Semințele de dovleac și povestea răsadurilor

0 Comentează
Share:

Vă plac semințele de dovleac? Mie îmi place chiar să le și plantez.

Pe pervazul ferestrei din camera mea se află un ghiveci cu două plăntuțe de dovleac, pe care le îngrijesc de când am plantat acolo două dintre cele mai dolofane semințe de dovleac păstrate de la cel mai gustos dovleac din bostănăria bunicii.

Semințe de dovleac

Le-am îngrijit bine și le-am urmărit zilnic creșterea, măsurându-le cu o riglă lungimea tulpinii…

Când au ajuns cam de 12 cm mi-am zis că voi avea plăntuțe de dovleac – răsad foarte bun, care replantate în grădină, vor crește și vor ajunge să producă mulți dovleci și mai multe semințe...

Pasiunea pentru plante și pentru permacultură, începe și se dezvoltă prin sfatul și îndrumarea unui adult (părinte, bunică sau mătușă, etc.). Copiilor le place să li se povestească istorii reale din viața celor dragi, istorioare despre plante, despre arbuști și despre animale. Așa a început povestea răsadurilor, căci mie îmi plăcea să o ascult pe bunica povestindu-mi despre plante aromatice, în timp ce adunam recoltele de roșii, de ceapă, de usturoi, de vinete, de ardei, la cules de struguri, la făcut de răsaduri sau la cules de pălării de floarea-soarelui.
RăsaduriPe când eram doar o copilă, ne scula bunica dimineața devreme pe toți cei patru nepoți ai săi, luam disaga cu merinde deja pregătite de seara și mergeam la cules de pălării de floarea-soarelui sau la prășit de porumb străjuit de niște dovleci mari. Astea nu erau chiar cele mai interesante activități, la care să ne fi dorit să mergem chiar de cum se lumina, dar ne zoream întotdeauna să ne sculăm cât mai repede și să ajungem să isprăvim lucrul cât mai grabnic, înainte de a veni amiaza cu arșița ei, căci îmbrăcați până în dinți încercam să ne ferim cât de mult puteam de frunzele de floarea-soarelui, care erau lipicioase și aspre, ca și la porumb...

Adeseori bunica planta câteva răsaduri cu plăntuțe din semințele de dovleac în apropiere de lanurile cu porumbul din grădină, dânsa considera că așa va avea rod mai bogat...

Decor legume și dovleciMai târziu, când am început să studiez tehnicile de aranjare a grădinilor descrise în permacultură, am descoperit multe informații interesante despre plante care pot fi plantate împreună și plante care nu se asociază.

Astăzi, dragi cititori, voi scrie despre semințele de dovleac și cele de floarea-soarelui, iar de aici veți afla povestea răsadurilor, o poveste adevărată trăită de mine. Bunica avea o căsuță frumoasă cu patru odăi, stăjuite de o prispă lungă cu arcadă, care ducea în grădinița cu lalele, ghiocei, mărgăritar, bujor și zambile foarte parfumate când înfloreau la început de martie; iar vara încărcată cu pere mici și dulci care creșteau în perii din fața grădiniței cu flori.

GhioceiBunica nu ne permitea să intrăm în două din odăi, căci acolo își ținea cele mai frumoase lucruri cusute de dânsa și pregătite ca zestre pentru noi, nepoții dânsei. Nu știu cum într-una din zilele de vara verișorul meu Romeo a găsit cheia de la una din cele două odăi și vă imaginați ce a urmat: toți cei patru nepoți ai bunicăi scotoceau totul prin odaie.

Cea mai mare bucurie a noastră a fost să descoperim acolo niște cutiuțe frumoase din carton în care erau păstrate tot felul de semințe, dar cele care ne-au captivat prin colorit, mărime și gust deosebit au fost semințele de floare-soarelui pestriță și cele de dovleac dolofane.

Le-am fi mâncat pe toate și n-ar mai fi scăpat niciuna dacă nu sosea bunica la timp ca să-și salveze ce mai rămăsese din sămânța ei păstrată pentru răsaduri. Ne-am ales cu câteva semințe degustate, dar și cu o muștruluială pe cinste. De atunci am înțeles că odaia aceea era una specială și nu mai îndrăzneam să-i stricăm ordinea...

Decor cu Nastasia

Astăzi gândindu-mă la toate acestea, o prețuiesc pe bunica și mai mult căci în simplitatea dânsei, dumneaei știa valoarea acelor semințe de dovleac și de floarea-soarelui...

