Sănătatea prin odihnă pentru animale și oameni
Au nevoie animalele de odihnă pentru sănătatea lor? Desigur, la fel ca și de hrană sănătoasă și diferită de la animal la animal. Unele sunt carnivore, iar altele mănâncă iarbă, fructe, nuci sau semințe.
Cunoașteți aceste zicale: "Doarme ca un urs. Doarme ca o marmotă."?
Dar cum dorm animalele?
Hibernarea unei marmote nu poate fi comparată cu somnul nostru de noapte. Rozătoarele, de exemplu, trag un pui de somn în fiecare an, care durează din septembrie până la începutul lunii mai. Iar hibernarea ursului este, de asemenea, diferită de somnul nostru de noapte.
Fiecare animal are locul său tipic de dormit
Vulpii și ursului le place să aleagă locuri cât mai inaccesibile pentru somnul lor. Hamsterul își construiește cuibul într-o movilă de pământ și veverița în copaci.
Somnul animalelor
Animalele au nevoie și de o perioadă de odihnă, dar prin natura și durata lor, perioadele de odihnă sunt la fel de diferite ca animalele în sine. Cât timp dorm animalele depinde, printre altele, de dimensiunea și greutatea lor. Vegetarienii au nevoie de mai mult timp pentru a mânca și de obicei au mai puțin timp pentru a dormi. Și mai scurtă este durata somnului acelor animale care trăiesc cu teama constantă de a fi mâncate.
Poziții diferite pentru somn
Ca și oamenii, animalele adoptă poziții tipice de dormit. Pisica se odihnește în poziții laterale întinse sau încolăcite. Iepurii, vulpile și uneori caii preferă structura înfășurată. Hiena se poate ghemui complet într-o minge. Animalele rareori dorm pe spate, dar așa fac leii. Iepurii și urșii pot face și ei acest lucru. Leopardul doarme pe o creangă, de care își lasă picioarele și coada să atârne șchiopătat. Știi ce animale pot fi atârnate cu capul în jos pentru a dormi? Liliecii!
Multe ungulate nici măcar nu se culcă să doarmă. Acest lucru este de înțeles atunci când ne gândim la o antilopă, de exemplu: până când s-a ridicat, un leu ar avea-o deja între labele! Pentru a preveni acest lucru, se adună în turme, instalează santinele și dorm în picioare.
Elefanții și rinocerii adulți au mai puțin de ce să se teamă de dușmani. Cu toate acestea, greutatea este atât de mare încât ar apăsa și plămânii. Astfel, acești "giganți" dorm adesea în picioare.
Un alt greu, hipopotamul, rezolvă aceeași problemă într-un mod elegant: în apă. Cu cele patru tone de greutate corporală, pur și simplu se scufundă și doarme pe fundul apei. Desigur, trebuie să reapară din când în când pentru a respira.
"Pe măsură ce îți faci patul, așa te culci."
Este o zicală adevărată și pentru om și pentru animale și de cum își așterne fiecare patul așa și odihna este mai bună pentru sănătate sau nu.
Animalele nu se întind să doarmă în niciun loc, ci își pregătesc cu atenție locul de dormit. Pentru a face acest lucru, multe dintre ele au un ritual (o acțiune întotdeauna îndeplinită după aceleași reguli). De exemplu, vulpea: Înainte de a merge la culcare, vulpea zgârie pământul și apoi se întoarce pe loc. Botul vulpii aproape atinge vârful cozii. În acest fel, ea pregătește o pauză pentru somn. Apoi vulpea se așează, își îndoaie coada înainte într-un arc de cerc și apoi se întinde. La sfârșit, botul este ridicat scurt, apoi coborât și împins sub coadă; acum este gata să doarmă.
Cine doarme cât timp?
Durata somnului mamiferelor variază foarte mult. Unul dintre cei care se trezesc târziu este, fără îndoială, liliacul care petrece 20 de ore pe zi dormind. Oposumul (18 – 19 ore) și ariciul (17 – 18 ore) aparțin, de asemenea, acestui grup. În schimb, vacile, caii și elefanții se descurcă cu doar trei până la patru ore de somn pe noapte.
De asemenea, girafa are nevoie de doar câteva ore de somn. Okapii au cel mai scurt somn dintre toți. Deși un okapi se întinde aproximativ 6 ore în fiecare noapte, somnul profund durează doar de zece ori timp de 30 de secunde în fiecare noapte. Aceasta înseamnă o durată totală a somnului de 5 minute. Nu este minunat cum Creatorul a făcut toate animalele atât de diferite?
Știați că sunt unele animale care dorm în apă?
Delfinii se opresc
Dacă ar exista o competiție pentru cele mai ciudate obiceiuri de somn, delfinii ar fi câștigătorii.
Ei dorm cu doar jumătate din creier, celălaltă rămâne trează. După una sau două ore, pagina este schimbată, apoi dorm cu cealaltă emisferă a creierului. Acest mod de somn nu este doar neobișnuit, ci vital pentru delfin. Aceste mamifere marine trebuie să respire conștient. Dacă nu ar face acest lucru, s-ar sufoca în apă.
Cașalotul stă în mare
Spre deosebire de delfin, cașalotul gigant doarme adânc cu ambele emisfere ale creierului în același timp. Dar are nevoie și de aer pentru a respira. În somn, el plutește în poziție verticală în mare cu botul ridicat. Somnul lui este atât de adânc încât nici măcar nu observă navele care trec. Dar doarme doar în perioade foarte scurte de timp.
Rechinii dorm
Dacă rechinii nu au apă care să curgă prin branhii, nu primesc oxigen. Prin urmare, trebuie să înoate constant. Nu dorm corect, dar doar își reduc funcția creierului.
Siguranța este o bună pernă de odihnă
Caii și vacile dorm mai mult în hambar decât pe pășune. Animalele din grădina zoologică sunt, de asemenea, mai "somnoroase" decât în sălbăticie. Poate că acest lucru se datorează faptului că pur și simplu se plictisesc mai mult sau nu trebuie să-și facă griji atât de mult cu privire la căutarea hranei. Dar probabil că se simt mai în siguranță.
Adormire cu un singur ochi
Rațele au, de asemenea, o caracteristică specială de oferit. De obicei rațele dorm în grup, iar cele din mijlocul grupului dorm, în timp ce cele de la margine veghează și privesc cu un ochi deschis. Celălalt ochi doarme, la fel și emisfera creierului asociată cu el. Din când în când, animalele se întorc astfel încât cealaltă emisferă a creierului să se poată odihni.
Doar unul nu doarme
În Psalmul 121 este descris frumos că ajutorul nostru vine de la Domnul, care a făcut cerul și pământul. Și, în plus, fiecare creatură trebuie să doarmă sau cel puțin să doarmă într-un fel. Dumnezeul nostru cel viu, pe de altă parte, este mereu treaz și astfel veghează asupra creației sale în orice moment. Ce bine să aparții acestui minunat Domn și să ai încredere.
Comentarii