Smochinele - ce beneficii și proprietăți au?

0 Comentează
Share:

Smochinele (cunoscute și sub denumirea ”fructul săracului”) sunt rodul smochinului (Ficus carica – tufă care poate ajunge înălțimi între 3 – 8 m; plantă mediteraneană cu frunza verde închis și păroase pe ambele fețe cu diametru de 30 de cm) despre care găsim scris și pe paginile Sfintei Scripturi în Evanghelia după Matei (smochinul blestemat).

smochine

Smochinele sunt apreciate pentru proprietățile lor nutritive, aducând numeroase beneficii pentru sănătatea omului datorită bogăției de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți pe care o conține.

Medicul George D. Pamplona-Roger menționează pe paginile cărții sale - ”Sănătate prin alimentație” - că smochinele conțin: 15% carbohidrați (glucoză și fructoză), proteină în proporție de 1%, iar grăsimi doar 0, 3%. De asemenea conțin: vitaminele E, B1, B2 și B6; mineralele (magneziu, fier, calciu și potasiu), iar dintre oligoelemente în cantități remarcabile cupru, zinc și mangan.

Beneficii

Smochinele uscate sunt un bun remediu împotriva constipaţiei, se digera uşor, ajută la oxigenarea celulelor, combat radicalii liberi, ajută la prevenirea apariţiei cancerului (datorită unui puternic agent cancerigen pe care îl conţin, numit benzaldehidă), sunt benefice pentru decongestionarea căilor respiratorii, benefice în laringite, traheite, guturai.

Sub formă de sirop smochinele sunt un puternic energizant. Sub formă de decoct smochinele ajută la tratarea anginei.

 

Utilizări

Smochinele sunt recomandate pentru calmarea mucoasei bronhiilor, a tusei cauzate de gripă ori de răceală. Pentru a avea un efect binefăcător mai puternic smochinele uscate trebuie rehidratate în apă în timpul nopții sau fierte în lapte. Aceste fructe sunt benefice și în tratarea constipației (au efect asemănător cu cel al prunelor în afecțiuni ale tractului digestiv).

Smochinele sunt foarte revigorante, așadar pot fi consumate de către persoanele ce suferă de anemie; în cazuri de oboseală fizică sau intelectuală. Sunt indicate pentru consum atât femeilor însărcinate, cât și adolescenților sau celor care practică sporturi de peformanță sau cu activități intelectuale intense.

Ca modalități de utilizare, smochinele existente pe piață sunt prezente sub forma de fructe uscate pe care le putem folosi pentru prepararea diverselor prăjituri sau le putem consuma după rehidratare în apă sau fierte în lapte ca remediu naturist pentru sănătatea aparatului respirator.

Smochine crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Ficus carica
Nume original USDA: Figs, raw
Cod USDA: 9089

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 74 kcal 4%
Calori din carbohidrați 69 kcal
Calorii din lipide 2.5 kcal
Calorii din proteine 2.5 kcal
Energie 310 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 19.18 g 6%
Fibre alimentare, total 2.9 g 12%
Glucide, total 16.26 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 35 mg 4%
Fier, Fe 0.37 mg 2%
Magnesiu, Mg 17 mg 4%
Fosfor, P 14 mg 1%
Potasiu, K 232 mg 7%
Sodiu, Na 1 mg 0%
Zinc, Zn 0.15 mg 1%
Cupru, Cu 0.07 mg 4%
Mangan, Mn 0.128 mg 6%
Seleniu, Se 0.2 μg 0%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 2 mg 3%
Vitamina B-1, tiamină 0.06 mg 4%
Vitamina B-2, riboflavină 0.05 mg 3%
Vitamina B-3, niacină 0.4 mg 2%
Acid pantotenic 0.3 mg 3%
Vitamina B-6 0.113 mg 6%
Folat, total 6 μg 2%
Acid folic 0 μg
Folat 6 μg
Folat, DFE 6 μg
Colină, total 4.7 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 142 IU 3%
Vitamina A, RAE 7 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 85 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 9 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.11 mg 1%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 4.7 μg 6%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.3 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.06 g 0%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0 g
14:0 0.002 g
16:0 0.046 g
18:0 0.012 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.066 g
16:1 undifferentiated 0 g
18:1 undifferentiated 0.066 g
20:1 0 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.144 g
18:2 undifferentiated 0.144 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Fitosteroli 31 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 0.75 g 2%
Triptofan 0.006 g
Treonină 0.024 g
Izoleucină 0.023 g
Leucină 0.033 g
Lizină 0.03 g
Metionină 0.006 g
Cisteină 0.012 g
Fenilalanină 0.018 g
Tirozină 0.032 g
Valină 0.028 g
Arginină 0.017 g
Histidină 0.011 g
Alanină 0.045 g
Acid aspartic 0.176 g
Acid glutamic 0.072 g
Glicină 0.025 g
Prolină 0.049 g
Serină 0.037 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 79.11 g
Cenușă 0.66 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
Bibliografie: