Ridichiile – 10 beneficii

0 Comentează
Share:

Richichia cunoște mai multe varietăți, precum ridichia de lună (Raphanus sativus radicula– latină) sau ridichea neagră (Raphanus sativus niger, Fam. Cruciferae) și albă cu denumiri variate pentru fiecare regiune a țării, precum arape, răghiți roșii sau rădiți dulci sunt cele roșii (Sommerradish – germană) și rădiți iuți pentru cele negre (winterradish - engleză și radis d’hiver - franceză) și fac parte din alimentele benefice pentru ficat și vezică biliară, la fel și andivele și anghinarea.

Cultura ridichiei este o îndeletnicire veche știută încă din Egiptul antic și în India și China de peste 2000 de ani, iar în România se cultiva fie în grădini sau pe terenuri întinse pentru comercializare în marile magazine.

Ridichiile - 10 beneficii

Ridichia – beneficii și utilizări

1. Ridichia este benefică în sinuzite și bronșite! Ridichiile roșii, albe și negre în mod special sunt eficiente în eliminarea infecțiilor și regenerarea mucoaselor șii astfel sunt bine utilizate pentru probleme de sănătate, precum: tuse, sinuzite, bronșite, astm și altele infecții ale aparatulu respirator.

2. Ridichea este benefică în afecțiuni ale ficatului și ale vezicii biliare! Te supără durerile la ficat și nu mai știi ce remediu medicamentos să folosești? E timpul să-ți procuri niște ridichii și să le consumi măcar pentru o cură de 2 – 3 săptămâni. Ridichea are efect coleretic și colagog și este recomandată în caz de insuficiență hepatică.

3. Ridichea stimulează digestia! Digestia este stimulată dacă mănânci ridichii și scapi de așa zis-ul stomac leneș și sucurile din ridiche neagră curăță intestinele de reziduri și redă buna funcționare a aparatului digestiv.

4. Ridichiile minuni naturale pentru sănătatea rinichilor tăi! Sucul de ridichii utilizat în fiertura de frunze de mesteacăn și rădăcini de roibă (Rubia tintorum) sparte piatra de la rinichi.

5. Revitaminizare cu suc de ridichii sau salate cu ridichii! Ridichiile sunt bogate în vitamine (C, B1, B2 și A) și sunt bune consumate ca atare în salate sau făcute suc cu tot cu frunze.

6. Cataplasme cu ridiche rasă pentru a ușura durerile la plămâni sau la ficat! Aplicațiile de cataplasme pe zonele dureroase din dreptul plămânilor sau chiar și din zona ficatului sunt eficiente pentru a ușura neplăcutele dureri.

7. Consumul de ridichii este benefic pentru prevenirea cancerului! Ridichia consumată în salate sau rase împreună cu mere rase este excelentă pentru combaterea cancerului, pentru că are efectul de a împiedica răspândirea celulelor canceroase.

8. Dinți sănătoși și gingii sănătoase cu cataplasme din hrean și ridiche neagră! Te supă infecțiile la gingii sau ai vreun dinte dureros! Întărește imunitatea cu consum de hrean și de ridiche neagră și folosește și cataplasmele cu pastă de hrean în suc de ridiche neagră și vei vedea că merită să încerci.

9. Tratează reumatismul cu băi din fiertură de hrean și de ridiche neagră! Băile la temperatură de 25 – 30 de grade cu fiertură de hrean și de ridiche neagră sunt eficiente pentru probleme de reumatism sau artrite și se fac timp de 30 de minute.

10. Ridichiile sunt tonice aperitive! În arta culinară rodichia roșie, în special, este utilizată pentru decorarea aperitivelor de pe mesele festive, fie în timpul sezonului cald sau rece.

Rețete cu ridichii de lună sau cu ridichie neagră

Salata de varză albă cu ridichii de lună

Salata de cartofi cu ridichii

Flori din ridichii de lună și din ardei

Sirop de tuse cu ridiche neagră

Rețetă de salată cu micro-plante (vlăstari) de ridichie

Ingrediente pentru salata cu roșii și micro-plante de ridichie

  • 4 - 5 roșii proaspete, bine spălate și tăiate frumos

  • 3 – 4 castraveți spălați și tăiați ca pentru salată

  • 250 g de micro-plante (vlăstari) de ridichie

  • sare după gust

  • câteva frunze de salată verde

  • o lingură de ulei de migdale sau de floarea-soarelui

Mod de preparare pentru salata cu micro-plante de ridichie

Se spală legumele și micro-plantele de ridichie și se taie frumos, apoi se amestecă cu sare după gust și o lingură de ulei de floarea-soarelui sau de migdale.

Se mai pot adăuga și frunze verzi de salată verde sau de pătrunjel verde.

Vă dorim multă sănătate cu consum regulat de ridichii!