Salutare tuturor!
Astăzi vă scriu rețeta mea de sarmale cu turmeric și frunze de potbal – rețetă de post.
Sarmale cu turmeric în frunze de potbal
Este bine de știut că la sfârșitul lunii martie și până la jumătatea lunii mai, frunzele de potbal de un verde viu sunt grozav de bune pentru prepararea unor delicatese culinare fără egal datorită proprietăților benefice pentru sănătate, precum: rahitism la copii, afecțiuni ale aparatului respirator (tuse, pneumonie, guturai, etc.), afecțiuni dermatologice și gastrointestinale, dar și pentru detoxifierea rinichilor de metale grele – așadar îl întâlnim adesea, alături de ceaiul de coada calului sau de codița șoricelului, în ceaiurile recomandate celor care se luptă cu suferința provocată de infecții ale căilor renale.
Potbal și păpădie

Pe lângă siropul de potbal sau de flori de păpădie - foarte bun când suntem răciți, frunzele de potbal pot fi folosite la înfășurarea sarmalelor cu turmeric sau a sarmale cu quinoa, ceapă și morcov; dar și a compozițiilor din orez cu ciuperci și nuci.

 

În continuare aveți rețeta mea de sarmale cu turmeric în frunze de potbal.

Ingrediente pentru sarmalele cu turmeric în frunze de potbal

  • 50 – 70 frunze de potbal potrivite ca mărime,

  • 5 linguri de ulei de măsline,

  • 2 linguri de bulion de roșii,

  • 1 linguriță de bulion de ardei,

  • zeama de la 3 - 4 lămâi,

  • 2 căni de apă clocotită,

  • piper măcinat – o jumătate de linguriță.

Umplutură pentru sarmale

Umplutura pentru sarmalele cu turmeric în frunze de potbal

  • 5 cepe de mărime medie,

  • 1/2 kg de orez,

  • 8 -10 măsline fără sâmburi, tocate mărunt,

  • 2 morcovi dați prin răzuitoarea mică,

  • 2 țeline potrivite,

  • făina de la 10 -15 migdale (obținută prin râșnire într-o râșniță electrică),

  • 2 linguri de bulion de roșii,

  • 1 linguriță de pundră de turmeric (rasă, nu cu vârf),

  • sare după gust,

  • puțină varză tocată.

Modul de preparare al sarmalelor cu turmeric în frunze de potbal

  1. Se spală bine frunzele de potbal în apă rece și se pun una peste alta frumos într-un borcan, apoi turnăm peste ele zeama de la 4 lâmăi și apă clocotită.. Închidem cu un capac borcanul și lăsăm timp de o seară frunzele de potbal la acrit pentru a le avea pentru împachetatul sarmalelor. Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt.

  2. Se pune ulei și apă într-o cratiță și se lasă pe foc până începe să fiarbă.

  3. Se adaugă ceapa tăiată, țelina și morcovii răzuiți pe răzuitoarea mică, apoi acestea se lasă să fiarbă puțin, după care se adaugă orezul ales și spălat în prealabil; dacă este cazul se adaugă puțină apă și se lasă câteva minute să fiarbă înăbușit.

  4. Se stinge focul, se lasă 10 -15 minute, până se umflă puțin orezul. Când compoziția s-a mai răcit, se adaugă făina de migdalele, 2 linguri de bulion de roșii, 1 linguriță de pudră de turmeric și sare după gust.

  5. Apoi începe operațiunea de înfășurare a sarmalelor în frunzele de potbal lăsate la acrit și scurse bine de zeama în care au stat timp de o noapte. După aceea se înfășoară în fiecare frunză de potbal câte o jumătate de lingură de compoziție de orez cu turmeric și legume; după care urmează să fie aranjate în cratița în care va fi pusă la cuptor.

 Sarmale cu turmeric în frunze de potbal

Aranjarea sarmalelor cu turmeric în frunze de portbal pentru fierbere

  • În cratița în care urmează să se fiarbă sarmalele cu turmeric și frunze de potbal se aranjează un grătar din crenguțe de viță de vie și se pun 2 cepe tocate mărunt, 1 linguriță bulion de ardei, puțină sare și 5 linguri de ulei de măsline.

  • Peste ingredientele amintite anterior, se așează sarmalele aranjate rânduri în formă de cerc, iar peste ultimul rând de cer se mai adaugă 2-3 linguri de bulion de roșii și puțină varză acră tocată fin apă cât să le acopere puțin și se lasă la fiert la foc potrivit, după care se pun la cuptor până se fierb bine. Timp de fierbere 35 – 40 minute.

Sarmalele cu turmeric în frunze de potbal se servesc călduțe cu smântână vegetală cu sau fără mămăliguță!

Poftă bună!