Ţelina și uleiul de țelină
Țelina este o plantă bianuală, cultivată în toate regiunile cu climă temperată. Foarte bogată în săruri minerale, țelina este numită și “viagra săracului”. Unicitatea gustului țelinei este dată de uleiul esențial pe care îl conține și care face ca această plantă să aibă multiple beneficii pentru sănătate.
Uleiul volatil de țelină se obține prin antrenare cu abur și se face doar pe recolte de țeline după al doilea an de vegetație. Principalii producători de ulei volatil de țelină - lichid de culoare galben deschisă sau portocalie, cu un miros puternic, specific și proaspăt, sunt: Franța, Olanda, Ungaria, India și Statele Unite ale Americii.
Potrivit recomandărilor scrise în cartea “Alimentație sănătoasă” de dr. George Pamplona-Roger, țelina este eficientă în caz de: hipertensiune, artrită, gută, pietre la rinichi, acidoză metabolică (excelent alcalinizant datorită conținutului bogat în săruri minerale), diabet, psoriazis, edeme și altele.
Ce conține țelina?
80% din compoziția chimică a țelinei sunt hidrocarburi monoterpenice: camfen, mircen, α și β – pinen, γ -terpinen etc.; dar și compuși terpenici oxigenați și de altă natură: dihidrocarveol, carvonă, α-terpineol, eugenol, piperitonă, 3 -butilftalidă, ftalide (în cantități mici, însă cu influență mare asupra mirosului) și compuși sesquiterpenici: β-elemen, și β-selinen, santalol etc.
Țelina conține multe săruri minerale, vitamine (C, B1, B2, etc.), este săracă în proteine și nu conține grăsimi.
Utilizări – țelină și ulei de țelină
1. Țelina este folosită crudă în salate sau în curele de slăbit se folosește zeama proaspătă obținută prin stoarcerea în storcătorul de fructe și legume a 4 -5 tulpini de țelină cu tot cu frunze și zeama de la o lămâie, astfel se obține un pahar de suc de țelină.
2. Țelina, împreună cu ceapa, usturoiul și pătrunjelul, ca și condiment și ingredient de bază pentru prepararea supelor, a ciorbelor și a mâncărurilor, sporind savoarea acestor preparate culinare.
3. Uleiul de țelină este folosit ca și condiment în cantitate maximă admisă de 0, 005% pentru aromatizarea băuturilor alcoolice și nealcoolice și în condimente pentru supe (mix-uri de legume pentru ciorbe) și sosuri, în supele concentrate și alte produse alimentare existente în comerț.
Iată şi reţeta mea de salată cu ţelină şi morcovi:
Salată de țelină și morcovi
Foarte gustoasă și hrănitoare, salata cu țelină și morcovi este sănătate pe pâine…
Ingrediente pentru salata de țelină cu morcovi – 2 porții
- 2 – 3 morcovi mari proaspeți,
- 2 rădăcini de țelină,
- sucul de la o lămâie,
- 1-2 linguri ulei de măsline sau din semințe de floarea-soarelui,
- sare după gust.
Mod de preparare a salatei de țelină cu morcovi
1. După curățare și spălare, țelina și morcovul se răzuiesc mărunt.
2. Se adaugă celelalte ingrediente, se amestecă și se servește salata ca atare sau alături de mâncăruri pe bază de: orez, cartof, năut, linte, fasole (exemplu: fasole bătută), etc.
