Top 10 fructe uscate
Consumul de fructe uscate poate să aducă foarte multe beneficii organismului uman prin conținutul lor bogat de vitamine, microelemente și diverse substanțe nutritive. Care este deci topul celor 10 fructe uscate?
1. Stafide

Stafidele sunt struguri stafidiți, foarte folositoare nutritiv, având proprietăți pectorale de calmare a tusei.
Pot fi folosite cu rezultate garantate după ce au fost lasate la muiat în apă calduță timp de 20 de minune.
Stafidele aurii sunt stimulente, iar cele de culoare închise – stafidele brune sunt astrigente datorită taninului pe care îl conțin și în mod deosebit tonice, având un conținut bogat de acizi organici, minerale: sodiu (2 mg /100 de g de stafide), potasiu (255 mg / 100 g de stafide), fier, calciu, fosfor; dar și vitamine (A, B1, B2, B3 – niacină și C).
2. Caise uscate

Caisele uscate sunt fructe foarte nutritive care au un aport mare de minerale, vitamine și microelemente precum: fier, cobalt, brom, magneziu, calciu etc.
Aceste fructe sunt tonic nervine și au efecte asupra tranzitului intestinal: caisele proaspete sunt astrigente, antidiareice; iar consumul de caise uscate este benefic în constipații, acestea fiind sunt laxative, după cum precizează Mircea Alexan și Ovidiu Bojor în cartea „Fructele și legumele – factori de terapie naturală”.
3. Cireșe uscate

Cireșele uscate sunt bogate în săruri de Na, K, Ca, P, Mg, Fe, vitamine (A, B1, B2, niacin și C), dar și hidrați de carbon ( 13 g – 14g /100g de cireșe). Aceste fructe uscate utilizate ca tratament împotriva obezității, cu efecte benefice asupra întregului organism, se pregătește astfel: infuzie cu cireșe uscate ( o lingură la cană).
4. Coacăze uscate
Coacăzele uscate sunt remarcabile pentru conținutul lor în vitamina C ( de circa 3 – 4 ori mai mare decât lămâile). Infuzia din coacăze negre – fructe uscate (1-2 lingurițe la cană; se beau 2 – 3 căni pe zi) este benefică mai ales în sezonul rece când suntem mai predispuși la răceli cu tuse și febră. Coacăzele au proprietatea de a purifica organismul de toxine, așadar nu le dați uitării doar pentru că sunt prea acre.
5. Afine uscate

Afinele uscate sunt un tratament naturist benefic împotriva oxiurilor.
Se pregătește un decoct cu o linguriță de afine uscate la cană sau macerat la rece cu aceeași cantitate, timp de 8 ore, bându-se 2 căni pe zi.
Acest tratament se repetă timp de 3 zile, timp în care nu se consumă nici un alt aliment.
Pentru copii se poat administra și cu 100 g lapte, mai ales pentru cei mici.
6. Prune uscate

Prune uscate, ca tratament în cazul inflamațiilor splinei: se recomandă decoctul cu prune uscate și se bea dimineața lichidul, iar fructele din decoct se consumă seara înainte de culcare.
Infuzia obținută dintr-o prună uscată și o smochină la 100 ml apă, dacă este administrată copiilor ușor irascibili, are efect de calmare a tranzitului intestinal în cazul în care irascibilitatea este provocată de constipație.
Prunele uscate sunt consumate ca delicatese culinare în combinație cu orez sau utilizate la garnisirea prăjiturilor; mai mult chiar în specialități gastronomice, precum: sărmăluțe cu prune uscate.
7. Curmale uscate

Curmale uscate – infuzie cu 50 g la litru, bându-se 2 – 3 căni pe zi. Sunt fructe bogate în zaharuri, cu proprietăți puternic energizante și remineralizante, astfel au efecte benefice în astenie fizică, intelectuală, în sarcină sau în tratarea bolilor aparatului respirator, în tuberculoză, dar și copiilor în perioada de creștere.
8. Smochine uscate

Smochinele uscate sunt fructe cu proprietăți emoliente. Consumul lor fiind recomandat pentru infecții ale stomacului și ale aparatului respirator (în bronșite, laringite, pneumonii etc.).
Tratamentul cu smochine constă în a bea 2 căni pe zi dintr-un decoct expectorant făcut din 2 – 3 fructe la o cană cu apă.
9. Mango

Mango – benefic în probleme ale vederii, hipertensiunii și în infecții ale pielii. Poate fi consumat proaspăt sau ca fructe uscate – mango confiat la micul dejun împreună cu cereale (musli) și diverse semințe sau adăugat în compoziția înghețatelor și a diverselor prăjituri, oferindu-le consumatorilor aroma sa de necontestat.
10. Papaya

Papaya – benefic în afecțiuni ale stomacului și ale intestinelor. Este bogat în folați – substanțe esențiale în formarea globulelor roșii în sânge.
Este un fruct delicios atât în stare proaspătă, dar și ca fructe uscate - cuburile de mango pot fi adăugate peste salate de fructe sau pot fi utilizate la garnisirea înghețatelor, coloristica acestui fruct oferind un aspectul de neegalat.
» Vezi oferta de FRUCTE USCATE
Actualizat la: 20.11.2019
Comentarii