Roșii – beneficii

0 Comentează
Share:

Vă salut cu drag! Este cineva căruia nu-i place să mănânce roșiile din grădina bunicii, acelea care sunt bio?!

Eu cred că nu e niciunul din voi care să nu vrea o salată de roșii adevărate cu frunze de spanac sau de salată verde, ceapă verde și castraveți cornișor proaspeți…

Roșii - beneficii

Ei bine, dacă tot am amintit de salate cu roșii, vă invit să citiți articolul despre salatele pentru detoxifierea organismului cu verdețuri și legume și de ce nu poate că vă veți răsfăța luna aceasta cu o cură de suc de roșii!

În articolul acesta voi preciza beneficiile consumului de roșii ( Lycopersicon esculentum, Familia Solanaceae), un aliment drag multora dintre noi și prezent în mai toate aperitivele de la nunți și în sosurile care dau culoare tuturor delicateselor culinare din legume, din leguminoase și nu numai.

Roșii - beneficiiÎmi revin în minte amintiri de neuitat despre soiul “inimă de bou”, roșie al cărui gust și mărime sunt remarcabile! Ați gustat așa soi de roșie?!

Ce conțin roșiile?

Roșiile sunt excelente pentru sănătate pentru că au un conținut bogat de antioxidanți (licopenul – benefic împotriva cancerului), minerale (potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, fier etc.), zeaxatina (pigmentul natural care ajută la menținerea sănătății ochilor) și vitamine (din complexul B, provitamina A, vitamina C existentă în 100 g roșii acoperă 21% din necesarul de vitamina C pe care trebuie să o consume un adult zilnic).

 

Roșii – beneficii

1. Consumul de roșii ajută la purificarea sângelui! Sucul de roșii și curele de salate cu verdețuri și felii de roșii sunt benefice pentru detoxifierea sângelui, căci consumul de roșii mărește producția de urină și aceasta face ca rinichii să elimine un volum mi mare de urină și de toxine din orgnism.

2. Cu roșii ai rinichi sănătoși! Cu o roșie nu se vindecă un rinichi bolnav, dar cu o cură de sucuri naturale din legume printre care și sucul proaspăt de roșii se pot vedea îmbunătățiri în cazul în care suferiți de infecții ale aparatului urinar.

3. Previne apariția cancerului de prostată! Studiile făcute la școli universitare de prestigiu (exemplu: Universitatea Harvard din SUA) și la spitalul John Hopkins au descoperit că licopenul din roșii este benefic pentru prevenirea cancerului de prostată. Așadar pentru sănătatea aparatului reproducător mâncați măcar o dată pe săptămână un sos de roșii cu usturoi din gospodăria dumneavoastră!

Roșii - beneficii

4. Roșiile întăresc imunitatea! Dă ani vieții tale și întărește imunitatea organismului tău cu un pahar de suc de roșii și vitalitatea se va vedea pe chipul tău, căci antioxidanții conținuți de roșii (licopenul și betacarotenul) sporesc rezistența împotriva infecțiilor și te fac puternic!

Sucuri de legume

5. Roșiile ajută sănătății dentare! În 1994, în “Tomatoes and risk of digestive-tract. International Journal of Cancer, 59: 181-184”, Franceschi S. și AL. subliniază beneficiile consumului regulat de roșii pentru menținerea sănătății, căci licopenul pe care-l conțin roșiile oferă protecție organismului de efectele nedorite ale cancerului oral, esofagian și facilitează digestia.

6. Sănătatea inimii cu un consum regulat de sus de roșii! Roșiile au un conținut bogat de antioxidații și prin consum regulat de suc de roșii organismul este protejat de arterioscleroză și de boli de inimă (atac de cord, anghină pectorală etc.). Mâncați salate cu roșii din grădina dumneavoastră măcar de două ori pe săptămână!

7. Roșiile încetinesc procesul îmbătrânirii! Sosurile de roșii cu usturoi și salatele cu roșii bio sunt benefice pentru menținerea capacităților funcțiilor vitale ale organismului și încetinesc procesul îmbătrânirii.

Rețete cu roșii:

Sos de roșii cu usturoi

Salate de legume și frunze verzi

10 salate de primăvară – detoxifiere cu verdețuri și frunze verzi

Bibliografie:

  • Sănătate prin alimentație, Dr. George D. Pamplona - Roger, Editura Viața și Sănătate, 2012,
  • Sănătate și vindecare folosind stilul de viață edenicși remediile naturale, Sorin Nicola, Editura Texte, Dej, 2009.