• Blog

  • 190 articole
  • Ordonează-le după:
  • Articole pe pagină:
27 de curiozități din lumea nucilor!
Nucile au trecut în istoria recentă printr-o perioadă când reputația lor nu fusese tocmai cea mai bună, asta până când oamenii au realizat diferența între grăsimile ”bune” și grăsimile ”rele”. Astăzi însă nu numai nutriționiștii, ci și tot mai mulți oameni simpli, fără școli și doctorate în nutriție, ajung la concluzia că nucile au locul lor de onoare la masa cu bucate alese! Beneficiile aduse de consumul lor sunt pur și simplu prea mari pentru a fi ignorate. Însă cu privire la beneficiile nucilor am scris deja o mulțime de articole pe blog. Ce ar fi să mai luăm și o pauză... de curiozități din lumea nucilor?!
Seleniul - un antioxidant puternic!
Seleniul este un mineral care se găsește în mod natural în sol, fiind de asemenea prezent în anumite alimente și chiar și în apă. Seleniul face parte din lista de minerale estențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Care este rolul său în organism?
Mărarul - beneficii și proprietăți care îți fac viața mai frumoasă!
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă ierboasă, anuală, originară din zona mediteraneană și din Rusia. Are tulpina viguroasă și poate crește până la 1 metru înălțime, cu frunze mici și ascuțite și flori grupate în vârful plantei, în buchete de culoare galbenă, cu formă de umbelă.
 
Mărarul este rezistent la frig și se seamănă toamna sau primăvara timpuriu, la adâncimi de 2-3 cm în sol, necesitând mai multă apă doar în perioada de germinare.
 
Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Se utilizează în ciorbe, se utilizează în plăcinți... În arta gătitului mărarul este o plantă care se folosește în întregime: frunzele, tulpina și semințele. În plus, această plantă mai aduce și o mulțime de beneficii pentru cei care o consumă. Ce beneficii?! Aflați un pic ma jos!
Oregano - beneficii care dau gust vieții tale!
Oregano (Origanum vulgare, cunoscut și sub denumirea populară de șovârv) este o plantă cu aromă picantă (miros asemănător cu cimbrișorul) și cu înălțimi până la 50 – 60 de cm, ramificată spre vârf, unde cresc, sub aspect asemănător cu spicele, buchete de flori roșiatice, roz-albe sau liliachii, iar frunzele îi sunt ascuțite și puțin dantelate.
 
Semințele de oregano sunt foarte mici (într-un gram intră 12 000 de astfel de semințe), cu formă ovală, de culoare maroniu închis, cu putere de germinare valabilă doar 5 ani. Oregano este o plantă indigenă, perenă, ușor adaptabilă la orice fel de sol și nu necesită o întreținere deosebită, căci crește spontan pe marginea pădurilor, prin fânețe și livezi.
 
Oregano face parte din aceeași familie ca și cimbrul, busuiocul, salvia, menta, isopul, roinița, lavanda – Familia Labiatae (plante medicinale și aromatice de la care se folosesc terapeutic frunzele și florile).
 
Perioada de recoltare pentru oregano este în iunie – august, când florile sunt bine înflorite și după spălare, rămurelele de oregano se scutură bine și se lasă la aerisit și uscat undeva la umbră, pentru a nu permite ca razele solare să distrugă uleiul volatil conținut de întreaga plantă.
Noi vă recomandăm!
Busuiocul - beneficii, utilizări și proprietăți
Busuiocul (Ocimum basilicum – familia Labiatea – în care sunt cuprinse plante medicinale și aromatice de la care se folosesc frunzele sau iarba, precum: menta, maghiranul, isopul, cimbrul, roinița, salvia, lavanda și altele).
 
Renumit pentru aroma sa deosebită, busuiocul și-a câștigat o poziție fermă atât în mintea bucătarilor-șefi de la restaurante, cât și în bucătăria majorității gospodinelor.
 
În plus, pe lângă aroma sa plăcută, această plantă mai aduce și o multitudine de beneficii pentru sănătate datorită conținutului mare de minerale și vitamine, fiind renumită pentru proprietățile sale terapeutice.
Nucile macadamia - beneficii și utilizări
Nucile macadamia sunt mai puțin cunoscute în România. Însă încetul cu încetul aceastea devin din ce în ce mai populare și la noi - atât datorită gustului fin, cât și datorită beneficiilor deloc de neglijat pe care acestea le aduc sănătății. Ce fel de beneficii?! Mă bucur că întrebi! Le afli mai jos...
 