Dovleacul (Cucurbita maxima, denumirea latină) ca și plăcintarul sunt plante agățătoare cultivate atât pentru fructul lor (ce poartă denumirea de bostan sau dovleac), cu utilizări multiple în prepararea anumitor specialități culinare: plăcinte, prăjituri, ștrudel, dovleac copt, supe creme cu dovleac, gemuri, tocane, etc., dar și pentru miezul delicios al semințelor lor care au proprietăți remarcabile pentru sănătatea oamenilor.

Decor dovleci

Semințele de dovleac sunt bogate în vitamine A, E, K, complexul vitaminic B, minerale (zinc, magneziu, calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor, cupru), proteine, carbohidrați, acizi grași esențiali - nutrienți necesari pentru refacerea și menținerea echilibrului întregului organism.

Semințe de dovleacÎn cartea Sănătate prin alimentație, scrisă de doctorul George D. Pamplona-Roger, dovleacul este menționat printre alimentele benefice pentru artere, precum: avocado, căpșuna, grepfrutul, guava, ignama, năutul, para, secara și semințele de floarea-soarelui.

Beneficii ale consumului de semințe de dovleac

  1. Prevenirea accidentului vascular cerebral! Accidentul cerebral vascular este una din cele mai de temut dintre bolile care afectează lumea civilizată. Doctorul A. I. Fleishman precizează în Americal Journal of Clinical Nutrition, că alimentația bazată pe consumul de alimente procesate (exemplu: margarină, cartofii prăjiți de tip fast – food și alimentele preparate în ulei încins) duce la deteriorarea vaselor de sânge și implicit și a circulației sângelui în creier. Consumul regulat de fructe și legume ne poate feri de boli de inimă și de accidente vasculare cerebrale. Recomandat este și consumul de: semințe de dovleac, semințe de in, migdale, miez de nucă, semințe de floarea-soarelui, pulberea de semințe de schinduf (1 linguriță de patru ori zi), salate de crudități cu pătrunjel verde, usturoi, ginko biloba (mărește circulația sângelui și a oxigenului la creier), extractul din semințe de struguri și ceaiurile din amestec de talpa gâștii, păducel și valeriană, care au efect hipotensiv și sedativ pentru sistemul nervos.

  2. Protecție împotriva afecțiunilor prostatei și a afecțiunilor renale! După vârsta de 45 - 50 de ani, majoritatea bărbaților suferă din cauza măririi prostatei. Consumul mare de grăsimi saturate (lapte, unt, margarină, carne, ouă) nu este recomandat. În cazul în care suferiți de afecțiuni ale prostatei este bine de ştiut că o cură cu ulei de dovleac - o linguriță administrată seara și una dimineața înainte de micul dejun sau 50 de g de semințe de dovleac, ajută la deparazitarea organismului, vă poate ușura suferința. Pentru fortificarea organismului și încetinirea procesului îmbătrânirii este bine de consumat salate cu urzici și păpădie, pulbere de orz sau ovăz verde, lăptișor de matcă, pere, ceapă, castravete, linte, grâu germinat, nuci, migdale, caju, cură cu argilă, ridichii de lună și varză. Important: Apelați la serviciile medicale speializate dacă suferiți de afecțiuni ale prostatei și nu numai! În cazul în care se produce blocaj renal trebuie consumat un ceai de coada șoricelului în timp ce se face o baie de șezut în ceai din coada-calului.

  3. Creștere armonioasă a organismului copilului! Copii au nevoie de alimentație bogată în fructe (ajută la purificarea țesutului nervos), legume (benefice pentru sănătatea țesutului muscular), dar și nuci și semințe de in, de floarea-soarelui și de dovleac, căci acestea sunt bogate în nutrienți benefici țesutului osos și pentru tonifierea și detoxifierea întregului organism.

  4. Luptă împotriva leucemiei! Dovleacul (conține betacaroten și vitamina C) și semințele de dovleac conțin substanțe anticancerigene. Semințele de dovleac nu sunt doar bune la gust, ci consumate zilnic ( 2-3 linguri) sunt benefice în caz de leucemie, în cancer de prostată, în combaterea cancerului intestinal și pulmonar și în tratarea bolilor autoimune.

