Un mic dejun sănătos, gustos și ușor de pregătit?!
Ești în căutare de idei?! Dorești să afli cu tot dinadinsul formula fericită a unui mic dejun sănătos, gustos și - dacă se poate - ușor de pregătit?!
Dacă răspunsul tău este afirmativ, atunci dă-mi voie să te anunț că ai ”aterizat” în locul cel mai potrivit.
1. Alege alimentul de bază
Micul tău dejun trebuie să plece în ”călătorie” de undeva, nu-i așa? Ce-ar fi să-l lansezi în ”spațiul cosmic” al bucătării tale prin fierberea unui castronaș de cereale: orez brun sau – de ce nu?! - fulgi de ovăz?!
Ce te faci însă când te-ai săturat de fulgii de ovăz? Treci la fulgii de orz. Și poți continua tot așa mai departe: fulgi de secară, fulgi de grâu, fulgi de porumb. După cum bine vezi ai de unde să alegi!
Cum procedezi însă atunci când ești în căutarea unei soluții care să nu conțină gluten. Fie de nevoie, dacă ești ești bolnav de boala celiacă sau manifești intoleranță la produsele care conțin gluten, fie pentru că pur și simplu așa ai hotărât să te alimentezi tu pentru că cerealele nu prea te încântă. Orezul deja amintit este o soluție. Însă, din fericire, există și alte soluții:
2. Adaugă fructe
Ingredientul de bază fiind deja pregătit, este timpul să adaugi fructele tale preferate.
O alegere foarte bună o reprezintă întotdeauna fructele de pădure:
Extrem de bogate în antioxidanți, pe de-o parte, și foarte sărace în calorii, fructele de pădure sunt un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele. Desigur dacă sunt disponibile pe piață.
Lumea însă nu se termină odată cu fructele de pădure. Alte fructe extrem de sănătoase sunt: merele, perele, caisele, cireșele, mango, prunele, ananasul... și lista poate continua mult și bine.
Nu în ultimul rând, o alternativă sănătoasă la fructele proaspete o reprezintă fructele uscate:
3. Adaugă nuci
Studii de lungă durată au arătat că un consum regulat de nuci poate să aducă multiple beneficii pentru sănătatea omului. Am scris mult despre aceasta pe blogul despre nuci.
Amintesc aici doar următoarele afirmații, făcute de dr. George D. Pamplona-Roger, autorul cărții Sănătate prin alimentație:
”Un studiu realizat în California, cunoscut sub numele de Studiul sănătății adventiștilor, a analizat obiceiurile alimentare a peste 25 000 de creștini adventiști de ziua a șaptea, recunoscuți la nivel mondial pentru stilul lor de viață sănătos.
Rezultatele au arătat că riscul de atac de cord în rândul adventiștilor este considerabil mai mic decât cel al populației generale.
În plus, cei care mâncau nuci de cinci sau mai multe ori pe săptămână aveau un risc și mai mic de atac de cord: aproximativ jumătate dintre adventiștii care au participat la studiu mâncau nuci cel puțin o dată pe săptămână.”
Iar vestea bună este că lista de opțiuni în materie de nuci este destul de largă:
Să alegi și să tot alegi!
4. Adaugă semințe
Nu în ultimul rând, nu uita să adaugi la micul tău dejun un mix de semințe.
Semințele sunt foarte bogate în minerale, pe lângă fibre, proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Care sunt opțiunile? Iată-le:
Pentru a fi digerate, semințele de in și de cânepă trebuie să fie fierte odată cu cerealele. O altă variantă ar fi să fie mărunțite în râșnița de cafea înainte de a fi presărate peste micul dejun.
Citește și...
Comentarii