Rulade cu măr și nuci sau rulade cu mac și ciocolată din pudră de roșcove

0 Comentează
Share:
Salut! Știți ce este o ruladă?
Rulada este o prăjitură ușor de preparat și foarte gustoasă, care poate fi umplută cu fel de fel de creme din semințe, nuci sau alte fructe, în funcție de ingeniozitatea fiecărei gospodine.
Ruladă cu macAstăzi seară vă vom arăta ce a rezultat din concurența pe care am susținut-o săptămâna trecută la făcut de rulade. Am dat curs provocării pe care mi-a făcut-o Speranța Cebanu, trimițându-mi poze cu ruladele făcute de ea și astfel m-am apucat vineri dimineața și eu de pregătit o ruladă cu măr și cremă de migdale, o ruladă cu mac și ciocolată din pudră de roșcove, o ruladă cu dulceață de prune și nuci și una cu măr și cremă de nuci.

Iată mai jos rețeta nostră de ruladă și imaginile cu produsul finit. În galeria de poze, care se află sub articol, pot fi vizualizate mai multe fotografii, chiar și din procesul de preparare al ruladelor.

Ingrediente pentru aluatul de rulade

Deci, vom avea nevoie de:

 • 600 g făină

 • 200 ml lapte

 • 150 g – unt sau 4-5 linguri de ulei de semințe de floarea-soarelui (se poate folosi și ulei de semințe de in sau de susan),

 • 20 g drojdie

 • 2 ouă,

 • 150 g ananas confiat și blendărit sau papaya confiată

Modul de preparare al aluatului pentru rulade

Vom pregăti aluatul: făina se pune intr-un bol, iar in mijlocul ei vom face o adâncitură. Vom încălzi puțin laptele 200 ml (atentie! să nu fie fierbinte, ci caldut) vom amesteca cu drojdia si o lingură de zahăr. Acest amestec îl vom turna peste făină și vom lăsa 15 min până crește un fel de spumă. Apoi vom adăuga cele 2 ouă, untul și 8 linguri de zahăr. Vom amesteca totul bine până vom obține aluatul. Dacă va fi necesar se poate de mai adăugat puțină făină, dar sa nu faceți exces - aluatul trebuie să iasă molcuț. Împărțim aluatul în șase părti, proporțional. Din fiecare parte vom crea câte o bilă medie, ca mărime - în total de la 4 – 6 foi de aluat, în funcție de cât de groase dorim să la avem. Apoi le vom lăsa timp de 10 min, timp în care vom pregăti umplutura.

Rulade cu măr și nuci

Ingrediente pentru umplutura ruladei cu măr și nuci

 • 1 kg de măr răzuit pentru ruladele care sunt umplute cu măr și nuci,

 • 150 g ananas confiat sau papaya confiată,

 • 250 g- miez de nuci grecești (miez de nucă obișnuită),

 • 150 ml lapte de soia sau de migdale.

Ingrediente pentru umplutura ruladei cu mac și ciocolată din pudră de roșcove

 • 250 g mac,

 • 4 linguri de pudră de roșcove,

 • 150 g ananas confiat sau papaya confiată,

 • 150 ml de lapte,

 • 50 g pudră de migdale (4 – 5 linguri de migdale date prin mașina de râșnit).

   

Modul de preparare pentru umplutura pentru rulade

Miezul de nucă îl vom fărimița ( eu l-am dat prin mașina de tocat carne; se mai poate și în mărunți și prin zdrobirea cu un ciocan, dacă punem tot miezul de nucă într-un săculeț din material impermeabil), macul îl vom mărunți la fel (eu am făcut din macul întreg, dar e de dorit să fie mărunțit). Apoi, în fiecare bol, vom adăuga jumatate de pahar de lapte și 150 g de ananas confiat sau papaya confiată. Vom amesteca bine. Compoziția nu trebuie sa fie lichidă, ci cremoasă. Din compozițiile obținute vom face 2 rulade cu măr și nuci și 2 rulade cu mac, pugră de roșcove și de migdale. Într-o tavă de aragaz nu încap decât 4 rulade pe toată suprafață tăvii, dar dacă folosiți tăvi de cuptor electric, atunci se pot coace mai mult de 4 rulade în aceeași tavă, depinde de mărimea cuptorului.

Ruladă cu dulceață de prune și nuciFiecare bilă de aluat o vom întinde cu meleșteul (asta în terminologie moldovenească – la noi se spune făcăleț), formind o foaie din aluat nu prea subțire. Două din foi, le vom unge cu compoziția din mac și pudră de roșcove, iar două le vom umple cu compoziția din măr și cremă de miez de nucă. Din fiecare foaie se va face câte o ruladă.

Așezăm ruladele pe o tavă deasupra căreia am pus foaie de copt. Astfel ruladele nu se vor lipi de tavă. La băgăm la cuptor, la o temperatura de 200 grade circa 20 minute, apoi la 180 grade - înca 15-20 minute. Când vedem că ruladele s-au rumenit le scoatem de la cuptor. Lăsați să se răcească, apoi serviți.

Speranța a ales ca în ruladele cu miez de nucă să pună și puțină dulceață din floare de trandafir, iar eu am făcut și o ruladă umplută cu dulceață de prune și cremă din miez de nuci. Toate ruladele făcute au fost excelente cu o aromă și un gust nemaipomenit. Vă invităm să le faceți și vă veți convinge! Vă dorim reușită în pregătirea ruladelor și poftă bună!