Trandafir şi ulei de trandafir
Cele peste 200 de specii de trandafir (Rosa damascena Mill., Rosa centifolia – denumirea latină, familia Rosaceae) au fost şi sunt muză inspiratoare atât pentru talentele în muzică sau pictură, dar şi pentru pasionaţii de frumuseţe şi artă culinară.
Trandafirul şi uleiul de trandafir inspiraţie pentru sănătate şi frumuseţe corporală
Aroma de trandafir este în mod constant utilizată în parfumarea detergenţilor și a săpunurilor; în parfumuri florale, fantezie şi în loţiuni de îngrijire a tenului, în şampoane şi alte produse cosmetice pentru îngrijire corporală. Este recomandat pentru sănătate să utilizăm însă apa de trandafir şi uleiul de trandafir şi să renunţăm la cosmeticele sau produsele cu aromă de trandafir (care se obţine de obicei prin compoziţii sintetice sau parţial sintetice). Uleiul de trandafir este cel mai des folosit în masajoterapia de relaxare şi în refacerea tonusului prin metoda aeroterapiei.
Ce compoziţie chimică conţine uleiul de trandafiri?
Extractele din flori de trandafir se caracterizează în primul rând prin prezenţa unei mari cantităţi de alcool β-feniletilic, dar mai conţin în cantităţi mai mici: citronelol, eugenol, geraniol, metileugenol, farnesol, aldehide grase, acizi şi stearopten, care este format din parafine cu număr mare de atomi de carbon impar, C21 – C35 şi în cantităţi mai mici olefine cu număr de atomi de carbon impar C15 – C21, compuşi policiclici şi triterpenoidici.
Trandafirul inpiraţie pentru muzică şi poezie
Frumuseţea pe care Dumnezeu a dat-o trandafirului este cântată în poemul de dragoste din Cântarea Cântărilor 2:1, unde este scrisă cea mai frumoasă comparaţie a femei cu „un trandafir din Saron, un crin din văi” şi găsim menţionată această floare nobilă în diverse poezii şi cântece pentru copii sau ca sursă de inspiraţie a nenumărate melodii de dragoste, precum: „Trandafir de la Moldova,” „Un milion di rose rosse”, varianta rusească pentru acest cântec este cântată de Alla Pugacheova, iar varianta franzuzească este cântată de Dominique Moisan şi alţii.
Trandafirul inspiraţie pentru pictori
Trandafirul a fost încă din vechi timpuri floare inspiratoare în picturi celebre, precum exemplele de mai jos:
- Pierre Auguste Renoir – Trandafiri şi iasomie în vaza de porţelan,
- Vincent Van Gogh - Trandafiri 1890,
- Claude Monet – Vaza cu flori,
- Ştefan Luchian – Trandafiri, Trandafiri albi etc.,
- Constantin Isachie – Trandafiri,
- Constantin Artachino – Trandafirul roz,
- Nicolae Tonitza – Trandafiri albi,
- Theodor Pallady – Natură statică cu trandafiri şi mere,
- Rudolf Schweitzer – Cumpăna – Trandafirul galben
- Nicolae Vermont – Trandafiri
- Nicolae Grigorescu - Trandafiri sălbatici
Pentru pasionaţii de pictură vă invit să vedeţi galerii de artă şi picturi celebre.
Trandafirul inspiraţie pentru arta culinară decorativă
Sunt foarte sigură că vă plac trandafirii nu numai în grădina din faţa casei, dar şi în farfurie. Vă invit să facem o mică incursiune în arta culinară decorativă şi nu veţi regreta să descoperiţi aşa delicioase reţete cu motiv floral de trandafir. Voi menţiona doar câteva reţete pe care le puteţi găsi uşor căutând pe net: aperitive festive trandafiri din legume la cuptor; tarte de mere şi nuci în formă de trandafir; trandafiri din cartofi dulci; tandafiri de pizza; trandafiri din mere şi aromă de scorţişoară; dulceaţă de trandafiri; ciocolată de roşcove cu trandafiri; ceai sau sirop de trandafiri şi lămâie; biscuiţi ardeleneţti cu aromă de lavandă, trandafir şi muşeţel, biscuiţi vegani cu coacăze şi tarandafiri, cornuleţe cu dulceaţă de trandafiri şi migdale, cozonaci cu alune de pădure şi nuci în formă de trandafiri, trandafiri din morcovi şi roşii umplute cu brânză, brânzoace trandafiri moldoveneşti etc.
Rețetă de biscuiți cu lavandă, trandafir și mușețel
Biscuiții aceștia cu lavandă, trandafir și mușețel sunt ușor de pregătit și foarte delicioși, ceva asemănător ne pregătea bunicul din partea mamei, care a fost bucătar.
Ingrediente pentru biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel
- 500 g de făină obținută prin râșnirea a 500 g mix “6 cereale”,
- 250 ml apă în care clocotim flori comestibile: un pliculeț de ceai de mușețel, un crenguță de lavandă și petalele bine spălate ale unui trandafir de dulceață și după clocot se strecoară,
- 4 -5 linguri de ulei din semințe de floarea-soarelui,
- coajă răzuită de la o lămâie,
- 2 linguri de pudră de roșcove,
- 3 – 4 linguri de zahăr brun,
- un pliculeț de praf de copt stins în zeamă de lămâie
- 200 g făină de grâu pentru frâmântat bine aluatul obținut.
Mod de preparare:
După ce amestecăm toate ingredientele într-un vas până obținem o cocă de consindență ușor de modelat; trecem coca prin forma de biscuiți de la mașina de tocat și o tăiem pentru a avea biscuiți de cel mult 4 – 5 cm. Pe o tavă unsă, cu puțin ulei de semințe de floarea-soarelui, vom aranja biscuiții pentru operațiunea de coacere, care nu va dura mai mult de 20 de minute, după ce am încălzit cuptorul timp de 10 minute înainte de a pune la copt tava cu biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel. Ușor rumeniți și puțin crocanți, biscuiții cu lavandă, trandafir și mușețel sunt excelenți.
Pot fi serviți ca atare sau cu ceai de fructe de pădure, de căpșuni sau ceai de tei (la cină). Poftă bună!
Odorante şi Aromatizante - Chimie, Tehnologie, aplicaţii, Gh. Rădoiaş, T. Cădariu, Editura Tehnică 1988
Actualizat la: 14.08.2019
Comentarii