Stejarul și fructele lui – activitate didactică pentru dezvoltarea creativității
Salutare! Vă place să vă jucați cu frunzele stejarului și cu fructele lui?
Astăzi am pregătit pentru voi o activitate didactică pentru dezvoltarea creativității, activitate care are ca studiu frunzele și fructele stejarului.
Vom începe mai întâi prin a vă întreba:
- Ați văzut vreun stejar și dacă vă este cunoscută vreo poveste cu stejarul? Răspunsul unora este afirmativ, dar al altora este negativ.
- Care dintre voi a ascultat vreo poveste cu stejarul și de cine este autorul ei? Cine vrea să ne dea un răspuns?
Mihăiță, un băiețel cu față rotundă și ochișorii albaștri din clasa a-II-a, ridică mâna frumos și cere să spună el răspunsul la întrebare și spre bucuria tuturor scoate două ghinde din buzunarul de la uniforma școlară și ne spune că el a ascultat o poveste minunată, anume: Povestea stejarului bătrân, redată după cum este scrisă de Oltea Paraschiv.
Ghindele din mâna lui sunt foarte mari și lucioase, așa că toți copilașii doreau să aibă și ei o ghindă.
Coșul cu ghinde de pe masa de lucru a devenit atracția celor mici și mari, așadar fiecare copilaș a fost rugat să se așeze pe scaun și să-și înceapă activitatea de creație în timp ce ascultau povestea despre stejarul bătrân, mai sus menționată.
Fiecare avea la îndemână două ghinde de mărimi diferite și căpăcele de ghindă, frunze de stejar, cartoane frumos colorate și rămurele frumoase, culori, lipici sau pistol de lipit și foarfece.
Stejarul și fructele lui – activitate didactică pentru dezvoltarea creativității

Fructele și frunzele stejarului sunt o sursă bună de hrană pentru animalele pădurii, dar ele pot fi utilizate și în activitățile didactice pentru dezvoltarea creativității copiilor și a tinerilor.
Vă invităm să vedeți în pozele inserate printre rândurile scrise, ce frumoase sunt obiectele realizate din fructele stejarului (ghindele): figurine ce pot fi făcute cu măiestrie de cei mici sau de cei mari. Aici Anastasia a asamblat omuleți gândiți și creați frumos din ghindele stejarului.
Unde în Sfânta Scriptură este amintit copacul de stejar? În Geneza (prima carte din Sfânta Scriptură) la capitolul 18 chiar în primul verset se amintește despre umbra stejarilor lui Mamre, căci acolo Avraam și-a avut cortul și acolo s-a întâlnit cu Dumnezeu, ca și în capitolul 13, 18 tot din cartea Genezei și întâlnirea aceasta este esențială pentru Avraam și pentru Sara, căci astfel primesc împlinirea făgăduinței mult așteptate, aceea de a avea un fiu.
Se spune că acolo unde sunt stejari sunt și oameni cu inima sănătoasă, căci aerul este bine purificat, iar dacă se fierbe scoarță de stejar în must proaspăt de struguri vitalitatea organismului este vizibilă.
Vă recomand să citiți cartea «Plante și miresme biblice» scrisă de dr. Ovidiu Bojor și să vă bucurați de minunatele informații menționate pe paginile ei chiar și despre stejar, căci natura creată de Dumnezeu este sursă de hrană bogată în nutrienți, dar și o continuă sursă de inspirație pentru creativitate și pentru dezvoltarea creativității adulților cât și a copiilor.
Vă dorim sănătate și reușită în descoperirea micilor talente ce pot deveni cu antrenament zilnic talente uriașe!
Comentarii