Quinoa – 7 beneficii prietenoase cu silueta ta!
-
Vă place quinoa?
-
Cunoașteți beneficiile consumului de quinoa?
-
Eu am încercat un mic dejun cu quinoa, nuci şi fructe uscate şi... mi-a plăcut! Dietetic, uşor de pregătit - în doar 15 minute - şi foarte hrănitor!
Şi la noi în ţară, quinoa devine tot mai cunoscută şi apreciată de consumatori.

Din cele citite am descoperit că Beth Gleisler (autorul cărţii Quinoa – proteina sin gluten ) consideră quinoa ”un cadou ancestral din Anzi în lume”. Quinoa (Chenopodium quinoa ) este din punct de vedere tehnic o sămânţă, deşi este numită adesea cereală.
Quinoa - Beneficii
Iată ce beneficii are consumul de quinoa:
1. Aliment dietetic fără gluten!
Quinoa este excelentă sursă nutriţională (alimentul cel mai bogat în proteine vegetale), care poate fi servită în diverse salate şi delicatese culinare, fiind recomandată şi celor care se confruntă cu boala celiacă.
2. Fortifică energia organismului!
Quinoa are un conţinut ridicat de nutrienţi şi la fel ca şi orezul este aliment de bază în multe ţări din întreaga lume; quinoa are un conţinut complet de elemente fertilizante comparativ cu orezul.
3. Quinoa – dietă echilibrată pentru sănătatea ta!
Quiona este alcalin; o mare problemă în dieta din zilele noastre este dezechilibrul dintre acizi si baze, adică alimentaţia bazată pe consumul de alimente acide (carne, grasimi, cafea şi zahăr) duc la acidificarea corpului ce poate provoca tulburări renale şi ale tractului urinar, diabet zaharat, tulburări cardiovasculare şi chiar cancer. Quinoa asigură organismului echilibru optim între acid-alcalin; este un aliment complet de bază şi astfel contribuie la dieta echilibrată şi sănătoasă.
4. Menţine supleţea trupului!
În lupta cu surplusul de greutate se recurge de cele mai multe ori la diete de scurtă durată care nu fac decât să epuizeze energia organismului, dar alegere unei diete echilibrate şi de durată este cea mai bună soluţie. Quinoa este excelent remediu pentru echilibrul organismului datorită multor substanţe nutritive vitale pe care le conţine. Omul hrănit în mod regulat cu o alimentaţie de înaltă calitate alimentară. devine mai puternic şi organismul descompune în mod natural şi durabil rezervele sale de grăsime.
5. Detoxifică intestinele!
Micul dejun cu quinoa, nuci, fructe uscate şi seminţe nu e doar gustos, dar este şi foarte sănătos; căci conţinutul mare de fibră stimulat activitatea muschilor intestinali. Vezi rețeta: Mic dejun cu quinoa sau cea de prăjituri cu quinoa
6. Quinoa oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare!
Quinoa conţine o cantitate mare de magneziu, fibră şi vitamine, deaceea este eficientă în reducerea tensiunii arteriale, precum şi a grăsimii din sânge. De asemenea, quinoa îmbunătăţeşte digestia şi echilibrează fabricarea acidului biliar.
7. Pune stop durerilor de cap!
Durerile de cap, adesea sunt rezultatul unei alimentaţii necorespunzătoare. Consumul de alimente bogate în magneziu (mineralul antistres), precum: alunele, seminţele, legumele verzi, quinoa, fistic, caju, migdale, împreună cu sucurile naturale din fructe sunt eficiente pentru restabilirea energiei organismului şi înlătuirarea disconfortului provocat de migrene.
Scurt istoric despre quinoa
Potrivit descoperirilor arheologice, quinoa (numită şi aurul incaşilor, scolul XV) ar fi fost cultivată prima dată în bazinul Ayacucho, în Peru la 3500 – 4000 metri altitudine. După ce a fost descoperită şi în Bolivia, meritul de a fi lansat quinoa în Statele Unite (în timpul anilor optzeci ai secolului trecut) este atribuit celor trei americani: David Cusack, Stephen Gorad și Don Mckinley.
Apoi mai multe ţări din Europa, ca de exemplu: Franţa, Anglia, Olanda, Belgia, Germania si Spania, au cultivat cu succes quinoa la scară comercială, iar din luna septembrie 2015 şi în Marea Britanie au fost menţionate recolte semnificative de quinoa. Daupă recoltare quinoa este trecută prin procesul de spălare pentru a i se elimina răşina. Culoarea strălucitoare a semințelor este cauzată de o rășină naturală, care acționează ca un sistem de apărare proprie a plantelor împotriva păsărilor și a insectelor, care se pot hrăni cu semințe.
