Rodia - beneficii și proprietăți

0 Comentează
Share:

Nu știu cât de mult vă place să consumați rodia, dar știu că acest fruct este unul preferat de fetița mea.

rodii

Rodia se află pe lista alimentelor benefice pentru intestin recomandate de medicul Dr. George D. Pamplona-Roger. Aceste alimente sunt: carambola (fructul-stea), curmala japoneză (fructul Kaki), gutuia, mărul, orezul, pruna, porumbul, rodia și sapota (fruct tropical ce crește în Mexic, Cuba, America Centrală, Republica Dominicană sau Florida).

Rodia se bucură de popularitate și în rândul producătorilor de cosmetice, intrând în componența a numeroase produse folosite pentru îngrijirea facială sau pentru sănătatea părului.

Ce este rodia?

Rodia (granata) este fructul rodiului (denumirea latină Punica granatum, familia Punicaceae), arbore ce poate crește până la 4 m înălțime.

Rodia are la coacere coaja roșiatică și un înveliș care adăpostește semințe îmbrăcate într-o pulpă roșiatică foarte zemoasă. Fructul de rodie este bogat în nutrienți, putând fi consumat proaspăt, în sucuri naturale și sirop (grenadină). Putem, de asemenea, să-i savurăm aroma servind o ceașcă de ceai de rodie, binevenit mai ales atunci când este frig afară și dorim să ne relaxăm la gura sobii.

Constituenții principali ai rodiei sunt: vitamine din complexul B, vitamina C și E, vitamina A lipsindu-i cu desăvârșire. Rodia conține următoarele minerale: potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, cupru și zinc. De asemenea, rodia are carbofidrați în cantitate remarcabilă (16, 6 g /100 g de fructe crude), tanine, acid citric, antocianine și peletierină (alcaloid care se găsește și în coaja rădăcinilor rodiului, ajută la eliminarea paraziților intestinali).

 

Beneficii ale consumului de rodie

  1. Rodia este beneficiă pentru reducerea inflamației intestinale (flatulență, diaree, crampe intestinale, colită ulceroasă, boala Crohn), având un efect antianemic, datorită cantităților semnifcative de vitamine pe care acest fruct le conține.

  2. Combate anemia cauzată de lipsa fierului în organism! Consumați cu încredere rodii proaspete sau beți sucuri și ceaiuri de rodie pentru a vă fortifica organismul, căci rodia prin cantitatea mare de cupru (70 µg/100g) ajută organismul în absorția de fier.

  3. Combate obezitatea! Una din cele mai de temut dintre bolile ale vremurilor noastre, obezitatea, poate fi împiedicată prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Ceaiul de rodie este benefic în lupta împotriva obezității, datorită efectului acalinizant și depurativ al rodiei.

  4. Prevenirea atacului de cord! Foate bogate în flavonoizi și antioxidanți, rodiile au proprietăți remarcabile de diminuare a procesului de îmbătrânire a organismului și de fortificare a inimii.

  5. Reglarea tensiunii arteriale! Pentru persoanele care sunt afectate de hipertensiune, consumul de rodii, de sucuri și de ceai de rodie (conține de 3 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde) este de un real folos, căci aceste fructe nu conțin decât o cantitate foarte mică sodiu, fiind în schimb bogate în potasiu – mineral care ajută la menținerea echilibrului tensiunii arteriale.

Rodii crude - Valori nutriționale

Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Punica granatum
Nume original USDA: Pomegranates, raw
Cod USDA: 9286

Calorii

Nutrient UM %DZR
Energie 83 kcal 4%
Calori din carbohidrați 67.3 kcal
Calorii din lipide 9.8 kcal
Calorii din proteine 5.6 kcal
Energie 346 kJ

Carbohidrați

Nutrient UM %DZR
Carbohidrați, total 18.7 g 6%
Fibre alimentare, total 4 g 16%
Glucide, total 13.67 g

Minerale

Nutrient UM %DZR
Calciu, Ca 10 mg 1%
Fier, Fe 0.3 mg 2%
Magnesiu, Mg 12 mg 3%
Fosfor, P 36 mg 4%
Potasiu, K 236 mg 7%
Sodiu, Na 3 mg 0%
Zinc, Zn 0.35 mg 2%
Cupru, Cu 0.158 mg 8%
Mangan, Mn 0.119 mg 6%
Seleniu, Se 0.5 μg 1%

Vitamine

Nutrient UM %DZR
Vitamina C, acid ascorbic total 10.2 mg 17%
Vitamina B-1, tiamină 0.067 mg 4%
Vitamina B-2, riboflavină 0.053 mg 3%
Vitamina B-3, niacină 0.293 mg 1%
Acid pantotenic 0.377 mg 4%
Vitamina B-6 0.075 mg 4%
Folat, total 38 μg 10%
Acid folic 0 μg
Folat 38 μg
Folat, DFE 38 μg
Colină, total 7.6 mg
Vitamina B-12 0 μg 0%
Vitamina B-12, adăugată 0 μg
Vitamina A, IU 0 IU 0%
Vitamina A, RAE 0 μg
Retinol 0 μg
Caroten, beta 0 μg
Caroten, alfa 0 μg
Cryptoxanthin, beta 0 μg
Licopen 0 μg
Luteină + zeaxantină 0 μg
Vitamina E, alfa-tocopherol 0.6 mg 3%
Vitamina E, adăugată 0 mg
Vitamina D (D2 + D3) 0 μg
Vitamina D 0 IU 0%
Vitamina K (phylloquinone) 16.4 μg 21%
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Lipide și acizi grași

Nutrient UM %DZR
Lipide, total 1.17 g 2%
Acizi grași saturați, total 0.12 g 1%
4:0 0 g
6:0 0 g
8:0 0 g
10:0 0 g
12:0 0.006 g
14:0 0.006 g
16:0 0.07 g
18:0 0.038 g
Acizi grași mononesaturați, total 0.093 g
16:1 undifferentiated 0.012 g
18:1 undifferentiated 0.077 g
20:1 0.004 g
22:1 undifferentiated 0 g
Acizi grași polinesaturați, total 0.079 g
18:2 undifferentiated 0.079 g
18:3 undifferentiated 0 g
18:4 0 g
20:4 undifferentiated 0 g
20:5 n-3 (EPA) 0 g
22:5 n-3 (DPA) 0 g
22:6 n-3 (DHA) 0 g
Acizi grași trans, total 0 g
Colesterol 0 mg 0%
Stigmasteroli 0 mg
Campesteroli 1 mg
Beta-sitosterol 4 mg
+ mai multe detalii- mai puține detalii

Proteine și amino acizi

Nutrient UM %DZR
Proteine 1.67 g 3%

Alte informații

Nutrient UM %DZR
Apă 77.93 g
Cenușă 0.53 g
Alcool, etilic 0 g
Cafeină 0 mg
Teobromină 0 mg

Note

  • Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
  • Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.

Bibliografie: