Tarhon și ulei de tarhon

0 Comentează
Share:
Tarhonul (Artemisia dracunculus, familia Compositae, adică a florii-soarelui) este o plantă perenă, aromatică, originară din Europa, din nordul rece al Siberiei și a ajuns să fie cultivată și în zone cu mai mult soare: Italia, Franța, Germania, S. U. A și Argentina. Tarhonul poate crește până la 50-60 cm, cu numeroase tulpini, ramificate care, pe la sfârșitul lunii august se lemnifică la bază, având doar partea superioară a tufei cu lăstari verzi și fragezi. După recoltare în perioada de înflorire, lăstarii verzi ai tarhonului sunt utilizați pentru obținerea uleiului volatil, extras prin antrenare cu vapori.
Tarhon
Tarhonul se înmulțește prin despărțirea tufelor sau prin îmbutășire. Frunzele tarhonului sunt îngust lanceolate, de culoare verde-închis, cu aromă fină, picantă, foarte apreciată pentru condimentarea unei game tot mai mari de produse alimentare și pentru producția de medicamente și cosmetice care au ca bază uleiul de tarhon.

Țări producătoare de ulei de tarhon

 Franța este considerată principalul producător de ulei de tarhon, însă pe piață se comercializeză ulei volatil de tarhon (lichid de culoare galben-deschisă, până la galben-verzuie, cu miros picant) și din alte țări (Germania, Ungaria, Italia, etc.). Uleiul de tarhon poate fi găsit în comerț sub formă de capsule sau la sticluțe de gramaje diferite.

Ce conține tarhonul?

Tarhonul este bogat în compuși și hidrocarburi monoterpenice: α și β-pinen, ocimen, limonen, estragol (60 – 70%), linalool (15%), nerol, eugenol, tujonă, metileugenol, anelol, etc.

 

Utilizări ale tarhonului

1. Condiment pentru produse alimentare! Aroma plăcut parfumată a frunzelor de tarhon este ceea ce face pe mulți gurmanzi din întreaga lume să considere tarhonul ca fiind planta aromatică de primă mână, cu toate că tarhonul este cel mai des utilizat în bucătăria meridională. Tarhonul este un excelent ingredient pentru mâncăruri de: fasole, varză, salate de cartofi, dovlecei, fasole verde, ciorbe cu carne de pasăre, pește sau carne de miel, pentru chifteluțe cu morcov și sosuri cu tomate sau pentru conservarea legumelor în oțet aromat cu tarhon și pentru aromatizarea băuturilor și a produselor de patiserie. Exemple de rețete cu tarhon: borș cu tarhon, sos de tarhon, unt cu tarhon, oțet aromat cu tarhon, etc.

2. Materie primă în industria farmaceutică! Mirosul aromat și compușii monoterpenici ai tarhonului sunt folosiți ca ingredienți în fabricarea medicamentelor recomandate pentru stimularea digestiei, a siropurilor benefice în tratarea virozelor și ca remediu natural pentru calmarea durerilor de cap și al durerilor musculare, etc.

3. Aromoterapie! Câteva picături de ulei de tarhon adăugate în apa pentru baie sunt benefice pentru calmarea sistemului nervos și conferă refacere după o zi solicitantă de muncă.

4. Masajoterapie și parfumărie! Uleiul de tarhon este întrebuințat cu succes evident în masajoterapie, datorită înviorării fizice și psihice pe care îl oferă mirosul plăcut al aromei tarhonului. În parfumărie, concentrațiile mici de ulei de tarhon sunt întrebunțate în compoziții pentru ape de colonie, chype, fougère sau fantezie.

5. Fabricarea de cosmetice! Ca ingredient în prepararea cosmeticelor cu spectru larg: șampoane, unguente și crème recomandate antimicotice, loțiuni și uleiuri esențiale în amestec cu alte plante aromatice (busuioc, anason, cimbrișor, maghiran, etc.) folosite în masajoterapie.

 

Atenționări: Cantitatea maximă admisă de folosirea a tarhonului ca ingredient pentru condimentarea produselor din carne este de 0, 27%, iar în băuturi și produse de patiserie doar 0, 04%. Pentru persoanele sensibile la mirosul puternic al tarhonului este recomandat să utilizeze cantități foarte mici în prepararea rețetelor sau înlocuirea tarhonului cu plante pe care le agrează! În cazul masajoterapie și aroterapiei se pot întrebuința după preferință uleiuri esențiale din: trandafir, migdale, cimbrișor, lavandă sau uleiul de ricin (cel mai bun ulei recomandat în masajul pentru detoxifierea organismului, căci după 15 minute de la aplicarea pe piele are proprietatea de a detoxifia organismul în profunzime, fiind un remediu excelent împotriva cancerului).

 

Rețetă: Unt cu tarhon

Ușor de preparat, excelentă pentru sandviciuri, frigărui, carne la grătar sau rasol, rețeta de unt cu tarhon se pregătește în maximum 10 minute.

Ingrediente pentru rețeta de unt cu tarhon

  • 1 pachet de unt,
  • 2-3 limgurițe de zeamă de lămîie,
  • 1-2 linguri de tarhon tocat fin,
  • un vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare a rețetei de unt cu tarhon

Toate ingredientele se mixează până se obține o pastă fină care se poate servi și la micul dejun pe pâine proaspătă sau crocantă (scoasă din prăjitorul de pâine). Poftă bună!

 

 

Gh. Rădoiaş, T. Cădariu - Odorante şi aromatizante - Chimie, tehnologie, aplicaţii, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1988
Gabriela Doru, Ileana Bereșiu, Plante aromatice și condimentare utilizate în preparate culinare, Ed. CERES, 1989,
Ulei esențial de tarhon