Ţelina și uleiul de țelină

0 Comentează
Share:

Țelina este o plantă bianuală, cultivată în toate regiunile cu climă temperată. Foarte bogată în săruri minerale, țelina este numită și “viagra săracului”. Unicitatea gustului țelinei este dată de uleiul esențial pe care îl conține și care face ca această plantă să aibă multiple beneficii pentru sănătate.

TelinăUleiul volatil de țelină se obține prin antrenare cu abur și se face doar pe recolte de țeline după al doilea an de vegetație. Principalii producători de ulei volatil de țelină - lichid de culoare galben deschisă sau portocalie, cu un miros puternic, specific și proaspăt, sunt: Franța, Olanda, Ungaria, India și Statele Unite ale Americii.

Potrivit recomandărilor scrise în cartea “Alimentație sănătoasă” de dr. George Pamplona-Roger, țelina este eficientă în caz de: hipertensiune, artrită, gută, pietre la rinichi, acidoză metabolică (excelent alcalinizant datorită conținutului bogat în săruri minerale), diabet, psoriazis, edeme și altele.

 

Ce conține țelina?

80% din compoziția chimică a țelinei sunt hidrocarburi monoterpenice: camfen, mircen, α și β – pinen, γ -terpinen etc.; dar și compuși terpenici oxigenați și de altă natură: dihidrocarveol, carvonă, α-terpineol, eugenol, piperitonă, 3 -butilftalidă, ftalide (în cantități mici, însă cu influență mare asupra mirosului) și compuși sesquiterpenici: β-elemen, și β-selinen, santalol etc.

Țelina conține multe săruri minerale, vitamine (C, B1, B2, etc.), este săracă în proteine și nu conține grăsimi.

 

Utilizări – țelină și ulei de țelină

1. Țelina este folosită crudă în salate sau în curele de slăbit se folosește zeama proaspătă obținută prin stoarcerea în storcătorul de fructe și legume a 4 -5 tulpini de țelină cu tot cu frunze și zeama de la o lămâie, astfel se obține un pahar de suc de țelină.

2. Țelina, împreună cu ceapa, usturoiul și pătrunjelul, ca și condiment și ingredient de bază pentru prepararea supelor, a ciorbelor și a mâncărurilor, sporind savoarea acestor preparate culinare.

3. Uleiul de țelină este folosit ca și condiment în cantitate maximă admisă de 0, 005% pentru aromatizarea băuturilor alcoolice și nealcoolice și în condimente pentru supe (mix-uri de legume pentru ciorbe) și sosuri, în supele concentrate și alte produse alimentare existente în comerț.

 

Iată şi reţeta mea de salată cu ţelină şi morcovi:

Salată de țelină și morcovi

Foarte gustoasă și hrănitoare, salata cu țelină și morcovi este sănătate pe pâine…

Ingrediente pentru salata de țelină cu morcovi – 2 porții

 

Mod de preparare a salatei de țelină cu morcovi

1. După curățare și spălare, țelina și morcovul se răzuiesc mărunt.

2. Se adaugă celelalte ingrediente, se amestecă și se servește salata ca atare sau alături de mâncăruri pe bază de: orez, cartof, năut, linte, fasole (exemplu: fasole bătută), etc.

Poftă bună!

Țelină, crudă - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Apium graveolens
Nume original USDA: Celery, raw
Cod USDA: 11143

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 16 kcal 1%
Calori din carbohidrați 0 kcal
Calorii din lipide 0 kcal
Calorii din proteine 0 kcal
Energie 67 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 2.97 g 1%
Fibre alimentare, total 1.6 g 6%
Glucide, total 1.34 g
Sucroză 0.08 g
Glucoză (dextroză) 0.4 g
Fructoză 0.37 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0.48 g
Amidon 0 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 40 mg 4%
Fier, Fe 0.2 mg 1%
Magnesiu, Mg 11 mg 3%
Fosfor, P 24 mg 2%
Potasiu, K 260 mg 7%
Sodiu, Na 80 mg 3%
Zinc, Zn 0.13 mg 1%
Cupru, Cu 0.035 mg 2%
Mangan, Mn 0.103 mg 5%
Seleniu, Se 0.4 μg 1%
Fluor, F 4 μg

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 3.1 mg 5%
Vitamina B-1, tiamină 0.021 mg 1%
Vitamina B-2, riboflavină 0.057 mg 3%
Vitamina B-3, niacină 0.32 mg 2%
Acid pantotenic 0.246 mg 2%
Vitamina B-6 0.074 mg 4%
Folat, total 36 μg 9%
Acid folic 0 μg
Folat 36 μg
Folat, DFE 36 μg
Colină, total 6.1 mg
Betaine 0.1 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 449 IU 9%
Vitamina A, RAE 22 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 270 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 283 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.27 mg 1%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0 mg
Tocoferol, gama 0 mg
Tocoferol, delta 0 mg
Tocotrienol, alfa 0.01 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 29.3 μg 37%
Dihydrophylloquinone 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.17 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.042 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.001 g
16:0 0.037 g
18:0 0.004 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.032 g
16:1 undifferentiated 0.001 g
18:1 undifferentiated 0.031 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.079 g
18:2 undifferentiated 0.079 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 6 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.69 g 1%
Triptofan 0.009 g
Treonină 0.02 g
Izoleucină 0.021 g
Leucină 0.032 g
Lizină 0.027 g
Metionină 0.005 g
Cisteină 0.004 g
Fenilalanină 0.02 g
Tirozină 0.009 g
Valină 0.027 g
Arginină 0.02 g
Histidină 0.012 g
Alanină 0.023 g
Acid aspartic 0.117 g
Acid glutamic 0.09 g
Glicină 0.021 g
Prolină 0.018 g
Serină 0.02 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 95.43 g
Cenușă 0.75 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Gh. Rădoiaş, C. Emil, T. Cădariu - Odorante şi aromatizante - Chimie, tehnologie, aplicaţii, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1988
Sănătate prin alimentație, dr. George D. Pamplona-Roger, Editura Viață și Sănătate, 2011