Trandafirii – 5 beneficii și rețete
Am să vă prezint aici imagini frumoase cu trandafiri și cu fructe, dar și informații și rețete interesante preparate cu petale de trandafiri.
Trandafirul - 5 beneficii
1. Trandafirul - rege în alta culinare pentru preparate dellicioase și delicatese savuroase!
Sunt soiuri de trandafiri care sunt bune chiar și la dulceață sau la siropuri parfumate și răcoritoare care se pot consuma pe timp de vară, dar sunt și soiuri de trandafiri care sunt bune pentru cosmetice și parfumuri, iar alte soiuri de trandafiri ne aduc starea de bine doar privindu-i.
Imagine trandafiri albi - beneficii vizuale
2. Trandafirul - beneficii pentru arta creatoare în muzine, pictură și versuri!
Cele peste 200 de specii de trandafir (Rosa damascena Mill., Rosa centifolia – denumirea latină, familia Rosaceae) au fost şi sunt muză inspiratoare atât pentru talentele în muzică sau pictură, dar şi pentru pasionații de litere și versuri poetice.
Imagini cu trandafiri galbeni - beneficii vizuale

3. Trandafirul și uleiul de trandafiri - beneficii remarcabile pentru sănătatea corporală!
Aroma de trandafir este în mod constant utilizată în parfumarea detergenţilor și a săpunurilor; în parfumuri florale, fantezie şi în loţiuni de îngrijire a tenului, în şampoane şi alte produse cosmetice pentru îngrijire corporală. Este recomandat pentru sănătate să utilizăm însă apa de trandafir şi uleiul de trandafir şi să renunţăm la cosmeticele sau produsele cu aromă de trandafir (care se obţine de obicei prin compoziţii sintetice sau parţial sintetice). Uleiul de trandafir este cel mai des folosit în masajoterapia de relaxare şi în refacerea tonusului prin metoda aeroterapiei.
Ce compoziţie chimică conţine uleiul de trandafiri?
Extractele din flori de trandafir se caracterizează în primul rând prin prezenţa unei mari cantităţi de alcool β-feniletilic, dar mai conţin în cantităţi mai mici: citronelol, eugenol, geraniol, metileugenol, farnesol, aldehide grase, acizi şi stearopten, care este format din parafine cu număr mare de atomi de carbon impar, C21 – C35 şi în cantităţi mai mici olefine cu număr de atomi de carbon impar C15 – C21, compuşi policiclici şi triterpenoidici.
Imagine cu trandafiri roșii
4. Trandafirul inspiraţie pentru arta culinară decorativă
Sunt foarte sigură că vă plac trandafirii nu numai în grădina din faţa casei, dar şi în farfurie. Vă invit să facem o mică incursiune în arta culinară decorativă şi nu veţi regreta să descoperiţi aşa delicioase reţete cu motiv floral de trandafir. Voi menţiona doar câteva reţete pe care le puteţi găsi uşor căutând pe net: aperitive festive trandafiri din legume la cuptor; tarte de mere şi nuci în formă de trandafir; trandafiri din cartofi dulci; tandafiri de pizza; trandafiri din mere şi aromă de scorţişoară; dulceaţă de trandafiri; ciocolată de roşcove cu trandafiri; ceai sau sirop de trandafiri şi lămâie; biscuiţi ardeleneţti cu aromă de lavandă, trandafir şi muşeţel, biscuiţi vegani cu coacăze şi tarandafiri, cornuleţe cu dulceaţă de trandafiri şi migdale, cozonaci cu alune de pădure şi nuci în formă de trandafiri, trandafiri din morcovi şi roşii umplute cu brânză, brânzoace trandafiri moldoveneşti etc.
Imagini cu trandafiri roz
5. Trandafirii - benefici într-o ceșcă de ceai și pentru spălari corporale! Pe vreme rece ceaiurile de trandafir sunt reconfortante atât în ceașca de ceai, cât și folosit pentru băile corporale. În continuare aveți rețeta de sirop de trandafir de dulceață.
Sirop de trandafiri de dulceață
Cu toate că am avut parte de o primăvară capricioasă cu multe ploi și frig, totuși trandafirii de dulceață au rezistat și chiar au înflorit și mi-am propus să vă scriu astăzi o rețetă de băutură răcoritoare din trandafiri de dulceață, excelentă pentru vremea caldă, iar dacă e frig se poate bea ca un ceai călduț.
Ustensile necesare pentru obținerea siropului natural de trandafiri de dulceață:
-
oală cu capacitate 5 l,
-
o sită mare,
-
un cuțit pentru tăiat lămâile,
-
un polonic,
-
o paletă de plastic pentru amestecat mierea în lichidul obținut din fierberea petalelor de trandafir.

Ingrediente pentru siropul de trandafiri de dulceață
-
1 kg de petale de trandafiri de dulceață,
-
sucul de la 2 lămâi,
-
2, 5 – 3 litri de apă și miere pentru îndulcit băutura de trandafiri de dulceață.

Mod de preparare al siropului de trandafiri de dulceață
Se adună petale de trandafiri de dulceață, cam un kg de petale și se pun într-o sită și se spală sub jet de apă, apoi se pun la firt într-o oală, cu 2, 5 -3 litri de apă.
După 5 -10 minute de fierbere în clocot, se scurg petalele de trandafir și vom obține un lichid de culoare trandafirie cu parfum plăcut de trandafiri de dulceață.
Se adaugă zeama de la cele două lămâi și apoi se lasă la răcit; abia după răcire se poate îndulci cu miere. Siropul de trandafir de dulceață se poate bea la întâlnirile cu cei dragi, când pe mese sunt platouri cu biscuiți cu nuci și fructe uscate.
Rețetă de biscuiți cu lavandă, trandafir și mușețel
Biscuiții aceștia cu lavandă, trandafir și mușețel sunt ușor de pregătit și foarte delicioși, ceva asemănător ne pregătea bunicul din partea mamei, care a fost bucătar.

Ingrediente pentru biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel
- 500 g de făină obținută prin râșnirea a 500 g mix “6 cereale”,
- 250 ml apă în care clocotim flori comestibile: un pliculeț de ceai de mușețel, un crenguță de lavandă și petalele bine spălate ale unui trandafir de dulceață și după clocot se strecoară,
- 4 -5 linguri de ulei din semințe de floarea-soarelui,
- coajă răzuită de la o lămâie,
- 2 linguri de pudră de roșcove,
- 3 – 4 linguri de zahăr brun,
- un pliculeț de praf de copt stins în zeamă de lămâie
- 200 g făină de grâu pentru frâmântat bine aluatul obținut.
Mod de preparare:
După ce amestecăm toate ingredientele într-un vas până obținem o cocă de consindență ușor de modelat; trecem coca prin forma de biscuiți de la mașina de tocat și o tăiem pentru a avea biscuiți de cel mult 4 – 5 cm. Pe o tavă unsă, cu puțin ulei de semințe de floarea-soarelui, vom aranja biscuiții pentru operațiunea de coacere, care nu va dura mai mult de 20 de minute, după ce am încălzit cuptorul timp de 10 minute înainte de a pune la copt tava cu biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel. Ușor rumeniți și puțin crocanți, biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel sunt excelenți.
Pot fi serviți ca atare sau cu ceai de fructe de pădure, de căpșuni sau ceai de tei (la cină). Poftă bună!
Comentarii