Datorită acoperirii sale rășinoase naturale, quinoa poate fi cultivată fără pesticide chimice. Rășina, care poate proteja semințele de căldură extremă sau de frig, conține saponină - o toxină ușoară care produce spumă ca de sapun. Atunci când rășina este îndepărtată, culoarea strălucitoare dispare, lăsând spre exploatare comercială următoarele varietăţi: quinoa albă, quinoa roşie şi quinoa negră, iar amestecul acestor trei culori este numit quinoa tricolor.
Actualmente, magazinele cu produse naturiste şi cele de pe internet facilitează tuturor accesul la cereale (grâu, orz, ovăz, mei, orez brun, fulgi de secară etc.) şi la pseudocereale (hrişcă, chia, quinoa şi amarantul).
Nutrienţi conţinuţi de quinoa
Quinoa este considerată un aliment vegetal complet din punct de vedere nutriţional, foarte apreciat de vegetarieni şi de vegani. Motivul este că acest nutrient are un conţinut ridicat de proteine şi aminoacizi, iar carbohidraţi mai puţin decât alte cereale integrale. Quinoa este bogată în minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu etc.) şi vitaminele B şi E. Seminţele de quinoa se fierb foarte repede şi pot fi servite cu fructe uscate şi cu diverse nuci (migdale, sâmburi de caisă, caju, fistic, etc.) la micul dejun sau pentru prepararea altor delicatese culinare se poate folosi făina de quinoa.
Studii făcute pe quinoa de diverse instituţii medicale
-
Studiu al societăţii germane pe Medicina Anti-Aging e. V.: quinoa conţine triptofan, unul dintre cei mai importanţi aminoacizi esenţiali organismului, ce aduce multiple beneficii în ceea ce priveşte sănătatea sistemului nervos.
-
Studiu din 1997 de la Universitatea Newcastle: quinoa oferă starea de spirit pozitivă, de echilibru şi de performanţă.
-
Studiu al Institutului Fraunhofer: quinoa este o alternativă pentru toate persoanele cu alergii la gluten şi alte ingrediente din cereale.
-
Studiu de diferite universităţi japoneze: conţinut ridicat de flavonoide în quinoa poate ajuta la prevenirea cancerului.
Quinoa, negatită - Valori nutriționale
Valori nutriționale pentru o porție de: 100 grame
Denumire științifică: Chenopodium quinoa Willd.
Nume original USDA: Quinoa, uncooked
Cod USDA: 20035
Calorii
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Energie |
368 |
kcal |
18% |
Calori din carbohidrați |
256.6 |
kcal |
|
Calorii din lipide |
54.6 |
kcal |
|
Calorii din proteine |
56.5 |
kcal |
|
Energie |
1539 |
kJ |
|
Carbohidrați
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Carbohidrați, total |
64.16 |
g |
21% |
Fibre alimentare, total |
7 |
g |
28% |
Amidon |
52.22 |
g |
|
Minerale
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Calciu, Ca |
47 |
mg |
5% |
Fier, Fe |
4.57 |
mg |
25% |
Magnesiu, Mg |
197 |
mg |
49% |
Fosfor, P |
457 |
mg |
46% |
Potasiu, K |
563 |
mg |
16% |
Sodiu, Na |
5 |
mg |
0% |
Zinc, Zn |
3.1 |
mg |
21% |
Cupru, Cu |
0.59 |
mg |
30% |
Mangan, Mn |
2.033 |
mg |
102% |
Seleniu, Se |
8.5 |
μg |
12% |
Vitamine
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Vitamina B-1, tiamină |
0.36 |
mg |
24% |
Vitamina B-2, riboflavină |
0.318 |
mg |
19% |
Vitamina B-3, niacină |
1.52 |
mg |
8% |
Acid pantotenic |
0.772 |
mg |
8% |
Vitamina B-6 |
0.487 |