Semințe, miez din semințe de dovleac și dovlecel, uscate - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Seeds, pumpkin and squash seed kernels, dried
Cod USDA: 12014

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 559 kcal 28%
Calori din carbohidrați 43.6 kcal
Calorii din lipide 410.5 kcal
Calorii din proteine 104.9 kcal
Energie 2339 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 10.71 g 4%
Fibre alimentare, total 6 g 24%
Glucide, total 1.4 g
Sucroză 1.13 g
Glucoză (dextroză) 0.13 g
Fructoză 0.15 g
Lactoză 0 g
Maltoză 0 g
Galactoză 0 g
Amidon 1.47 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 46 mg 5%
Fier, Fe 8.82 mg 49%
Magnesiu, Mg 592 mg 148%
Fosfor, P 1233 mg 123%
Potasiu, K 809 mg 23%
Sodiu, Na 7 mg 0%
Zinc, Zn 7.81 mg 52%
Cupru, Cu 1.343 mg 67%
Mangan, Mn 4.543 mg 227%
Seleniu, Se 9.4 μg 13%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 1.9 mg 3%
Vitamina B-1, tiamină 0.273 mg 18%
Vitamina B-2, riboflavină 0.153 mg 9%
Vitamina B-3, niacină 4.987 mg 25%
Acid pantotenic 0.75 mg 8%
Vitamina B-6 0.143 mg 7%
Folat, total 58 μg 15%
Acid folic 0 μg
Folat 58 μg
Folat, DFE 58 μg
Colină, total 63 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 16 IU 0%
Vitamina A, RAE 1 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 9 μg
Caroten, alfa 1 μg
Cryptoxanthin, beta 1 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 74 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 2.18 mg 11%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Tocoferol, beta 0.03 mg
Tocoferol, gama 35.1 mg
Tocoferol, delta 0.44 mg
Tocotrienol, alfa 0 mg
Tocotrienol, beta 0 mg
Tocotrienol, gama 0.06 mg
Tocotrienol, delta 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 7.3 μg 9%
Dihydrophylloquinone 0 μg
Menaquinone-4 0 μg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 49.05 g 75%
Acizi grași saturați, total 8.659 g 43%
4:0 0 g
6:0 0.001 g
8:0 0 g
10:0 0.003 g
12:0 0.006 g
14:0 0.059 g
15:0 0.008 g
16:0 5.364 g
17:0 0.037 g
18:0 2.869 g
20:0 0.212 g
22:0 0.057 g
24:0 0.044 g
Acizi grași mononesaturați, total 16.242 g
14:1 0 g
15:1 0 g
16:1 undifferentiated 0.048 g
16:1 c 0.048 g
16:1 t 0 g
17:1 0 g
18:1 undifferentiated 16.133 g
18:1 c 16.108 g
18:1 t 0.025 g
20:1 0.056 g
22:1 undifferentiated 0.001 g
22:1 c 0 g
22:1 t 0.001 g
24:1 c 0.005 g
Acizi grași polinesaturați, total 20.976 g
18:2 undifferentiated 20.71 g
18:2 n-6 c,c 20.667 g
18:2 CLAs 0.004 g
18:2 t not further defined 0.039 g
18:3 undifferentiated 0.12 g
18:3 n-3 c,c,c (ALA) 0.12 g
18:3 n-6 c,c,c 0 g
18:4 0 g
20:2 n-6 c,c 0.004 g
20:3 undifferentiated 0 g
20:3 n-3 0 g
20:3 n-6 0 g
20:4 undifferentiated 0.131 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:4 0.006 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0.064 g
Acizi grași trans trans-monoenoic, total 0.026 g
Acizi grași trans-polyenoic, total 0.039 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 30.23 g 60%
Triptofan 0.576 g
Treonină 0.998 g
Izoleucină 1.281 g
Leucină 2.419 g
Lizină 1.236 g
Metionină 0.603 g
Cisteină 0.332 g
Fenilalanină 1.733 g
Tirozină 1.093 g
Valină 1.579 g
Arginină 5.353 g
Histidină 0.78 g
Alanină 1.485 g
Acid aspartic 2.96 g
Acid glutamic 6.188 g
Glicină 1.843 g
Prolină 1.316 g
Serină 1.673 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 5.23 g
Cenușă 4.78 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
  • Sănătate prin alimentație, Dr. Pamplona D. Pamplona-Roger, Editura Viață și sănătate, 2011.

  • Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenic și remediile naturale, Sorin Nicola, Editura Texte, Dej, 2009.