Sosuri dulci și picante - 18 rețete

0 Comentează
Share:

Vă plac sosurile? Ele sunt delicatese culinare cu un bogat conținut nutritiv și pot fi consumate ca atare sau condimentate cu usturoi sau cu plante aromatice. Sosurile sunt foarte bune pentru ornarea mâncărurilor din cartofi sau a fripturilor, blaturilor de pizza, pastelor cu ciuperci, frigăruilor din legume, fileului de cod sau de crap la cuptor (fripturilor de pește care este bun de mâncat - cel care are solzi și aripioare și carnea proaspătă), chifteluțelor, etc.

Sosuri - 18 rețete

1, Sos de măr

3 mere, 1 jumătate l apă, ceva zahăr brun, sare și coajă de lămâie rasă, 1 pachet zahăr vanilat, 2 linguri făină, 100 ml lapte, 1 gălbenuș de ou și 1 lingură esență de rom.  Curățați merele, tăiați-le în felii subțiri, îndepărtați semințele și fierbeți feliile de măr în apă fierbinte cu zahăr, sare și coajă de lămâie până se înmoaie. Se amestecă făina cu laptele rece până se omogenizează; se obține treptat o compoziție cremoasă ca de sos. În cele din urmă, adăugați zahărul vanilat, gălbenușurile și smântâna.

2. Sos de mere și hrean

1 rădăcină de hrean, 1 kg măr, 1 lingură zahăr brun, 1 lingură. oțet, puțină sare, 100 ml miere.  Spălați și radeți rădăcina de hrean curățată. Se amestecă cu oțet, zahăr și sare. Radeți merele decojite pe o răzătoare de sticlă, amestecați mierea, amestecați cu hrean. Lăsați-l să stea până a doua zi. Verificați gustul, umpleți paharele cu sos de mere și hrean și mâncați. A se păstra într-un loc răcoros.

3. Sos de ciuperci

1 kg conserve de ciuperci, 100 ml maioneză, 100 ml smântână, 1 lingură de muștar, suc de la o  jumătate de lămâie, puțină sare, zahăr și mărar tocat mărunt. Se amestecă maioneza cu muștar și smântână, se adaugă ciupercile tocate mare, se condimentează cu frunze de mărar tocate mărunt, sare, zahăr și suc de lămâie.

4. Sos de capere

1 kg capere, 3 ouă fierte bine, 3 gălbenușuri de ou nefierte, 100 ml ulei, 100 ml suc de mere, zeama de la o jumătate de lămâie, 1 lingurița, mărar tocat, puțina sare. Frecați gălbenușurile fierte tari cu gălbenușurile de ou nefierte până se omogenizează și obțineți un sos cremos, adăugând ulei picătură cu picătură. Completați cu sucul de mere și sucul de lămâie. Gătiți albușurile rămase. Adăugați capere și cuburi de albuș fiert și presărați sosul finit cu mărar.

5. Sos de usturoi

1 catei de usturoi, 3 ouă fierte tari, 1 ceapă, 100 ml sus de mere, 2 linguri ulei, 2 linguri de rom, 1 lingură oțet, pastă de hamsii (sardine) din tub (aproximativ 3 cm), 1 lingură. Frunze de pătrunjel prăjite, puțină sare și piper. Se toacă mărunt ouăle fierte tari și cățelul de usturoi, se amestecă cu restul ingredientelor. Pentru a pregăti un sos aliat neted, piure amestecul într-un blender.

6. Sos de roșii

Sosul de roșii este excelent pentru sănătate pentru că are un conținut bogat de antioxidanți (licopenul – benefic împotriva cancerului), minerale (cupru, mangan, fier etc.), zeaxatina (pigmentul natural care ajută la menținerea sănătății ochilor) și vitamine (vitamina C existentă în 100 g roșii acoperă 21% din necesarul de vitamina C pe care trebuie să o consume un adult zilnic). 

  • 3 - 5 linguri făină,
  • 100 mll ulei,
  • 550 g pastă de roșii,
  • 250g niște gem de măceșe,
  • sare după gust
  • o lingură zahăr brun și piper.

Pregătiți o cremă ușoară din ulei și făină, dizolvați cu apă rece, adăugați pasta de roșii și gem de măceșe și gătiți. Se condimentează cu zahăr, sare și piper și se strecoară înainte de aplicare.

Usturoiul aromatizează grozav de bine sosul de roșii, căci întărește imunitatea consumatorilor.

O aroma deosebită pentru sosul de roșii este dată și de câteva frunze de dafin puse pentru 10 -15 minute în sosul de roșii tocmai scos din cuptor.

7. Sos de hrean (sos de hrean)

1 rădăcină de hrean, 1 lingură. oțet, 2 dl. smântână proaspătă, puțină sare și zahăr. Radeți masa de mare, păstrați caldă pentru o perioadă scurtă de timp pentru a reduce gustul înțepător. Apoi stropiți cu oțet, melcul cu sare și zahăr. În cele din urmă, amestecați cu smântână. Se servește rece.

8. Sos de măsline

200 g măsline fără sâmburi, 100 ml ulei de măsline. 200 ml bulion, 1 lingură miere, suc de la o lămâie, sare, 1 lingură făină fină. Coaceți măslinele și prăjiți ușor în ulei fierbinte. Se toarnă peste bulion și se fierbe puțin. Se amestecă mierea și sucul de lămâie, se condimentează cu sare, se pudrează cu făină și se aduce din nou la fierbere. Se servește foarte rece.

9. Sos de boia

2 linguri pastă de roșii. 2 linguri Ketchup de roșii, 2 roșii proaspete, 200 ml smântână, sare, pudră ușoară de boia, 1 lingură pătrunjel tocat. Se amestecă pasta de roșii, ketchup-ul cu roșiile trecute printr-o sită și cu smântâna. Se condimentează cu sare și boia. Presărați cu frunze de pătrunjel tocate și serviți.

10. Sos de sardine

250 g pastă de sardine, 1 ceapă mare, 2 ouă fierte tari, 100 ml pastă de bulion, 25 g smântână, sare, piper, 2-3 linguri condiment, 500 g capere, 1 lingură de frunze de pătrunjel tocate. Se zdrobesc fin ouăle, se toacă ceapa, se toacă caperele și se amestecă cu restul ingredientelor. Serviți sosul cu gheață.

11. Sos de arpagic

4 ouă fierte tari, 1 lingură oțet de mere, 2 linguri de arpagic tocat, puțin zahăr, sare, piper și 4 linguri de maioneză de gălbenușuri. Zdrobiți gălbenușurile, tocați albușurile, amestecați cu oțetul și celelalte ingrediente. Acest sos se servește cu fripturi reci sau cu ouă umplute.

12. Sos picant cu muștar și piper

Maioneză făcută din 4 ouă și 4 dl ulei, 100 ml smântână proaspătă, 1 lingură muștar, 1 ceapă, 1 lingură frunze de pătrunjel tocate, puțin zahăr brun, sare si piper, 1 muratură, suc de lămâie după gust. Se amestecă crema în maioneză cu smântâna și se diluează cu puțin, apoi se amestecă cu ingredientele rămase. Acest sos se potrivește bine cu tonul, friptura rece și ouăle umplute.

13. Sosul iute cu boia și piper

200 ml ketchup, 1 linguriță pudră ușoară de boia, 1 castravete tăiat mărunt sau feliat, 1 lingură frunze de pătrunjel tocate, puțină sare, piper și smântână. Pregătiți un sos cremos din ingredientele enumerate.

14. Sos de vișine

250 g vișine fără sâmburi, 50 g condiment, puțină scorțișoară și zahăr, 1 lingură de smântână, puțină sare. Căliți vișinele și scorțișoara în puțină apă sau supă, adăugați condimentul dizolvat, gătiți și condimentați cu sare și zahăr. Înainte de servire, îndepărtați scorțișoara și amestecați cu o lingură de smântână.

15. Sos de struburi albi

200 ml suc de mere sau suc de struguri albi, 100 l bulion, 2 linguri, 1 lingură de zahăr brun, 1 lingură muștar, 2 linguri ulei, 3 gălbenușuri, puțină sare și piper. Se amestecă toate ingredientele până se formează un sos cremos și se servește foarte rece.

16. Sos de legume pentru fripturi

1 pătrunjel mic, 1 morcov mic, o jumătate de ceapă, o jumătate de țelină, 2 - 3 foi de dafin, puțin oțet, niște boabe de piper, 2 linguri de făină, puțină sare, 2 linguri suc de lămâie, o jumătate l supă de carne, 100 ml rom. Ridicați friptura finită pe un castron și păstrați-o caldă. Se prăjește ceapa și rădăcinoasele tăiate în bucăți mici în sos, se toarnă puțină apă, se adaugă porumbul, frunzele de dafin și se sătează. Rumeniți făina și zahărul separat în ulei fierbinte, adăugați o jumătate de litru de supa în care a fiet carnea, adăugați restul ingredientelor și gătiți. Se strecoară sosul, se condimentează cu suc de lămâie, sare și piper și se amestecă cu 100 ml de smântână proaspătă.

17. Sos de ceapă

2 - 3  ceapă mare, 10 linguri de pesmet, o jumătate litru de supă, condimente 50 g și lingură de zahăr brun, puțin oțet si frunze de patrunjel tocate mărunt, 1 lingură rom.

Rumeniți condimentele și zahărul amestecând continuu, prăjiți ceapa feliată și frunzele de pătrunjel, dizolvați cu supă fierbinte, lăsați să fiarbă, adăugați sosul și condimentați cu oțet și sare. Fiecare porție se condimentează cu smântână.

18. Sos de alge marine și griș – soc de icre vegane

500 g icre din alge marine și griș fiert, 100 ml maioneză, o pătrime litru smântână, 1 lingură de mărar proaspăt tocat foarte mărunt, suc de la o jumătate de lămâie. Se amestecă maioneza cu smântână lichidă și suc de lămâie. Amestecați ușor icrele vegane din alge marine și grișul fiert cu mărarul tăiat mărunt sau dat prin mixer. Acest sos se servește cu ceapă tocată.

Vă dorim sănătate cu sosuri dulci și picante!