Nucile macadamia au fost considerate o bună perioadă de timp fructe uscate de lux din cauza prețurilor mari pe care nu și le puteau permite foarte multă lume. Însă, odată cu extinderea cultivării nucilor de macadamia pe suprafețe din ce în ce mai extinse, s-a ajuns atât la o satisfacere mai bună a cererii (în unii ani oferta chiar depășind cererea), cât și scăderea prețurilor. Iar ca rezultat mase din ce în ce în mai largi de oameni au început să și le permită, încluzându-le în dieta lor.
Nucile macadamia se deosebesc de alte feluri de nuci prin conținutul lor bogat de grăsimi (75%), bătând la acest capitol chiar și nucile pecan (a căror conținut de grăsimi depășește de asemenea 70%).
Nucile pecan - beneficii și utilizări
Nucile pecan sunt niște nuci asemănătoare cu nucile obișnuite, în ultimul timp ajungând să fie cunoscute și de populația țării noastre. Nucile pecan sunt fructele nucului pecan (Carya illinoinensis – atinge înălțimi până la 60 de metri și este originar din Mexic și America; un pom care are o durabilitate cuprinsă între 200 - 300 de ani).
 
Nucile pecan sunt mai dulci la gust decât nucile obișnuite și au coaja mai subțire decât acestea. Nucile pecan se disting de celelate nuci printr-un conținut ridicat de grăsimi – peste 70% din total - cel mai mare dintre toate nucile, cu excepția nucilor macadamia. Profilul acelor grăsimi însă este unul care este benefic pentru sănătatea omului, peste 90% dintre grăsimile conținute fiind fie acizi grași mononesaturați, fie acizi grași polinesaturați.
 
Nucile pecan cresc în mănunchiuri (câte 2 – 20 de nuci pecan grupate laolaltă), iar atunci când se coc cad pe jos și astfel pot fi adunate, fiind foarte greu de cules datorită înălțimilor foarte mari la care pot ajunge nucii pecan.
Ceai de fructe de pădure – beneficii și proprietăți
Un rol important printre produsele pădurilor nu îl are doar lemnul, pe care acestea îl furnizează unităților de exploatare, ci și varietatea de fructe de pădure care sunt folosite în alimentația oamenilor și a animalelor. Așa se explică interesul tot mai mare pentru adaptarea în culturi a majorității arbuștilor fructiferi care se găsesc în sălbăticia pădurilor, căci fructele de pădure, precum: agrișele, alunele, nucile, castanele, coacăzele, merele pădurețe, zmeura, murele, perele pădurețe, moșmoanele, gherghinele, scorușele, porumbele, cătina, cireșele și vișinele de pădure, mălinele, coarnele, afinele, măceșele și altele, întăresc imunitatea organismului și combat anumite boli.
 
Valoroase datorită conținutului ridicat de substanțe nutritive, fructele, în general, și cele de pădure, în special, sunt apreciate și utilizate în: industria alimentară (la prepararea gemurilor, a siropurilor, a dulcețurilor, a băuturilor răcoritoare, etc.), în industria farmaceutică (pentru producția de medicamente și de ceai din fructe de pădure benefice în tratarea diverselor afecțiuni de sănătate) sau la fabricarea cosmeticelor de foarte bună calitate (naturale – care au în componență uleiuri și arome extrase din alune, nuci și alte fructe de pădure).
Muștarul - beneficii și utilizări
Muştarul (Brassica alba/nigra/juncea, familia Cruciferae, originar din Egiptul Antic) este o plantă erbacee, anuală, care se caracterizează prin tulpină dreaptă, cilindrică, mult ramificată mai mult spre vârf şi înaltă de 100 – 120 cm. Rădăcina este pivotantă şi destul de adâncă. Muştarul au frunzele păroase pe faţa superioară, iar cele inferioare peţiolate cu peţiol lung (codiţa frunzei). Muştarul are florile mici, galbene, dispuse în raceme (inflorescenţă în formă de ciochine) terminale. Fructele sunt în formă de păstaie, în interiorul căreia se găsesc seminţele mici, de culoare brun – roşcate, negre la maturitate, cu suprafaţă reticulară (în formă de reţea).
 
