Potrivit recomandărilor scrise în cartea “Alimentație sănătoasă” de dr. George Pamplona-Roger, țelina este eficientă în caz de: hipertensiune, artrită, gută, pietre la rinichi, acidoză metabolică (excelent alcalinizant datorită conținutului bogat în săruri minerale), diabet, psoriazis, edeme și altele.
Ce conține țelina?
80% din compoziția chimică a țelinei sunt hidrocarburi monoterpenice: camfen, mircen, α și β – pinen, γ -terpinen etc.; dar și compuși terpenici oxigenați și de altă natură: dihidrocarveol, carvonă, α-terpineol, eugenol, piperitonă, 3 -butilftalidă, ftalide (în cantități mici, însă cu influență mare asupra mirosului) și compuși sesquiterpenici: β-elemen, și β-selinen, santalol etc.
Țelina conține multe săruri minerale, vitamine (C, B1, B2, etc.), este săracă în proteine și nu conține grăsimi.
Utilizări – țelină și ulei de țelină
1. Țelina este folosită crudă în salate sau în curele de slăbit se folosește zeama proaspătă obținută prin stoarcerea în storcătorul de fructe și legume a 4 -5 tulpini de țelină cu tot cu frunze și zeama de la o lămâie, astfel se obține un pahar de suc de țelină.
2. Țelina, împreună cu ceapa, usturoiul și pătrunjelul, ca și condiment și ingredient de bază pentru prepararea supelor, a ciorbelor și a mâncărurilor, sporind savoarea acestor preparate culinare.
3. Uleiul de țelină este folosit ca și condiment în cantitate maximă admisă de 0, 005% pentru aromatizarea băuturilor alcoolice și nealcoolice și în condimente pentru supe (mix-uri de legume pentru ciorbe) și sosuri, în supele concentrate și alte produse alimentare existente în comerț.
Iată şi reţeta mea de salată cu ţelină şi morcovi:
Salată de țelină și morcovi
Foarte gustoasă și hrănitoare, salata cu țelină și morcovi este sănătate pe pâine…
Ingrediente pentru salata de țelină cu morcovi – 2 porții
Mod de preparare a salatei de țelină cu morcovi
1. După curățare și spălare, țelina și morcovul se răzuiesc mărunt.
2. Se adaugă celelalte ingrediente, se amestecă și se servește salata ca atare sau alături de mâncăruri pe bază de: orez, cartof, năut, linte, fasole (exemplu: fasole bătută), etc.
Poftă bună!
Comentarii