Țelina – 10 beneficii și utilizări
Țelina ( Apium Graveolens, Fam. Umbelliferae - în latină, iar în engleză și franceză – Celeri, în germană – Sellerie, Apio în spaniolă) este o plantă bianuală, care își are originea din vremuri străvechi ale civilizațiilor grecești, egiptene și romane și este cultivată în toate regiunile cu climă temperată. Importanța alimentară este dată de conținutul bogat în săruri minerale, ceea ce face ca țelina să fie numită și “viagra săracului”. Unicitatea gustului țelinei este dată de uleiul esențial pe care îl conține și care face ca această plantă să aibă multiple beneficii pentru sănătate.
Ce conține țelina?
80% din compoziția chimică a țelinei sunt hidrocarburi monoterpenice: camfen, mircen, α și β – pinen, γ -terpinen etc.; dar și compuși terpenici oxigenați și de altă natură: dihidrocarveol, carvonă, α-terpineol, eugenol, piperitonă, 3 -butilftalidă, ftalide (în cantități mici, însă cu influență mare asupra mirosului) și compuși sesquiterpenici: β-elemen, și β-selinen, santalol etc.
Țelina conține multe săruri minerale, vitamine (C, B1, B2, etc.), este săracă în proteine și nu conține grăsimi.
Țelină – 10 beneficii și utilizări
Potrivit recomandărilor scrise în cartea “Alimentație sănătoasă” de dr. George Pamplona-Roger, țelina este eficientă în caz de: hipertensiune, artrită, gută, pietre la rinichi, acidoză metabolică (excelent alcalinizant datorită conținutului bogat în săruri minerale), diabet, psoriazis, edeme și altele.
1. Țelina are proprietăți de a scădea aciditatea gastrică! În cazul afecțiunilor de stomac se recomandă consumul zilnic de suc de morcov cu țelină rădăcină cu tot cu frunzele verzi, desigur după ce au fost bine spălate și curățate.
2. Țelina te ajută să-ți menții silueta! Țelina este folosită crudă în salate sau în curele de sucuri pentru slăbit se folosește zeama proaspătă obținută prin stoarcerea în storcătorul de fructe și legume a 4 -5 tulpini de țelină cu tot cu frunze și zeama de la o lămâie, astfel se obține un pahar de suc de țelină, care se bea zilnic la micul dejun, pentru 2 -3 săptămâni.
3. Țelina – aport de vitamine și minerale în arta culinară! Țelina, împreună cu ceapa, usturoiul și pătrunjelul, ca și condiment și ingredient de bază pentru prepararea supelor, a ciorbelor și a mâncărurilor, sporind savoarea preparatelor culinare. Uleiul de țelină este folosit ca și condiment în cantitate maximă admisă de 0, 005% pentru aromatizarea băuturilor și în condimentele pentru supe (mix-uri de legume pentru ciorbe) și sosuri, în supele concentrate și alte produse alimentare existente în comerț.
4. Țelina benefică în afecțiuni ale aparatului genital! Siropurile cu suc de țelină și miere șunt excelente pentru tratarea afecțiunile aparatului genital și este tonic general atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
5. Țelina te scapă de pietre la rinichi! Țelina are proprietăți declorurante și diuretice, așadar curele cu suc de țelină sunt benefice în tratarea infecțiilor urinare și eliminarea pietrelor de la rinichi. 30 de g de suc de țelină la un litru de apă se beau dimineața înainte de micul dejun cu cel puțin o jumătate de oră și aceasta va ajuta împotriva afecțiunilor localizate la rinichi sau la vezica urinară.
6. Sucul de țelină este eficient în calmarea tusei! Sucul de țelină este recomandat pentru cei care se luptă cu tusea, iar pe timp de iarnă când suntem expuși la temperaturi scăzute și degerături preparatele cu țelină hrănesc și întăresc imunitatea, iar ceaiurile calde sunt excelente pentru a mări rezistența organismului la frig. Alte legume recomandate în calmarea tusei sunt: ceapa, napul, prazul și ridichea.
7. Țelina – remediu natural antidiabetic! Țelina se numără printre alimentele benefice în caz de diabet, datorită proprietăților ei hipoglicemiante.
8. Țelina în tratarea degerăturilor! Vine frigul ș este bine de știut că băile locale cu fiertură obținută din 2 litri de apă și o țelină cu frunze cu tot, timp de 40 – 45 de minute – este un remedu natural benefic împotriva degerăturilor. Procedurile de băile locală cu fiertură de țelină se face timp de 3-5 zile de 3 ori pe zi, cu reîncălzirea fierturii înainte de fiecare baie.
9. Sucul de țelină este eficient pentru frumusețea ochilor și a pielii! Îți simți ochii obosiți și vrei o relaxare de durată și ochi sănătoși, atunci este bine să știi că tamponarea pleoapelor cu suc de țelină îți va ajuta în cazul în care te lupți cu afecțiuni oculare, dar și pentru frumusețea pielii sucul de țelină ajută la grăbirea vindecării rănilor.
10. Tonifiere generală cu un consum regulat de țelină! Toate nu ai timp să te bucuri de mese regulate pentru că ești prea ocupat, atunci ea cu tine un termos în care să-ți ai sucul din țelină cu morcov și vei vedea cât de bine este să-l consumi cu biscuiți cu semințe. Foamea va dispărea și vei avea energia necesară pe întreg parcursul orelor de lucru.
Știați că...
Uleiul volatil de țelină se obține prin antrenare cu abur și se face doar pe recolte de țeline după al doilea an de vegetație. Principalii producători de ulei volatil de țelină - lichid de culoare galben deschisă sau portocalie, cu un miros puternic, specific și proaspăt, sunt: Franța, Olanda, Ungaria, India și Statele Unite ale Americii.
Utilizări ale țelinei în arta culinară: reţeta tradițională de salată cu ţelină şi morcovi, după cum o pregătea mama
Salată de țelină și morcovi
Foarte gustoasă și hrănitoare, salata cu țelină și morcovi este sănătate pe pâine…
Ingrediente pentru salata de țelină cu morcovi – 2 porții
Mod de preparare a salatei de țelină cu morcovi
1. După curățare și spălare, țelina și morcovul se răzuiesc mărunt.
2. Se adaugă celelalte ingrediente, se amestecă și se servește salata ca atare sau alături de mâncăruri pe bază de: orez, cartof, năut, linte, fasole (exemplu: fasole bătută), etc.
Poftă bună și multă sănătate cu suc de țelină!
Comentarii