Muştarul este o plantă cu perioada de înflorire în iunie – iulie. Este sensibilă la climă şi la sol; căci necesită destul de multă căldură, mai ales la maturizarea fructelor şi seminţelor. Există trei soiuri de muştar: muştarul alb (Brassica alba – creşte repede şi necesită o singură prăşilă printre rândurile cultivate), muştarul negru (Brassica nigra – are un ritm de creştere mai lent decât muştarul alb şi necesită 2 – 3 prăşile mecanice) şi muştarul brun (Brassica juncea). Produsul vegetal brut este reprezentat de seminţe (boabe), care strivite între dinţi au gust amărui la început, apoi înţepător – arzător.
Cimbrul - beneficii, proprietăți și utilizări
Cimbrul (Satureja hotensis, familia Labiatae) – este o plantă mediteraneană, anuală şi foarte aromată, care îmi aduce aminte de cimbrul din grădina străbunilor mei şi de mâncărurile gătite de bunica, dar în mod special de cioba de roşii cu cimbru pe care dânsa o gătea.
Ca şi caracteristici morfologice, cimbrul are o tulpină mult ramificată şi llignifică, înaltă de 30 - 40 cm, rădăcina subţire şi cu ramificaţii. Frunzele cimbrului sunt mici şi florile alb – roze sunt şi ele micuţe. Cultura cimbrului are productivitate bună pe soluri bine fertilizate cu expunere sudică.
Produsul brut al acestei plante este reprezentat de părţile vegetative, de la care se înlătură tulpinile îngroşate şi lignificate, precum şi orice fel de impuritate. Pentru a păstra aroma cimbrului, această plantă trebuie uscată la umbră sau în uscătorii cu aer cald, încălzit la 30 - 35° C, pentru evitarea evaporării uleirilor eterice (care sunt răspunzătoare de mirosul aromat al cimbrului).
Coriandrul - beneficii, proprietăți și utilizări
Coriandrul (Coriandrul sativul – familia Umbelliferae) – este o plantă anuală ce se înscrie pe lista condimentelor. Este cultinată pe multe suprafețe ale globului, inclusiv în țările europene, din Italia până în Norvegia și este o plantă aromată cunoscută încă din vechime la fel ca și anasonul. Ca și condiment este comecializat în multiple forme: coriandru măcinat, coriandru boabe etc.
 
Planta de coriandru
În prima fază de vegetație, coriandrul emană un miros neplăcut, o aroma specifică, aroma plăcută dobândind-o spre maturitate. Din punct de vedere morfobiologic, coriandrul are o rădăcină pivotantă, puțin ramificată, iar tulpina este dreaptă, cu ramificație spre vârf și înaltă de 50 – 100 cm.
Frunzele coriandrului sunt de trei feluri: cele cotiledonate întregi și ovale, cele tulpinate, de la bază, întregi, cordiforme, iar cele de la vârful tulpinii, divizate și pețiolate. Această plantă are florile mici, albe sau roz, dispuse în umbele compuse. Înflorește în iunie-iulie. Fructul, de formă sferică are cca 3 - 5 mm și carpele concrescute cu 2 semințe semisferice și culoare galbenă – arămie.
Spre deosebire de anason (este pe piață sub formă de semințe sau anason stelat) este mai puțin pretențios față de condițiile de dezvoltare; reacționează favorabil la solurile aprovizionate cu humus și calciu, calde și friabile. Cele mai mari recolte se obțin pe solurile de cernoziom și are o durată de vegetație de 90 – 120 zile. Coriandrul este o plantă care consumă multe elemente nutritive din sol, așadar reacționează prompt la îngrășămintele cu azot și calciu, iar după coriandru este bine să urmeze o plantă prășitoare, pentru că, prin scuturare, devine o buruiană greu de plivit sau de înlăturat din terenul unde urmează se se mai facă alte culturi.
Arahidele - beneficii și proprietăți
Arahidele - Arachis Hipogaea, din familia Leguminoase - sau alunele de pământ sunt o specie de erbacee ale cărui fructe se coc în sol, nefiind prin urmare niște nuci adevărate. De fapt, arahidele se încadrează din punct de vedere botanic în categoria leguminoaselor. La nuci acestea sunt incluse mai mult din rațiuni de ordin practic – având foarte multe beneficii și proprietăți în comun cu nucile - dar și din cauza tecii și al aspectului pe care îl iau arahidele la coacere.
Arahidele sunt prezente peste tot, fiind foarte greut de evitat – în ciocolată, presărate sau încorporate în biscuiți, în prăjituri și în müsli. Acestea însă pot fi consumate și ca atare – fie crude (de ce nu?!), fie prăjite (forma îndrăgită de cei mai mulți) și, de obicei, sărate puțin. O altă formă sub care se comercializează este untul de arahide – care este îndrăgit de mulți și mai ales de către copii.
Pagina: 1...10111213141516
Created in 0.032 sec