mg |
24% |
Folat, total |
184 |
μg |
46% |
Acid folic |
0 |
μg |
|
Folat |
184 |
μg |
|
Folat, DFE |
184 |
μg |
|
Colină, total |
70.2 |
mg |
|
Betaine |
630.4 |
mg |
|
Vitamina B-12 |
0 |
μg |
0% |
Vitamina A, IU |
14 |
IU |
0% |
Vitamina A, RAE |
1 |
μg |
|
Retinol |
0 |
μg |
|
Caroten, beta |
8 |
μg |
|
Caroten, alfa |
0 |
μg |
|
Cryptoxanthin, beta |
1 |
μg |
|
Licopen |
0 |
μg |
|
Luteină + zeaxantină |
163 |
μg |
|
Vitamina E, alfa-tocopherol |
2.44 |
mg |
12% |
Tocoferol, beta |
0.08 |
mg |
|
Tocoferol, gama |
4.55 |
mg |
|
Tocoferol, delta |
0.35 |
mg |
|
Tocotrienol, alfa |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, beta |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, gama |
0 |
mg |
|
Tocotrienol, delta |
0 |
mg |
|
Vitamina D (D2 + D3) |
0 |
μg |
|
Vitamina D |
0 |
IU |
0% |
Vitamina K (phylloquinone) |
0 |
μg |
0% |
Dihydrophylloquinone |
0 |
μg |
|
Menaquinone-4 |
1.1 |
μg |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Lipide și acizi grași
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Lipide, total |
6.07 |
g |
9% |
Acizi grași saturați, total |
0.706 |
g |
4% |
8:0 |
0 |
g |
|
10:0 |
0 |
g |
|
12:0 |
0 |
g |
|
14:0 |
0 |
g |
|
15:0 |
0 |
g |
|
16:0 |
0.6 |
g |
|
17:0 |
0 |
g |
|
18:0 |
0.037 |
g |
|
20:0 |
0.03 |
g |
|
22:0 |
0.03 |
g |
|
24:0 |
0.01 |
g |
|
Acizi grași mononesaturați, total |
1.613 |
g |
|
14:1 |
0 |
g |
|
15:1 |
0 |
g |
|
16:1 undifferentiated |
0 |
g |
|
17:1 |
0 |
g |
|
18:1 undifferentiated |
1.42 |
g |
|
20:1 |
0.093 |
g |
|
22:1 undifferentiated |
0.083 |
g |
|
24:1 c |
0.017 |
g |
|
Acizi grași polinesaturați, total |
3.292 |
g |
|
18:2 undifferentiated |
2.977 |
g |
|
18:3 undifferentiated |
0.26 |
g |
|
18:4 |
0 |
g |
|
20:2 n-6 c,c |
0 |
g |
|
20:3 undifferentiated |
0 |
g |
|
20:4 undifferentiated |
0.009 |
g |
|
20:5 n-3 (EPA) |
0 |
g |
|
21:5 |
0 |
g |
|
22:4 |
0 |
g |
|
22:5 n-3 (DPA) |
0 |
g |
|
22:6 n-3 (DHA) |
0.047 |
g |
|
Colesterol |
0 |
mg |
0% |
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Proteine și amino acizi
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Proteine |
14.12 |
g |
28% |
Triptofan |
0.167 |
g |
|
Treonină |
0.421 |
g |
|
Izoleucină |
0.504 |
g |
|
Leucină |
0.84 |
g |
|
Lizină |
0.766 |
g |
|
Metionină |
0.309 |
g |
|
Cisteină |
0.203 |
g |
|
Fenilalanină |
0.593 |
g |
|
Tirozină |
0.267 |
g |
|
Valină |
0.594 |
g |
|
Arginină |
1.091 |
g |
|
Histidină |
0.407 |
g |
|
Alanină |
0.588 |
g |
|
Acid aspartic |
1.134 |
g |
|
Acid glutamic |
1.865 |
g |
|
Glicină |
0.694 |
g |
|
Prolină |
0.773 |
g |
|
Serină |
0.567 |
g |
|
+ mai multe detalii- mai puține detalii
Alte informații
Nutrient |
|
UM |
%DZR |
Apă |
13.28 |
g |
|
Cenușă |
2.38 |
g |
|
Note
- Sursa valorilor nutriționale: USDA National Nutrient Database for Standard Reference (SR-28)
- Procentele pentru doza zilnică recomandată (%DZR) sunt pentru adulți sau copii cu vârsta mai mare sau egală cu 4 ani și se bazează pe o dietă de referință de 2000 de calorii. Valorile tale zilnice pot fi diferite, putând fi mai mici sau mai mari în funcție de nevoile tale individuale.
- Beth Gleisler, Quinoa – proteina sin gluten, Editorial Sirio S. A.
Actualizat la: 05.07.2024
Comentarii