• Blog

 • 162 articole
 • Ordonează-le după:
 • Articole pe pagină:
Coacăzele - beneficii și proprietăți
Coacăzele negre sunt fructele coacăzului negru (Ribes nigrum) un arbust fructifer cultivat în zonele deluroase și care nu depășește 2 m înălțime. Coacăzul oferă fructe fie albe, fie roșii sau negre în funcție de soi; la noi în țară cultivându-se soiuri din toate cele trei culori de coacăze amintite, anume:
 • soiuri de coacăz roșu cu fructe mari roșii care se coc în iulie: Roșii de Versailles, Roșii de Olanda, Productiva de Fey, Vierlander și altele;
 • soiuri de cocăz alb, fructe mici sau mijlocii de culoare albă care se culeg în luna iulie: Albe de Olanda și Albe de Versailles;
 • soiuri de coacăz negru, fructe mijlocii și mari, iar luna de coacere este tot în iulie: Negre mari, Daniel's September, Baldwins, Costwold, Cross, Rosenthal negru, Goliath, Record etc.
Prunele - o minune a naturii!
Prunele conţin doi fitonutrienti unici, denumiţi neoclorogenic şi acidul clorogenic, care au proprietăţi antioxidante puternice, distrug radicalii liberi care atacă celulele.
Prunele proaspete, bine coapte, conțin aproximativ 80% apă, hidrați de carbon, proteine, săruri minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn) dintre care predomină potasiu 210 mg/100 g, vitamine (B1, B2, C și în special A cu 33mg / 100 g), acizi organici, celuloză, mucilagii etc.
La 100 g de pulpă de prune proaspete este o valoare nutritivă energetică de 58 – 62 kcal, iar pentru 100 g de prune uscate avem 249 kcal.
Fructe de pădure – beneficii și proprietăți
Fructele de pădure, ca și fructele pomilor din livezi, reprezintă o sursă permanentă de energie furnizată organismului uman prin multitudinea de vitamine, minerale și diverși compuși organici.
Voi enumera și voi menționa importanța fructelor de pădure întâlnite pemeleagurile noastre, anuime:
 • afinul
 • merișorul
 • răchițele
 • scorușul de munte
 • păducelul
 • moșmonul
 • măceșul
 • murul
 • fragii de pădure
 • socul negru
 • călinul
 • cornul
 • cătina albă
 • dracila
 • verigariul
 • dudul alb
 • alunul
 • stejarul
 • ienupărul
 • Sporumbarul.
Chiselul de fructe uscate – desert cu multiple beneficii pentru sănătate
Una dintre delicatesele rusești, dar întâlnită și în gastronomia scandinavă, este chiselul de fructe uscate (preparat culinar asemănător cu dulceața, dar cu deosebirea că fiertura fructelor se face cu o concentrație redusă de zahăr și se servește imediat datorită pericolului de fermentare; fie rece sau cald, decorat cu frișcă). Pentru prepararea acestui desert se pot folosi fie mere, cireșe uscate sau fructe de pădure.
 
Chiselul de fructe uscate nu este doar foarte delicios, ci are și proprietăți terapeutice fiind recomandat în cazul în care experimentați următoarele probleme de sănătate: gastrite hipoacide și hiperacide, constipație, dispepsie cu putrefacție (tulburare a digestiei), boli hepatice, colecistite (inflamații ale vezicii biliare), litiază biliară, afecțiuni ale inimii, nefropatii (afecțini ale rinichilor), hipertensiune, gută (boala provocată de depunerea sărurilor acidului uric în regiunea unor articulații care duce la paralizie) și altele.
Noi vă recomandăm!
Fructe uscate exotice – beneficii și proprietăți
Fructele uscate exotice reprezintă o prețioasă sursă de vitamine în perioada anotimpului rece chiar și într-o ceașcă de ceai. Voi trata cele mai comune fructe tropicale și mediteraneene din alimentația noastră: lămâiul și portocalul.
Nucile – beneficii și proprietăți
Miezul de nucă, având forma unui creier, a fost recomandată încă din vechime pentru sistemul nervos.
Nucile au un conținut foarte ridicat de grăsimi 63 g / 100 g de nuci, oferind beneficii nutritive foarte mari, fiind recomandate celor slăbiți, convalescenților, dar și omului sănătos. Nucile proaspete au un conținut de apă de 17%, iar cele uscate nu conțin apă deloc. Nucile conțin proteine (15 g/100g miez de nucă), grăsimi, hidrați de carbon, săruri de sodiu (4mg /100 g nuci), calciu, fosfor, fier, vitamine (A, B1, B2, B3 și C).
Top 10 fructe uscate
Stafide
Stafidele sunt struguri stafidiți, foarte folositoare nutritiv, având proprietăți pectorale de calmare a tusei. Pot fi folosite cu rezultate garantate după ce au fost lasate la muiat în apă calduță timp de 20 de minune. Stafidele aurii sunt stimulente, iar cele de culoare închise – stafidele brune sunt astrigente datorită taninului pe care îl conțin și în mod deosebit tonice, având un conținut bogat de acizi organici, minerale: sodiu (2 mg /100 de g de stafide), potasiu (255 mg / 100 g de stafide), fier, calciu, fosfor; dar și vitamine (A, B1, B2, B3 – niacină și C)...
Fructele uscate – specificațiile grupării lor
În cartea „Fructele și legumele – factori de terapie naturală”, scriitorii Mircea Alexan și Ovidiu Bojor prezintă fructele după clasarea lor pe grupe, anume:
 1. Grupa fructelor sămânțoase (exemple: mărul, părul, gutuiul etc.),
 2. Grupa fructelor sâmburoase ( prunul, cireșul, vișinul, caisul, piersicul, migdalul, etc.),
 3. Grupa arbuștilor și plantelor ierboase fructifere (coacăzul roșu și negru, murul, fragul, afinul, zmeurul, căpșunul și agrișul),
 4. Grupa fructelor uscate (alunul, castanele comestibile, nucile și arahidele)
 5. Grupa fructelor exotice (lămâiul, portocalul, mandarinul, smochinul, curmalul, măslinul și altele)
 6. Vița-de-vie.
Prunele - beneficii și proprietăți
După măr, în țara noastră prunul este al doilea pom fructifer și astfel producția de prune ajunge să reprezinte circa 40% din producția totală de fructe. Prunele se remarcă printr-o valoare alimentară ridicată și printr-o acțiune stimulantă pentru buna funcționare a diferitelor organe ale trupului uman, atunci când sunt consumate fie proaspete, fie uscate sau prelucrate pentru obținerea diverselor produse (gemuri, compoturi, dulcețuri, siropuri etc.).
 
