Salutare! Astăzi ne vom aminti de beneficiile consumului de fasole și vom avea și rețete interesante...
Salată de fasole roșieFasolea (poartă denumirea latină Phaseolus vulgaris, Familia Leguminoasae) este originară din Peru și a fost adusă în Europa abia după descoperirea Americii. Fasolea este bogată în proteine, hidrați de carbon, fier, potasiu, calciu, fosfor, cupru, nichel, cobalt și vitamine (B1, B2 și B3). Boabele de fasole sunt întrebuințate în alimentația oamenilor, în pregătirea anumitor rețete culinare: ciorbe, fasole bătută, iahnie de fasole și altele. Alimentele din fasole boabe, potrivit recomandărilor dr. George Pamplona-Roger sunt indicate în caz de constipație și în prevenirea cancerului de colon (datorită conținutului ridicat de celuloză), în hipertensiune (datorită conținutului scăzut de sodiu și ridicat de potasiu), în anemie și convalescență (datorită conținutului mare de fier 10,4 mg/100 g). Așadar, vă invit la rețeța mea de salată de fasole roșie, despre care soțul meu a spus că este foarte bună....

Salată cu fasole roșie

Rapid de pregătit, gustoasă și hrănitoare, salata cu boabe de fasole roșie este cu adevărat excelentă…

Salată de fasole roșie

Ingrediente pentru salata cu fasole roșie

  • frunzele de la o salată verde,
  • o legătură de ceapă verde,
  • 2-3 roșii potrivite,
  • 200 g de boabe de fasole roșie fiartă (eu am folosit fasole roșie boabe, marca Bonduelle),
  • sare după gust,
  • 1-2 linguri de ulei de măsline sau de semințe de floarea-soarelui (și ulei de semințe de in sau de susan este foarte bun la salate, dacă doriți așa),
  • o legătură de pătrunjel verde.

Modul de preparare pentru salata de boabe de fasole roșie

Frunzele de salată verde, ceapa verde și frunzele de pătrunjel, spălate bine și scurse de apă, se taie și se pun într-un bol mare. Adăugăm apoi toate celelalte ingrediente, amestecăm și degustăm. Dacă este potrivită de sare, salata cu boabe de fasole roșie poate fi consumată ca atare sau ca garnitură pentru fripturi și mâncăruri din orez, cartofi sau alte legume.

Vezi și rețetele cu fasole:

Fasole roșii, ”california red kidney beans”, boabe mature, gătite, fierte, cu sare - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Nume original USDA: Beans, kidney, california red, mature seeds, cooked, boiled, with salt
Cod USDA: 16331

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 124 kcal 6%
Calori din carbohidrați 91.2 kcal
Calorii din lipide 0.8 kcal
Calorii din proteine 31.7 kcal
Energie 519 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 22.41 g 7%
Fibre alimentare, total 9.3 g 37%

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 66 mg 7%
Fier, Fe 2.98 mg 17%
Magnesiu, Mg 48 mg 12%
Fosfor, P 137 mg 14%
Potasiu, K 419 mg 12%
Sodiu, Na 240 mg 10%
Zinc, Zn 0.86 mg 6%
Cupru, Cu 0.289 mg 14%
Mangan, Mn 0.318 mg 16%
Seleniu, Se 1.2 μg 2%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 1.2 mg 2%
Vitamina B-1, tiamină 0.129 mg 9%
Vitamina B-2, riboflavină 0.062 mg 4%
Vitamina B-3, niacină 0.54 mg 3%
Acid pantotenic 0.219 mg 2%
Vitamina B-6 0.104 mg 5%
Folat, total 74 μg 19%
Acid folic 0 μg
Folat 74 μg
Folat, DFE 74 μg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 0.09 g 0%
Acizi grași saturați, total 0.014 g 0%
16:0 0.012 g
18:0 0.002 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.007 g
18:1 undifferentiated 0.007 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.052 g
18:2 undifferentiated 0.02 g
18:3 undifferentiated 0.032 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 9.13 g 18%
Triptofan 0.108 g
Treonină 0.384 g
Izoleucină 0.403 g
Leucină 0.729 g
Lizină 0.627 g
Metionină 0.137 g
Cisteină 0.099 g
Fenilalanină 0.494 g
Tirozină 0.257 g
Valină 0.478 g
Arginină 0.565 g
Histidină 0.254 g
Alanină 0.383 g
Acid aspartic 1.105 g
Acid glutamic 1.392 g
Glicină 0.356 g
Prolină 0.387 g
Serină 0.497 g
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 66.93 g
Cenușă 1.44 g

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.