Rețetă - Balabuște cu gem de prune și migdale
Ai auzit vreodată în viața ta de balabuște?! Eu am aflat de balabuște acum vreo 10 ani în urmă, atunci când am făcut o vizită peste Prut, în R. Moldova. Mi-au plăcut balabuștele, așa că am reținut rețeta. O rețetă, care așa cum vei vedea mai jos, este destul de simplu de urmat.
1. Ingrediente
-
8 - 12 mere potrivite (în funcție de cât de multe balabuște dorim să facem)
-
câte 3 migdale pentru fiecare balabușcă
-
gem sau dulceață de prune
-
aluat de prăjituri (vezi mai jos)
2. Ingrediente pentru aluat
-
15 linguri de făină de grâu (cât încape într-o cană de 300 ml)
-
o jumătate de cană de apă călduță (100 ml)
-
5 linguri de ulei
-
8 – 10 linguri de zahăr
-
1 praf de copt
-
drojdie cât o nucă (sau 1 plic de drojdie uscată)
-
1 linguriță cu esență de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
-
o jumătate linguriță de sare
3. Mod de preparare
-
Se spală merele și se curăță de coajă, apoi se îndepărtează semințele încet din mijlocul mărului, astfel încât mărul să-și mențină forma rotundă.
-
Se unge cu puțin ulei o tavă pentru copt și se așează în ea o foaie de aluat, care se taie în 8, 10 sau 12 pătrate, în funcție de numărul de balabuște pe care dorim să-l pregătim și de mărimea tăvii în care le vom coace. Într-o tavă de copt de la aragaz se pot coace 8 balabuște mari sau 10 mici.
-
În centrul fiecărui pătrat de aluat se aranjează câte un măr curățat așa cum am specificat. În golul rămas în interiorul mărului, în urma scoaterii mijlocului cu semințe, se pun 2 linguri de gem de prune garnisite cu 3 migdale. A se vedea în imagine.
-
Apoi colțurile pătratelor de aluat se trec peste merele umplute cu gemul de prune și migdale.
-
Se pun la copt în cuptor până când se rumenesc frumos. Durata de coacere este de 15 minute la foc potrivit.
Poftă bună!
Citește și...
Actualizat la: 07.06.2024
Comentarii