Prunele fac parte din categoria fructelor sâmburoase (grupă care cuprinde specii din familia Rosaceae, cu fruct cărnos de tip drupă și cu sâmbure lemnos care protejează sămânța și care este cea mai răspândită la noi în țară ocupând peste 60% din suprafața cultivată cu pomi fructiferi), precum: cireșul, vișinul, piersicul, caisul și migdalul (care prezintă anumite excepții: fructul fiind pielos, nu cărnos și nu se cultivă la noi în țară, ci în țările mediteraneene).
Agrișele - beneficii și proprietăți
Agrișele sunt importate (la noi în țară cultura de agrișe este foarte mică) în alimentație atât pentru consumul în stare proaspătă sau fructe uscate, dar mai ales sub formă de produse industrializate. La prelucrare sunt folosite în amestec cu alte specii de fructe datorită conținutului ridicat de acizi (precum: malic, citric, tartric etc.) și substanțe pectice, celuloză, vitamine (A, B1, și C), săruri (K, Ca, Fe și P).
 
Perioda de valorificare se poate prelungi în tot cursul lunii iulie. Sunt cunoscute soiurile: Triumf roșu, Muntenesc de America, Maydouke. După recoltare, fructele sunt așezate în lădițe și menținute la temperatură de 0° C și umiditate relativă de 90%. În aceste condiții, agrișele își păstrează calitatea timp de 2-3 săptămâni și pot fi astfel comercializate proaspete sau trecute prin diverse procese: fie de conservare de unde ajung să fie comercializate și consumate ca agrișe uscate, fie prelucrate în compoturi, sucuri, jeleuri, gemuri împreună cu alte fructe.
Fructele uscate – metode de conservare
Fructele uscate se obțin printr-o metodă de conservare, bazată pe principiul eliminării parțiale a apei din fructe. Prin acest procedeu se reduce apa la 10 – 25 %, se concentrează zahărul, acizii și toți nutrienții pe care îi conțin fructele. Astfel durata de păstrare a fructelor uscate este mai mare. Acestea pot fi servite la micul dejun împreună cu cereale sau se pot folosi la prepararea ceaiurilor.
 
Pot fi uscate următoarele fructe: merele, perele, vișinele, cireșele, prunele, fragine, zmeura, afinele, măceșele, pepenele galben, mango, papaya, agrișele, strugurii (obținându-se astfel delicioasele stafide), coacăze, ananas și altele.
 
În general, din 100 kg fructe uscate proaspete se obțin 10 kg fructe uscate în cazul fructelor cu semințe, iar pentru cele sâmburoase 25 – 30 kg.
Soia - beneficii și proprietăți
Soia este unul dintre cele mai valoroase alimente care intră în hrana omului, fiind un produs de bază atât în bucătăria chineză, cât și în cea japoneză de sute și chiar mii de ani.
 
Soia (latină: Glycine max) este o plantă erbacee din familia botanică Leguminoasae, din care mai fac parte și fasolea, năutul și lintea.
Pagina: 1...1011121314
Created in 0.030 sec