Rețetă - Pastă de măceșe
Măceșele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe de pădure în familia mea. Să ieși din aglomerația orașului, într-o zi de toamnă însorită, la culesul de măseșe și porumbe împreună cu familia este o adevărată plăcere. Adierea vântului, fructe roșii pline de viață - simți că trăiești!
Iar pasta de măceșe este una din acele delicatese culinare pe care îmi place să le pregătesc pentru a avea cămara asigurată cu bunătăți pentru iarnă. Iată rețeta mea pentru pasta de măceșe.
Ustensile necesare
Pentru fierberea măceșelor în cantități mari, se vor folosi doar vase mari emailate (smălțuite). Evitați vasele din metal, pentru că metalul descompune vitamina C din măceșe.
Amestecul pastei de măceșe în timpul procesului de fierbere se va face cu paletă de lemn și nu din metal (motivul este menționat mai sus).
Pentru obținerea unei compoziții fine a pastei de măceșe, este necesară o sită din material plastic sau tifon pentru îndepărtarea semințelor și a perișorilor din interiorul măceșelor.
Cantități și etape
-
10 kg de măceșe se pun în 10 litri apă în care fierb măceșele după ce au fost bine spălate.
Timp de fierbere 1 h.
-
Blendărirea măceșelor în fiertura rezultată și trecerea compoziției prin sită pentru obținerea unui nectar de măceșe foarte fin și gustos.
-
Firberea nectarului de măceșe cu următoarele ingrediente:
4kg de zahăr și zeama din 4 kg de lămâi (fără sâmburi, aceștia devin amari în timpul fierberii).
După adăugarea zahărului pentru evitarea afumării, compoziția se amestecă timp de 10 minute cu paleta de lemn. Zeama de lămâie este folosită pentru aromă, dar în mod epecial pentru conținutul bogat în pectină care este benefică pentru sănătate, dar și pentru îngroșarea pastei de măceșe.
Această etapă în procesul obținerii pastei de măceșe necesită răbdare din partea gospodinelor, căci timpul de fierbere al nectarului de măceșe este unul îndelung, la fel cum ar trebui să fiarbă și dragostea într-o căsnicie trainică.
Lăsând gluma pe o parte: O pastă de măceșe se obține după cel puțin 7 ore de fierbere! Așa că înarmați-vă cu multă răbdare...
Mult succes celor care doresc să încerce!
Citește și... Curiozități despre fructele de pădure
Actualizat la: 03.11.2021
Comentarii