunicilor mei, iar acum las ca această pasiune să încolțească și-n inima micuței mele, arătându-i cât de bine este să ai casa pregătită de iarnă, iar din cămară să nu lipsească niciodată plantele medicinale.
Este grozav să le prezinți copiilor florile plantelor medicinale și beneficiile fiecăreia dintre ele pentru sănătatea oamenilor. Așa că voi face și de data aceasta o incursiune în lumea plantelor medicinale din patria noastră și sper să fie de folos tuturor celor ce vor parcurce cele scrise.
 
Pagina: 12345...14
Created in 0.034 sec