Poftă bună!Țelină, crudă - Valori nutriționale
Calorii
Nutrient | UM | %DZR | |
Energie | 16 | kcal | 1% |
Calori din carbohidrați | 0 | kcal | |
Calorii din lipide | 0 | kcal | |
Calorii din proteine | 0 | kcal | |
Energie | 67 | kJ |
Carbohidrați
Nutrient | UM | %DZR | |
Carbohidrați, total | 2.97 | g | 1% |
Fibre alimentare, total | 1.6 | g | 6% |
Glucide, total | 1.34 | g | |
Sucroză | 0.08 | g | |
Glucoză (dextroză) | 0.4 | g | |
Fructoză | 0.37 | g | |
Lactoză | 0 | g | |
Maltoză | 0 | g | |
Galactoză | 0.48 | g | |
Amidon | 0 | g |
Minerale
Nutrient | UM | %DZR | |
Calciu, Ca | 40 | mg | 4% |
Fier, Fe | 0.2 | mg | 1% |
Magnesiu, Mg | 11 | mg | 3% |
Fosfor, P | 24 | mg | 2% |
Potasiu, K | 260 | mg | 7% |
Sodiu, Na | 80 | mg | 3% |
Zinc, Zn | 0.13 | mg | 1% |
Cupru, Cu | 0.035 | mg | 2% |
Mangan, Mn | 0.103 | mg | 5% |
Seleniu, Se | 0.4 | μg | 1% |
Fluor, F | 4 | μg |
Vitamine
Nutrient | UM | %DZR | |
Vitamina C, acid ascorbic total | 3.1 | mg | 5% |
Vitamina B-1, tiamină | 0.021 | mg | 1% |
Vitamina B-2, riboflavină | 0.057 | mg | 3% |
Vitamina B-3, niacină | 0.32 | mg | 2% |
Acid pantotenic | 0.246 | mg | 2% |
Vitamina B-6 | 0.074 | mg | 4% |
Folat, total | 36 | μg | 9% |
Acid folic | 0 | μg | |
Folat | 36 | μg | |
Folat, DFE | 36 | μg | |
Colină, total | 6.1 | mg | |
Betaine | 0.1 | mg | |
Vitamina B-12 | 0 | μg | 0% |
Vitamina B-12, adăugată | 0 | μg | |
Vitamina A, IU | 449 | IU | 9% |
Vitamina A, RAE | 22 | μg | |
Retinol | 0 | μg | |
Caroten, beta | 270 | μg | |
Caroten, alfa | 0 | μg | |
Cryptoxanthin, beta | 0 | μg | |
Licopen | 0 | μg | |
Luteină + zeaxantină | 283 | μg | |
Vitamina E, alfa-tocopherol | 0.27 | mg | 1% |
Vitamina E, adăugată | 0 | mg | |
Tocoferol, beta | 0 | mg | |
Tocoferol, gama | 0 | mg | |
Tocoferol, delta | 0 | mg | |
Tocotrienol, alfa | 0.01 | mg | |
Tocotrienol, beta | 0 | mg | |
Tocotrienol, gama | 0 | mg | |
Tocotrienol, delta | 0 | mg | |
Vitamina D (D2 + D3) | 0 | μg | |
Vitamina D | 0 | IU | 0% |
Vitamina K (phylloquinone) | 29.3 | μg | 37% |
Dihydrophylloquinone | 0 | μg |
Lipide și acizi grași
Nutrient | UM | %DZR | |
Lipide, total | 0.17 | g | 0% |
Acizi grași saturați, total | 0.042 | g | 0% |
4:0 | 0 | g | |
6:0 | 0 | g | |
8:0 | 0 | g | |
10:0 | 0 | g | |
12:0 | 0 | g | |
14:0 | 0.001 | g | |
16:0 | 0.037 | g | |
18:0 | 0.004 | g | |
Acizi grași mononesaturați, total | 0.032 | g | |
16:1 undifferentiated | 0.001 | g | |
18:1 undifferentiated | 0.031 | g | |
20:1 | 0 | g | |
22:1 undifferentiated | 0 | g | |
Acizi grași polinesaturați, total | 0.079 | g | |
18:2 undifferentiated | 0.079 | g | |
18:3 undifferentiated | 0 | g | |
18:4 | 0 | g | |
20:4 undifferentiated | 0 | g | |
20:5 n-3 (EPA) | 0 | g | |
22:5 n-3 (DPA) | 0 | g | |
22:6 n-3 (DHA) | 0 | g | |
Acizi grași trans, total | 0 | g | |
Colesterol | 0 | mg | 0% |
Fitosteroli | 6 | mg |
Proteine și amino acizi
Nutrient | UM | %DZR | |
Proteine | 0.69 | g | 1% |
Triptofan | 0.009 | g | |
Treonină | 0.02 | g | |
Izoleucină | 0.021 | g | |
Leucină | 0.032 | g | |
Lizină | 0.027 | g | |
Metionină | 0.005 | g | |
Cisteină | 0.004 | g | |
Fenilalanină | 0.02 | g | |
Tirozină | 0.009 | g | |
Valină | 0.027 | g | |
Arginină | 0.02 | g | |
Histidină | 0.012 | g | |
Alanină | 0.023 | g | |
Acid aspartic | 0.117 | g | |
Acid glutamic | 0.09 | g | |
Glicină | 0.021 | g | |
Prolină | 0.018 | g | |
Serină | 0.02 | g |
Alte informații
Nutrient | UM | %DZR | |
Apă | 95.43 | g | |
Cenușă | 0.75 | g | |
Alcool, etilic | 0 | g | |
Cafeină | 0 | mg | |
Teobromină | 0 | mg |
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Comentarii