Sarmale cu orez, nuci și migdale – Rețetă de post

0 Comentează
Share:

Sarmalele fac parte din meniurile tradiționale românești, fiind foarte apreciate la nunți și cu ocazia sărbătorilor de sfârșit de an. Sarmale cu orez, nuci și migdale este o rețetă de post, care poate fi pregătită fie cu varză acră, fie cu varză dulce (dar aceasta trebuie opărită în apă clocotită sau cu borș).

sarmale cu orez, nuci si migdale

Ingrediente

  • 2 verze acre potrivite ca mărime,

  • 5 linguri de ulei de măsline,

  • 2 linguri de bulion de roșii,

  • 1 linguriță de bulion de ardei,

  • piper măcinat – o jumătate de linguriță.

Umplutura

  • 5 cepe de mărime medie,

  • 1/2 kg de orez,

  • 1 lingură perle de tapioca,

  • 2 morcovi dați prin răzuitoarea mică,

  • 2 țeline potrivite,

  • 2 legături de pătrunjel verde,

  • 15 migdale și 10 miezuri de nuci, toate mărunțite în râșnița electrică,

  • 1 legătură de mărar verde,

  • 2 linguri de bulion de roșii,

  • 1 linguriță de cimbru,

  • sare după gust,

  • puțină varză tocată.

 

Preparare

  1. Se spală verzele acre de 2-3 ori în apă rece și se desfac foile frumos pentru a le avea pentru împachetatul sarmalelor. Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt.

  2. Se pune ulei și apă într-o cratiță și se lasă pe foc până începe să fiarbă.

  3. Se adaugă ceapa tăiată, țelina și morcovii răzuiți pe răzuitoarea mică, apoi acestea se lasă să se înmoaie, după care se pune orezul ales și spălat în prealabil; dacă este cazul se adaugă puțină apă și se lasă câteva minute să fiarbă înăbușit.

  4. Se stinge focul, se lasă 10 -15 minute, până se umflă puțin orezul, apoi se pune pătrunjelul și mărarul (tocate mărunt), 2 linguri de perle de tapioca (aceasta leagă compoziția la fel de bine ca și ouăle), migdalele și miezul de la 10 nuci (după ce au fost râșnite), 2 linguri de bulion de roșii, 1 linguriță de cimbru și sare după gust.

  5. Apoi începe operațiunea de împachetare a sarmalelor: se aleg foile din frunze de varză murată (sau dulce opărită) și se pregătesc cât un lat de palmă bine desfăcut; se porționează cât pentru 80 – 90 de sarmale. După aceea se înfășoară sarmale nici foarte mici, nici foarte mari, ce urmează să fie aranjate în cratița pentru fierbere.

 

Aranjarea sarmalelor pentru fierbere

  • În cratița în care urmează să se fiarbă sarmalele se aranjează un grătar din crenguțe de viță de vie și se pun 2 cepe tocate mărunt, puțină varză mărunțită, 1 linguriță bulion de ardei, puțină sare și 5 linguri de ulei de măsline.

  • Peste ingredientele amintite anterior, se așează sarmalele aranjate rânduri în formă de cerc, iar peste ultimul rând de cer se mai adaugă 2-3 linguri de bulion de roșii și apă cât să le acopere puțin și se lasă la fiert la foc potrivit, după care se pun la cuptor până se fierb bine. Timp de fierbere 2-3 h.

 

Se servesc călduțe cu sau fără mămăliguță!

Poftă bună!